05.02.2008
Michal Vilím, foto L. Lang a V. Škorpík

Play off? Teorie. Určitě se ale o ní popereme, míní David Havíř

PARDUBICE — Pardubičtí hokejisté hráli v neděli utkání s Lasselsbergerem Plzeň. Byl to povedený zápas, který, po sérii pěti porážek v řadě, potěšil oko náročného publika v ČEZ Areně. Sympatický výkon Moelleru podpořil vítěznou brankou bojovný obránce David Havíř. Avšak radost z dobře odvedené práce mu kazil pohled na nelichotivé postavení jeho týmu v extraligové tabulce. „Postup do play off, je už jenom holá teorie,“ smutně prohodila opora obrany Východočechů.

Přestože šance na boj mezi nejlepšími o mistrovský pohár je finalistovi minulé sezony velmi vzdálená v posledním domácím utkání ukázal kvalitní a sympatický herní projev a na čtvrtý pokus získal na úkor keramiků tři body.

„Bylo to hodně těžké, protože my jsme pětkrát po sobě prohráli. Třeba v minulém zápasu v Plzni jsme vedli dvě minuty před koncem a oni vyrovnali a v prodloužení jsme prohráli, takže jsme rádi za výhru.“

David Havíř vsítil vítěznou branku, která v podstatě rozhodla o navýšení počtu bodů v extraligové tabulce. „Plzeň nás prvních patnáct minut tlačila, potom jsme se zvedli a šli do vedení a řekl bych, že to byl důležitý gól, protože jsme mohli jít do další třetiny s vedením,“ hodnotil svůj úspěšný zásah obránce.

Ten zároveň vysekl poklonu brankáři Západočechů Romanu Málkovi, jenž pochytal spoustu tutovek z hokejek domácích hráčů a to i v situaci, kdy se jeho tým bránil ve třech. „On je dobrý gólman, ale to se stane, v přesilovce nám to tam nepadlo, ale tak nám to tam spadlo za půl minuty.“

Že se branka na dva jedna ukáže jako rozhodující, se ovšem rozhodlo až později. Situace byla ze strany druhého pardubického útoku sehrána velmi dobře.

„My jsme byli tři na jedné straně a já jsem využil toho, že Michal Tvrdík najížděl na moje místo, a tak jsem sjel do volného prostoru, Peter Pucher mi to pěkně přihrál a zakončil jsem,“ usmál se bek při vzpomínce na vynikající spolupráci se svým nahrávačem.

Ale z gólu se na ledě příliš neradoval… „To odpovídalo tomu, že jsem měl dlouhé střídání a byla by to jiná radost, kdybychom měli tři body na dosah play off,“ trefně okomentoval svou náladu.

Hrajeme o to, abychom předváděli pěkný hokej

Ovšem je jasné, že aktuální bodový zisk musí Moeller pořádně rozšířit, aby měl naději na vyřazovací boje. „My jsme od play off na hony vzdálení a řekl bych, že kluci se víc uvolnili. Bylo vidět, že tam nebylo tolik toho stresu, jako v předešlých zápasech, a že chtěli ukázat pro diváky trochu lepší hokej,“ charakterizoval obránce posun k lepšímu hernímu projevu ostatních hráčů.

David Havíř přesně zamířil a vypálil. Gól!

„Postup do play off je už jenom holá teorie, ale určitě budeme hrát každý zápas tak, abychom ho vyhráli, ale nalijme si čistého vína, je to na hony vzdálené,“ smutně glosoval bek výkony Moelleru, jemuž nepomáhají ani výsledky ostatních týmu kolem dvanácté příčky. „Zápasy okolních mužstev v tabulce nám také nepřejí, všichni opět vyhráli. Takže my už hrajeme jen proto, abychom předvedli pěkný hokej. Rozhodně ještě chceme také zabojovat o předkolo, když tu malá naděje stále je,“ dodal s přáním pokračování hojných návštěv v baště východočeského sportu – pardubické aréně.

Při nepostupu do play off může každý úspěšný zápas zlepšit před dalšími extraligovými koly a bojem o udržení pošramocenou psychiku Východočechům a pomoci jim se zvednout z předchozích nezdarů. „Mysleli, jsme si, že už to bude úleva, ale když jsme hráli zápas ve Zlíně, tak jsme tam zase měli takovou hluchou pasáž, kde nám nasázeli tři branky a bylo po zápase, ale možná už to z nás spadlo, uvidíme.“

Pokud bude Moeller bojovat ve skupině o udržení, tak tato utkání nevyhnutelně přinesou zvýšenou zátěž na myšlení hokejistů, protože takové zápasy jsou pro celou extraligu novinkou. „Já zatím vůbec nevím, jak to bude vypadat. My chceme hrát dobrý hokej a uvidíme, jestli nás diváci vůbec přijdou podpořit,“ uzavřel pozvánkou na další zápasy pardubický obránce.