04.02.2008
Jan Hrabal, fotografie Vladimír Škorpík

Tomáš Rolinek si zakřičel, dostal puk a periferně vypálil. Gól!

PARDUBICE — Byly to „zaručené informace“, že Tomáš Rolinek před koncem přestupního termínu opustí Pardubice, aby si zahrál play off v jiném týmu. S přehnutím lístku kalendáře z ledna na únor se však vše vyjasnilo: sedmadvacetiletý forvard dohraje sezonu na východě Čech. „Šlo to kolem mě. Nepřemýšlel jsem o tom, že bych měl dohrát sezonu jinde. Od začátku jsem řekl, že nikam nepůjdu a budu tady. Škoda, že sezona v Pardubicích není dobrá,“ říká střelec patnácti pardubických branek v této sezoně. Tomáš Rolinek je druhým nejproduktivnějším hráčem HC Moeller Pardubice, má stejně bodů jako první Petr Sýkora.

Ta poslední přišla v nedělním utkání Pardubic s Plzní. V 5. minutě se parádně trefil po rychlé příhře od Angela Nikolova. „Na Kolju jsem zakřičel, parádně mi to nahrál. Vystřelil jsem spíše periferně, věděl jsem, kde je brána. Ale bylo to spíše naslepo,“ prohlašuje Tomáš Rolinek.

Po této trefě se Pardubičtí rozehráli k poměrně kvalitnímu výkonu. Alespoň v první dvacetiminutovce. „Zápas nebyl o prvním gólu. Všichni ví, co dokážeme, když 1:0 vedeme. Spíše to bylo o celkové hře. Snažili jsme se hrát to, co jsme měli, drželi jsme to kromě výpadku ve druhé třetině. Celkově si myslím, že jsme zahráli slušně,“ domnívá se útočník Pardubic.

Nejhůře bylo domácím v prostředním dějství, kdy Lasselsberger měl bezpočet šancí k tomu, aby vsítil gól. To se ale hostům se povedlo jedinkrát. „To je taková naše letošní klasika. To je v hlavách. Soupeř nás zatlačí, napadá nás třemi útočníky, my nemáme čas na rozehrávku, házíme to pak po sobě. Z takových situací potom vznikají chyby a nevíme kudy kam,“ přiznává Tomáš Rolinek.

„Kdybych věděl, čím to je, tak jsem veselý, jsme v osmičce a není, o čem se bavit. Když se jedno dvě střídání nepovedou, tak jsme pak v útlumu. Dokážeme pak patnáct minut hrát špatný hokej, jako jsme to předvedli v neděli,“ pokračuje.

Tomáš Rolinek v nedělním utkání absolvoval bezpočet osobních soubojů.

Tomáš Rolinek sehrál proti Plzni povedený zápas, ve kterém zaznamenal dva zápisy do tabulky kanadského bodování. A mohly být tři. Hned na začátku třetí třetiny ujel spolu s Petrem Sýkorou do brejku dvou na jednoho. Oba parťáci si několikrát vyměnili puk, akce ale skončila Rolinkovou střelou do připraveného brankáře Málka.

„To byla super akce, Petr Sýkora mi to skvěle vrátil a já vyloženě čekal, že gólman spadne a dám to nahoru. Ale on se jen sklouzl po kolenech a pokryl tyč. Vyčítal jsem si to hodně, kdybych to dal, tak bychom měli víc klidu. Ale nic by to ještě neznamenalo,“ ohlíží se za tímto momentem pracovitý forvard. „Vytvoříme si spoustu šancí a zakončení není dobré. Možná je to tím, že se každý rozmýšlí nad tím, že ví, že jsme tam, může to být o něčem jiném.“

Hrát v Kladně o play off? To by bylo fantastické, přeje si Tomáš Rolinek

Pardubice nakonec svého soupeře udolaly 3:1, definitivu vítězství jim dala trefa Jiřího Cetkovského při plzeňské power play. Moeller v tuto chvíli ztrácí na postupovou desítku sedm bodů. Do konce extraligy zbývají čtyři kola.

„Buďme realisté. Šance tam je, ale my jsme prohráli pět zápasů v řadě před týdnem, kde nám stačilo uhrát dva zápasy a byli bychom ve hře. Jsme v ní i nyní, ale pravděpodobnost, že se tam dostaneme je velmi malá,“ reaguje na tyto počty Tomáš Rolinek.

Jednou z nadějí je dostat se do elitní desítky na úkor Kladna, které v posledních dvou kolech nebodovalo. Moeller navíc v posledním kole hraje na jeho ledě. „Kdyby se mělo rozhodovat v Kladně, tak by to bylo super. Bylo by fantastické teď vyhrát, dotáhnout se na Kladno a tam by se třeba rozhodlo. To by byla super varianta,“ přeje si.

Kromě zakončení je silnou stránkou Tomáše Rolinka i vhazování.

Každopádně pardubická hra vypadala v neděli trochu lehčeji. „Asi si každý v hlavě uvědomuje, že play off je velice daleko a že by se musel stát zázrak, abychom se tam dostali. Možná si uvědomujeme, že skoro o nic nehrajeme a tlak pak není tak velký. Celou sezonu byl obrovský,“ tvrdí Tomáš Rolinek.

„Chceme hrát s hlavou nahoře a nerezignovat. Každý ví, že play off je daleko a od toho se odvíjí. Nálada není super. Ústí je za námi daleko o 23 bodů, ale stále mají teoretickou šanci se na nás dotáhnout, tak se musíme dívat i dozadu,“ zdůrazňuje.

Tomáš Rolinek každopádně nyní může na chvíli na extraligové boje zapomenout. Už nyní se těší na LG Hockey Games, další podnik Euro Hockey Tour, kam byl nominován. „Na reprezentaci bude určitě dobrá nálada, prospěje mi to,“ říká. „Budeme tam hrát kombinační hokej, těším se moc. Snad bychom měli udělat výsledek a skončit v tomto turnaji Euro Hockey Tour nahoře.“

V posledních dvou sezonách si pardubický útočník zahrál na mistrovství světa. Nyní mu ale může uškodit neúčast v play off, pokud se do něj Pardubice nakonec neprotlačí. „I letos tam nějaká šance je. Při minulých šampionátech jsem nepočítal, že bych tam jel. Stejně nepočítám, že bych tam jel nyní. Podle mě tam bude více hráčů z Kanady, nepočítám s tím, že bych jel,“ dodává Tomáš Rolinek.