20.02.2008
Jan Hrabal, fotografie Vladimír Škorpík

Juniorům končí základní část, dvojzápas o víkendu rozhodne

PARDUBICE — Mohou skončit druzí, ale i osmí. Neskutečně vyrovnaný je vršek tabulky extraligy juniorů, kde výraznými slovy promlouvají i pardubičtí mladíci. Ti během minulého víkendu získali plný počet bodů, když vyhráli na ledě Kladna a doma porazili pražskou Spartou. I s tou se budou do posledního zápasu tahat o konečné postavení. „Řekli jsme si, že poslední čtyři duely na konci základní části už bereme jako přípravu na play off. Podřizujeme tomu předzápasovou přípravu i samotné tréninky,“ říká trenér juniorů HC Pardubice Pavel Rohlík.

Čelo juniorské extraligy před závěrečným dvojzápasem
+ 1. Zlín 157:105 91
0 2. Plzeň 169:125 83
+ 3. Třinec 162:137 83
0 4. Slavia Praha 137:108 81
+ 5. Sparta Praha 149:111 80
6. PARDUBICE 146:129 80
7. Vítkovice 163:136 79
+ 8. Havířov 164:116 77

+ — Pardubice mají s týmem lepší bilanci
− — Pardubice mají s týmem horší bilanci
0 — o bilanci se teprve rozhodne

V sobotním podvečerním utkání vidělo 120 diváků v pardubické ČEZ Areně velmi zajímavý duel mezi Pardubicemi a Spartou Praha. Východočeši vedli 2:0, Pražané ale třemi góly otočili skóre. Domácí ale zabrali, odpověděli stejným způsobem a nadějné vedení nepustili. Vyhráli po divočejším průběhu 6:4.

„Začali jsme výborně. Změnili jsme taktiku v přípravě na play off, kdy jsme hráli aktivně, napadali ve dvou hráčích a šli jsme po nich. Dostali jsme se do dvoubrankového vedení. Bohužel jsme ve druhé třetině inkasovali dvakrát v oslabení, Sparta z minima vytěžila maximum a otočila zápas,“ ohlédl se za tímto utkáním pardubický kouč.

„My měli spoustu šanci – jeli jsme dva na jednoho, tři na dva, ale to jsme nevyužili. Hráčům jsme vyčítali, že byli měkcí v zakončení, důraz měl být větší. Nakonec to dobře dopadlo,“ pokračoval Pavel Rohlík.

Extraligové duely prvních týmu Pardubic a Sparty si tykají s velkou rivalitou. „Tady to asi není takové jako u zápasů A týmu. Kluci vnímají historii Sparty a Pardubic a podle toho k tomu přistupují,“ tvrdí. Možným důvodem je fakt, že pro pardubické juniory je největším rivalem Hradec Králové, který v této sezoně dvakrát porazili.

Pardubice nyní okupují šestou pozici. Rozestup mezi okolními týmy je ale naprosto minimální. Dá se očekávat, že během následujícího víkendového dvojzápasu se posty promění.

„V tabulce je na našich místech asi sedm mužstev s podobným bodovým hodnocením, my jsme byli třetí, pak jsme spadli na osmé místo. Nyní jsme šestí s tím, že na druhé místo ztrácíme tři body. Nekalkulujeme, jak dopadneme, budeme chytřejší až po kole příští sobotu,“ realisticky hodnotí Pavel Rohlík.

Mladé hráče je nutné dále vychovávat, tvrdí Pavel Rohlík

Ten nastoupil k mužstvu po trenérské výměně u A týmu na přelomu listopadu a prosince. Od té doby prošla pardubická juniorka mnoha změnami. „Spousta hráčů ročníku 1988 odešla, pro jejich vývoj je lepší, když hrají mezi muži a zvykají si na mužský hokej. Chybí nám tito kluci, ale máme silné hráče ‚prvoročáky‘ a mohu říci, že na to, že hrají tuto soutěž prvním rokem, tak jsou skvělí a jsou schopni rozhodovat zápasy,“ nechává se slyšet.

„Pro klub je tento fakt velkou devízou. Tyto hráče je ale nutné dál vychovávat a jsou velkým příslibem do budoucna,“ tvrdí Pavel Rohlík.

V posledních utkáních se nejvíce bodově ukazuje Robert Kousal, jenž během posledních dvou zápasů zaznamenal šest kanadských bodů. „Když jsem přišel, tak on byl ve čtvrté pětce, nevím proč. Postupně jsem s ním měl několik ostrých pohovorů a už ze začátku jsem poznal, že to je jeden z hráčů, který by mohl táhnout mužstvo na ledě i v kabině. Musel jsem mu párkrát domluvit ohledně přístupu a dalších věcí. To je ale u těchto kluků normální, je potřeba u nich na toto neustále dohlížet,“ říká Pavel Rohlík.

„Po odchodu Tomáše Bláhy, Honzy Semoráda, Ladislava Jindřich a Marka Drtiny jsem ho udělal kapitánem a on nám to vrací tím, že bojuje a jde příkladem. Ostatní kluky strhává a ukazuje to i v bodování. Hraje výborně, je nutné ho ale držet trochu zkrátka a musí na sobě pracovat,“ tvrdí trenér pardubických juniorů.

Podle něj je přirozeným postupem, že hráči z nejstaršího ročníku míří do mužských týmů a nahrazují je nejtalentovanější hráči z dorostu, kde zase více prostoru dostávají žáci. „Dáváme hráče z juniorky do mužských týmů a doplňujeme kádr o nejstarší hráče z dorostu. Jsou to hráči, kteří vyčnívají a prokazují, že jsou schopni hrát mezi staršími kluky, to je důležité pro další jejich vývoj,“ má jasno Pavel Rohlík.

Jedním z dorostenců, který se v pohodě adaptoval v náročnější soutěži, je Denis Kindl. Ten v 35 zápasech za dorost zaznamenal 51 kanadských bodů za 29 gólů a 22 asistencí. Výborná čísla si udržuje i mezi staršími v juniorech. Jeho bratrem je Jakub Kindl, jenž působí v zámoří.

„Chodili jsme na tréninky dorostu, tam Denis Kindl výrazně ostatní převyšoval a neměl takovou motivaci. Tady se musí smekat a je třeba na něj být trochu tvrdší, aby ke všemu přistupoval, jak má. Pro jeho další rozvoj to je důležité,“ říká Pavel Rohlík.

Pavel Rohlík: Musíme se připravit na play off

To, že konkurence po odchodu nejstarších hráčů neklesla, je podle něj dobré pro tým. „Kluci s tím nemají problém. Hrají ti nejlepší a je jedno, komu je kolik let. U Denise vidí, že je velmi šikovný, pak to každý pochopí. Každý bojuje o své místo a je to jen na nich. Nemáme až tolik široký kádr, samozřejmě se na některé kluky tolik nedostává, ale oni zase makají na tréninku, zlepšují svůj přístup, aby vytlačili ty, co hrají. Tak to má fungovat,“ spokojeně konstatuje.

Nyní jde ale sezona do tuhého. Extraligoví junioři Pardubic mají před sebou závěrečné dva zápasy v základní části. V pátek hrají od 17.00 hodin na ledě Slavie Praha, o den později o hodinu dříve doma s Plzní.

„Měli jsme nyní výsledkově horší období, kdy jsme se trochu více připravovali na play off. Některé výsledky nebyly ideální, nyní jsme se více zaměřili na taktiku a technické věci, aby je plnili. A to se nám v posledních dvou zápasech vyplatilo. Řekli jsme si, že poslední čtyři zápasy do konce základní části už bereme jako přípravu na play off. Podřizujeme tomu předzápasovou přípravu i samotné tréninky. Musíme se připravit na stres v play off. Výchova je nejpřednější, ale nyní jde sezona do finále a každý chce něco vyhrát,“ říká před nadcházejícím závěrem základní části.

Momentálně jsou Pardubice na šesté pozici. Zajímavý je ale pohled na tabulky domácích a venkovních zápasů. Ve 22 zápasech v Pardubicích získali Východočeši 39 bodů, což je řadí na 15. místo. Venku se jim daří daleko lépe: 22 zápasů a 41 získaných bodů je nejlepším výsledkem v soutěži.

„Dlouho jsem nad tím přemýšlel, neměníme taktiku, že bychom hráli výrazně jinak doma a venku. Jen v několika domácích zápasech, jako proti Spartě, jsme se pokusili na soupeře více vletět, abychom nehráli jen defenzivní taktiku, kterou hrajeme venku,“ myslí si Pavel Rohlík.

„Můj soukromý názor je, že venku hrají více zodpovědněji, na domácí zápasy chodí dost diváků a kluci se chtějí ukázat doma před rodiči a příbuznými. Pak asi dělají něco navíc a z toho pramení chyby. Ale to je můj soukromý názor. Musím ale dodat, že pozitivně vnímáme i fanoušky na jižní tribuně, je jen dobře, že tam chodí,“ dodává trenér pardubických juniorů.