29.12.2007
Václav Trávníček

V derby se radovali Češi, postupují do čvrtfinále

PARDUBICE — Vyhecované derby mezi někdejšími federálními partnery v beznadějně vyprodané pardubické ČEZ Areně zvládli lépe Češi. Přestože se Slovensko dokázalo v průběhu utkání zvednout a snížit na rozdíl dvou branek, na vítězství to nestačilo. Mikešův výběr navíc pohrdl trestným střílením, které neproměnil jinak skvělý Marčinko. Česká reprezentace si dnešním vítězstvím zajistila účast ve čtvrtfinále.

4. kolo, 29.12.2007, 16.00 hodin, ČEZ Arena Pardubice
Slovensko 2
Česká republika 5

Třetiny: 0:2, 1:2, 1:1.
Branky a nahrávky: 38:17 Ďuriš (Slovák, Ančovič), 52:20 Čaladi (Slovák) – 7:11 Sklenář (Kuběna), 19:59 Frolík (Voráček), 24:45 Bártek (Voráček, Bořuta), 26:10 Sklenář (Ondráček), 54:27 Látal (Bártek). Rozhodčí: Piechaczek (Něm.), Rönn – Kekäläinen (oba Fin.), Feola (USA). Vyloučení: 9:7. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 10 194 (vyprodáno) . Průběh utkání: 0:4, 2:4, 2:5.

Slovensko: Hudáček – Ďaloga, Biro, Beňa, Bališ, Mikuš, Kozák, Krajčík, Zúkal – Roháč, Marcinko, Lušňák – Slovák, Skokan, Čaládi – Jančovič, Češík, Šinkovič – Suja, Ďuriš, Jurík. Trenér: Štefan Mikeš.
Česká republika: Neuvirth – Jordán, Bořuta, Parýzek, Piskáček, Kundrátek, Prokop – Voráček, Frolík, Bártek – Sklenář, Kuběna, Ondráček – Látal, Strapáč, Hampl – Meidl, Semorád, Szturc. Trenéři: Miloslav Hořava, Radim Rulík a Ondřej Weissmann.

Devízou českého týmu se pomalu stávají vydařené vstupy do utkání. Stejně jako v předchozích dvou utkáních, i proti Slovensku začali Hořavovi svěřenci zostra. Už při prvním střídání se mohl radovat Frolík, když se s Voráčkem prokličkoval do útočného pásma. Nedal, ale jeho zaváhání napravil v sedmé minutě Sklenář. „Když dáme rychlý gól, tým dostane sebevědomí a cítí se lépe,“ usmíval se po utkání střelec poslední české branky Martin Látal.

Celou první třetinu tahali Slováci za kratší konec. Výjimkou byla pouze nařízená penalta poté, co jeden z českých beků podrazil před Neuvirthem Čaládiho. Exekutor Marčinko však na českého gólmana nevyzrál. Naopak se znovu radovali Češi, když potvrdili známou pravdu nedáš – dostaneš. Hudáček dlouhým pasem našel na modré Mikuše, který nabil Marčinkovi. Slovenský forvard však ani napodruhé Neuvirtha nepřekonal a do protiútoku se dostali Češi. Osvědčená spolupráce Voráčka s Frolíkem přinesla ovoce pouhou vteřinu před první sirénou.

Češi si dali pozor na druhou třetinu, kterou v uplynulých utkáních šampionátu nesehrávali zcela podle svých představ. „Vždycky jsme podlehli sebeuspokojení, takže jsme si řekli, že to takhle dál nejde,“ řekl Látal. „Ukázalo se ale, že když si na tuhle část hry dáme pozor, je to pak výborné,“ dodal.

Nemýlil se. Češi zvýšili na 3:0 v přesilovce, když měl v Hudáčkově brankovišti neblíže k puku Bartek. Když o dvě minuty později rozvlnil síťku slovenské branky svojí druhou trefou Sklenář, vzal si slovenský trenér Mikeš oddechový čas. Češi však pozorně bránili a když už udělala chybu obrana, mohli se spolehnout na ve formě chytajícího Neuvirtha. Ten kapituloval až těsně před koncem druhé části.

Slovákům vstřelená branka vnesla vítr do plachet, ve třetí části dávali jasně najevo, že se s prohrou nemíní smířit. „Když snížili na 4:2, bylo to nepříjemné,“ přiznal Látal. „Jakmile soupeř začne stahovat, znamená to, že musíme začít hrát s vyšší jistotou a plně se soustředit, abychom nechybovali,“ dodal.

Slovenský odpor definitivně zlomila až výstavní Látalova trefa pět minut před koncem. Při vlastním oslabení ujel s Bartkem bránícím protihráčům a po učebnicové výměně uklidnil českou lavičku. „Přitom jsme chtěli už jenom vyhazovat puky, abychom ubránili vítězství,“ liboval si autor páté české branky.

Jeho tým si vítězstvím v derby zajistili účast ve čtvrtfinále, naopak osud Slovenska je nyní nahnutý. Bývalým federálním partnerům hrozí, že spadnou z kategorie A. „Motivaci ale stále neztrácíme,“ hlásil před šatnami Marek Slovák. „Nyní je naše motivace jasná – udržet se v kategorii A.“

Ohlasy trenérů

Miloslav Hořava (Česká republika): „Dobře jsme si uvědomovali, že je pro nás dnešní utkání naprosto klíčové. Věděli jsme také, jak silný má Slovensko tým. Slováci hráli v předchozích utkáních velmi dobře. Dnes musím poprvé naše hráče pochválit, protože se zlepšili ve všech herních činnostech. Měli jsme výborný nástup do utkání i dobré nasazení. Všechno se nám dnes dařilo a stálo při nás také štěstí. Dnešní výhry si velice vážíme. Pozitivem také je, že hráči nehráli na sebe, uvědomili si vážnost situace a hráli jako skutečný tým.“

Štefan Mikeš (Slovensko): „Také jsme znali důležitost zápasu, škoda, že jsme nedokázali bodovat. Nálada v kabině byla před utkáním i v jeho průběhu plná odhodlání a bojovnosti. Očekávali jsme nástup soupeře a chtěli jsme jej ustát. Inkasovaná branka v poslední vteřině úvodní třetiny byla hodně důležitá. První část tak v podstatě rozhodla celý zápas. V dalším průběhu přidali Češi další góly a dovedli zápas pohodlně do konce. Gratuluji soupeři k postupu a držím palce do dalšího průběhu turnaje.“