29.12.2007
Jan Hrabal

Pardubice ztratily dvougólový náskok, těsně podlehly Mannheimu

DAVOS — Sen o finále Spenglerova poháru se hokejistům HC Moeller Pardubice rozplynul. Ve vyrovnaném utkání nestačil český zástupce na tomto prestižním turnaji na německého mistra z Mannheimu, kterému podlehl 3:4. Východočeši měli přitom zápas skvěle rozehraný! Po gólech Jiřího Cetkovského a Michala Klejny vedli 2:0! Němci ale dokázali ve druhé třetině srovnat krok. Tomáš Rolinek pak sice skóroval v oslabení, ale Mannheim zvládl vyrovnat a otočit skóre. Pardubice přes závěrný nápor a power play nedokázaly dotáhnout utkání do prodloužení.

Spengler Cup, 8. kolo, sobota 29.12.2007, Vaillant Arena

Dynamo Pardubice

Mannheim

3:4
2:0, 1:3, 0:1
Branky a nahrávky: 13:34 Cetkovský (Ondřej, Joggi), 18:54 Klejna, 34:41 Rolinek (Tvrdík) – 26:35 Girard (Butenschön, Schantz), 28:23 Schlager (McGillis, Fata), 36:56 Fata (Hackert), 44:41 Lewandowski (Trepanier, Corbet). Rozhodčí: Pellerin (Kan.), Vinnerborg (Švéd.) – Arm, Wirth (oba Švýc.). Vyloučení: 7:5, navíc Snopek (Pardubice) 10 minut osobní trest. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 6027. Střely na branku: 43:34. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2, 3:4.
Dynamo Pardubice: Lašák – Snopek, Šeda, Nikolov, Koma, Posmyk, Linhart, Stettler – Rolinek, Blažek, Tvrdík – Somík, Pucher, Hlinka – Klejna, Starý, Pivko – Joggi, Koukal, Zohorna. Trenéři: Jiří Šejba a Ladislav Lubina.
Mannheim: Hauser – Butenschön, Trepanier, McGillis, Petermann, Bouchard, Ančicka, Fata, Langwieder – Girard, Shantz, Forbes – Martinec, Ullmann, Arendt – Methot, Corbet, Lewandowski –Schlager, Hackert, Mauer. Trenéři: Dave King a Teal Fowler.

Komentář

Ján Lašák pochytal šance Němců, gólově udeřili Jiří Cetkovský a Michal Klejna

Vstup do zápasu se lépe povedl hráčům německého mistra, už ve 3. minutě zle zahrozil v pardubické obraně Rico Fata, který po svém průniku nastřelil tyčku Lašákovy branky. Moeller tuto situaci ustál, stejně jako následné oslabení po faulu Michala Klejny.

V další fázi byly blíže vstřelení branky Pardubice. Ty měly po faulech Philippa Schlagera a špatném střídání hostí výhodu 69 vteřin hry proti třem. Moelleru to nejprve v této přesilovce moc nešlo, ale pak se do obrovské šance po obléhání Hauserovy brány dostal Miroslav Hlinka. Bohužel pro Pardubice trefil tyč poloodkryté klece Mannheimu.

Co se nepovedlo pardubickému kapitánovi, vyšlo Jiřímu Cetkovskému. Matthias Joggi aktivní hrou vybojoval puk za bránu, nahrál jej na modrou čáru Zdeňku Ondřejovi, jenž viděl v kruhu právě Cetkovského. Ten se s pukem nemazlil a z první jej poslal do branky soupeře – 1:0.

Pardubice se pak ubránily tlaku hostí a udeřily podruhé po zaváhání obrany Orlů. Jeden z beků soupeře řešil ošemetnou situaci v brankovišti Mannheimu přihrávkou gólmanovi. K puku se ale dostal důrazný Michal Klejna, do touše šťouchnul a ten mezi betony propadl německému brankáři do brány – 2:0.

Mannheim využil zaváhání pardubické defenzívy a dvakrát srovnal krok

Moeller vstoupil do druhé třetiny aktivněji, dostal hosty od prvního střídání pod tlak. Východočeši pak měli výhodu přesilové hry poté, co Dan McGillis vyhodil kotouč mimo hrací plochu. Neproměnili ji však. Obrovskou šanci v následné hře pět na pět měla ujíždějící dvojice Miroslav Hlinka – Peter Pucher v situaci dva na jednoho. Střela kapitána se však neujala.

Bohužel pro Moeller se tak měnilo skóre na opačné straně. Němci zužitkovali signalizovanou výhodu, zatáhli rychle kotouč do pásma. Sven Butenschön nastřelil kotouč do předbrankového prostoru, kde úspěšně operovala hokejka Ricka Girarda, která nasměrovala touš mezi betony Jána Lašáka – 1:2.

Mannheim dokázal vyrovnat během necelých dvou minut. Philips Schlager přesně tečoval střelu od modré, Ján Lašák nemohl stihnout zavřít prostor mezi betony – 2:2. O chvíli později Ronny Andert nastřelil tyč pardubické brány!

Pak se ještě Pardubice musely bránit po třech vyloučeních. Uspěly. A navíc se dostaly do vedení! Při přesilovce soupeře ujela dvojice Michal Tvrdík – Tomáš Rolinek, „Tvrďa“ vystřelil a „Rolas“ dorazil kotouč, který brankář hostí vyrazil před sebe – 3:2.

Pardubice udržely vedení pouze dvě minuty a kousek. Michael Hackert zatáhl kotouč do pásma, objel jej a našel před bránou zapomenutého Rica Fatu, jenž se trefil přesně pod víko a srovnal na 3:3.

Mannheim vsítil rozdílový gól, Pardubice už neodpověděly

Nástup do závěrečného dějství se lépe povedl německému celku. Už ve 42. minutě se až do zakončení proháčkoval Tomáš Martinec, neuspěl však, ani jeho spoluhráč o pár sekund později. O chvíli později byl vyloučen Jaroslav Koma za vysokou hůl.

A tato přesilovka pro Mannheim rozhodla celý zápas. Němci dostali Pardubice pod tlak, který vyvrcholil pukem v Lašákově kleci. Pascal Trepanier ostře vypálil od modré, puk byl těsně před pardubickým gólmanem tečován Eduardem Lewandowskim – 3:4.

Pardubice se dlouho nemohly dostat do tempa, aby zvrátily zápas. Jejich soupeř se docela v pohodě bránil. Až v závěrečné pětiminutovce se Moeller dostal do souvislých akcí, kterými ohrožoval pozici německého týmu.

Východočeši ale závěrečný tlak neproměnili v kýžené vyrovnání, nepomohla jim ani závěrečná power play. Pardubice po tuhém boji podlehli německému mistrovi 3:4 a zakončí Spenglerův pohár na čtvrtém místě.

Moeller po polovině zápasu už ztrácel síly. Hrál bez zraněných Davida Havíře a Petra Koukala. Navíc čtvrtý zápas ve čtyřech dnech musel být znát v silách svěřenců trenérské dvojice Jiří Šejba – Ladislav Lubina.

Fotogalerie