19.1.2008
Jiří Veverka, Jan Hrabal

Junioři ztratili slibně rozjetý zápas v Liberci

LIBEREC — Vedli 5:1, přesto prohráli. Smolný zápas dnes sehráli extraligoví junioři HC Pardubice v Liberci. Východočeši vedli po dvou gólech Jana Buchteleho, Tomáše Kauta, Lukáše Radila a Filipa Stoklasy. Druhá polovina zápasu však patřila domácím, kterým pomohly i některé nepřesné výroky rozhodčích.

Extraliga juniorů, 38. kolo, sobota 19.1.2008, Svijanská aréna

Bílí Tygři Liberec

Dynamo Pardubice

6:5
1:4, 3:1, 2:0
Branky a nahrávky: 8:45 Liška (Jágr, Hataš), 30:38 Kristian (Klíma, Niko), 34:23 Kopic (Peřina), 38:34 Liška, 48:15 Niko (Skalický), 57:18 Kolman (Křišťan) – 5:29 Buchtele (Poskočil, Dobiáš), 14:15 Buchtele (Dobiáš), 17:02 Kaut, 17:17 Radil (Nykl), 21:54 Stoklasa (Buchtele). Rozhodčí: P. Štěpán – Hynčica, Kebrle. Vyloučení: 13:14, navíc Kajínek (Librec) 10 minut osobní trest. Využití: 2:3. V oslabení: 1:0. Diváci: 107. Střely na branku: 41:26. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:5, 6:5.
Bílí Tygři Liberec: Blažíček (21. Vajner) – Niko, Drbohlav, Kolmann, Kajínek, Přibyl, Diviš, Hataš – Kříšťan, Skalický, Vopálka, Kedršt, Mizerík, Jágr, Kopic, Bortňák, Bezděk, Klíma, Peřina, Liška, Lemfeld.
Dynamo Pardubice: Landsman – Krejnus, Blažek, Popler, Fink, Šnejdr, Poskočil – Radil, Stoklasa, Nykl, Kaut, Kindl, Buchtele, Dobiáš, Semorád, Verner.

Komentář

Do první dvacetiminutovky vstoupili aktivněji hosté z Pardubic. Vytvořili si tlak, ale ten přerušil Lukáš Poskočil, který si šel odpykat dvě minuty za vysokou hůl. Pro hosty ale bylo ještě hůř. V čase 2:17 dostal dvouminutový trest Albert Popler, tak hosté hráli jen ve třech. Od modré pálil Kájinek, ale jen do betonů připraveného gólmana Landsmana. Ve čtvrté minutě předvedl krásné sólo Petr Kolmann, dostal se až před hostující branku, ale nedokázal již kotouč zasunout za záda gólmana Pardubic.

V čase 4:25 si šel odsedět trest za nedovolené bránění Radim Křišťan. Hosté se v první výhodě dlouho trápili, ale nakonec ji dokázali přetavit ve vedoucí branku. Přesněji v čase 5:29 si mezi kruhy nabruslil Jan Buchtele a zachoval chladnou hlavu. Robin Blažíček byl bez šance – 0:1.

Liberec se po obdržené brance snažil o srovnání, a toho se také nakonec dočkal. V čase 8:45 protlačil za záda gólmana Pardubic kotouč Tomáš Liška, když nekompromisně zakončil svůj samostatný únik střelou mezi betony – 1:1.

Domácí byli poté aktivnějším týmem, ale Pardubice vytěžily z minima maximum. Do oblasti mezi kruhy se proháčkoval Jan Buchtele a vymetl pavučinky v Blažíčkově kleci – 1:2.

V sedmnácté minutě dostal dvě minuty za hákování domácí forvard Radek Lemfeld a Tygři za jeho přestupek byli tvrdě potrestáni. V čase 17:02 napálil puk Tomáš Kaut a ten se zastavil až o síť Blažíčkovy klece – 1:3.

O patnáct sekund později bylo pro Tygry ještě hůř. Po závaru před domácí klecí doklepl kotouč za brankovou čáru Lukáš Radil – 1:4. S domácími to v tu chvíli nevypadalo vůbec dobře a do šaten odcházeli s tříbrankovým mankem.

Do druhé třetiny již nenastoupila domácí jednička Robin Blažíček, ale nahradil ho Vratislav Vajner. Po pětapadesáti sekundách prostřední části dostal dvě minuty za zdržování hry Jiří Peřina, a hosté tak dostali další možnost přesilovky. V čase 21:54 napřáhl od modré Filip Stoklasa, který si najel na přihrávku Jana Buchteleho a trefil se přesně nad beton vystřidavšího Vajnera – 1:5.

S Libercem to již vypadalo velmi špatně. Tlačil se do útoku, ale hosty držel velmi dobře chytající Landsman. Jeho kouzlo dokázali domácí odčarovat až v čase 30:38, kdy přesilovou hru krásnou kombinací zakončil Radim Křišťan – 2:5.

Od modré poté nebezpečně pálil bek Petr Kolmann, ale tentokrát Landsmana nepřekonal. Tygry tato branka nakopla a snažili se přiblížit svému soupeři na menší rozdíl, než tříbrankový. A to se jim také podařilo. Na světelné tabuli svítil čas 34:23, když propasíroval do branky kotouč Miroslav Kopic, a snížil tak již na rozdíl pouhých dvou branek – 3:5.

V osmatřicáté minutě ale tlak domácích zbrzdil Radim Křištan, který dostal od sudího dvě minuty za podražení.

Hosté se usadili v útočném pásmu, ale svou výhodu využít nedokázali. Poté předvedli chybu v defenzivě, puk za brankou Landsmana dobruslil nejrychleji Tygr Jan Niko a poslal přesný pas před branku, kam si najel Tomáš Liška a rozdíl mezi týmy byl najednou jen o jednu branku – 4:5.

Do šaten tak odcházeli mnohem spokojenější Tygři, kteří dokázali vstát z mrtvých a snížit na jednogólový rozdíl.

Poslední část ale nezačala podle představ domácích. Dvě minuty za krosček dostal Jiří Peřina. Hosté si ale vynutili svým tlakem další faul, a tak museli domácí do tří. Dvě minuty za podražení dostal Tomáš Liška. Liberec však tlak Pardubic ustál. V čase 46:23 to již vypadalo na jasnou branku, když byl Vratislav Vajnar překonán. Na brankové čáře ho ale zastoupil Jan Niko a puk zázračně poslal pryč.

To se ale sudím nelíbilo a nařídili trestné střílení. Liberecký kouč využil své možnosti a poslal na nájezd do branky Robina Blažíčka. Jan Semorád naznačil blafák do bekhendu, ale ten mu domácí jednička dokázala vytěsnit mimo své tyče. Naděje Tygrů tak stále žila.

V čase 48:15 sice hráli Tygři v oslabení, ale ani to jim nebránilo v tom, si zaútočit. Michal Skalický zavezl puk do útočného pásma, před brankou krásně našel Jana Vopálku a ten se nemýlil. Poslal puk za záda bezmocného hostujícího brankáře – 5:5.

Liberec byl poté v jasné psychické výhodě. Hosté přišli o čtyřbrankový náskok. Domácí se tlačili za vítězstvím, a toho se také nakonec dočkali.

V čase 55:18 byl sporně vyloučen Lukáš Poskočil. Po celé dvě minuty se Tygři snažili dobýt Landsmanovu klec, a když už to vypadalo, že se jim to nepodaří, napřáhl na modré Petr Kolmann a jeho nenápadná střela skončila až v pardubické kleci – 6:5.

V poslední minutě sice hosté odvolali gólmana a Tygři jim dokonce nabídli přesilovku šesti proti třem, ale ani tu využít nedokázali. Domácí tak pěti góly v řadě zvrátili utkání ve svůj prospěch.