26.12.2007
Tadeáš Drahorád, Václav Trávníček, Karel Psohlavec

Čechům proti Kanadě došly v závěru síly

PARDUBICE — První třetina. Jediná část, ve které žila naděje českého výběru na tři body. Domácí tým na favorizovanou Kanadu skočil od začátku a jenom díky skvěle chytajícímu Bernierovi nešel rychle do vedení. Energie ze začátku však domácím chyběla v závěru, kdy si kolébka hokeje pohlídala možná až nečekaně vysoké vedení 3:0. Češi tak vstoupili do turnaje prohrou.

1. kolo, 26.12.2007, 20.00 hodin, ČEZ Arena Pardubice
Česká republika 0
Kanada 3

Třetiny: 0:0, 0:1, 0:2.
Branky a nahrávky: 31:21 Tavares (Pyett, Stamkos), 43:57 Halischuk (Godfrey, Stamkos), 51:45 Tavares (Stamkos). Rozhodčí: Partanen, Rönn – Kekäläinen (všichni Fin.), Feola (USA). Vyloučení: 6:10. Využití: 0:2. Diváci: 10 057. Průběh utkání: 0:3.

Pardubice: Neuvirth – Jordán, Bořuta, Parýzek, Piskáček, Prokop, Suchý, od 21. navíc Kundrátek – Voráček, Strapáč, Szturcz – Květoň, Frolík, Látal – Meidl, Semorád, Bártek – Sklenář, Kuběna, Ondráček. Trenéři: Miloslav Hořava, Radim Rulík a Ondřej Weissmann.
Kanada: Bernier – Doughty, Alzner, Schenn, Hickey, Godfrey, Pyett, Subban – Legein, Sutter, Simmonds – Giroux, Turris, Marchand – Gillies, Holzapfel, Boychuk – Halischuk, Stamkos, Matthias – Tavares. Trenér: Craig Hartsburg.

Dlouho očekávané utkání mezi domácím celkem a největším favoritem turnaje začalo ve vysokém tempu. Pardubická ČEZ Arena připravila mladíkům bouřlivou kulisu a zejména domácí hráči si museli připadat jako v nebi. „Byli jsme vážně moc nehecovaní, protože nás přišla podpořit plná aréna,“ poznamenal brankář Michal Neuvirth.

Hned od úvodního vhazování se Češi chopili taktovky a naprosto ovládli dění na ledě. Ani střela Boruty, ani teče Látala se Strapáčem však kýžený úspěch nepřinesly. Obrovskou příležitost spálil ve třetí minutě Sklenář, respektive Kuběna, kteří měli ke gólu opravdu blízko. „To je podle mě důvod, proč jsme dnes nevyhráli,“ přemýšlel po utkání Neuvirth. „Čekali jsme, že na nás Kanada vlítne, tak jsme se od začátku snažili. A je právě škoda, že nám tam z těch mnoha šancí nespadl žádný gól. Kdybychom něco proměnili, určitě by výsledek vypadal jinak.“

V polovině periody se probudili i Kanaďané. První vážnější pokus Tavarese však český brankář zkrotil mezi betony. Po zaváhání domácích beků se v další šanci ocitl Marchand, avšak ani jeho pokus úspěch nepřinesl. Na bezbrankovém skóre pak nic nezměnily ani přesilovky, které ani jeden ze soupeřů nevyužil. „Hnali nás dopředu fanoušci,“ pochvaloval si Steven Stamkos, útočník vítězné Kanady. „Abych se přiznal, nikdy jsem takovou diváckou kulisu nezažil. Bylo to trochu až bláznivé. Ale hnali nás k vítězství,“ liboval si.

Druhá část hry měla podstatně vlažnější úvod. Do první větší šance se dostali Kanaďané až v 25. minutě. To se před brankou puku zmocnil úplně volný Marchand, jenž po své svižné střele zápěstím užuž zvedal ruce nahoru. Neuvirth mu ale fantastickým zákrokem v radosti zabránil. Z dobré pozice pak po křižném pasu trestuhodně netrefil Stamkos. V dalším průběhu hry byli zase aktivnější domácí, avšak kvalitou šancí se zámořským hráčům nevyrovnali. Neuvirth se v 31. minutě ještě jednou vyznamenal proti Matthiasovi, když kanadského forvarda parádně vychytal lapačkou. O minutu později se však už hosté nemýlili. Pyett našel přesnou přihrávkou napříč celým pásmem osamoceného Tavarese a ten jenom usměrnil puk do branky za záda bezmocného brankáře. Od té doby jsme vidělo deset tisíc fanoušků, jež si našli cestru do ČEZ Areny, ohrožení jakékoliv branky jen sporadicky. Domácí to zkoušeli z dálky, leč bezúspěšně. Ve 37. minutě vnesl trochu vzruchu do hry nešetrný zákrok Gilliese, jenž u mantinelu složil Borutu. Po druhé třetině se tak hrálo 0:1.

Domácím hráčům jakoby však docházely síly z aktivního začátku, čehož byla důkazem celá třetí část. Ospalé hráče domácího týmu ještě více zchladil Halischuk, který se nejlépe zorientoval ve zmatku před bránou a podruhé propasíroval puk do české sítě. Další příležitost zvýšit měl o chvíli později jeho kolega Giroux, ale ani on po pasu zpoza svatyně neuspěl. Domácí se sice snažili s vývojem utkání něco udělat, ale do útočného pásma se dostávali jen zřídkakdy. A když ve 49. minutě netrefil bránu ze středu Květoň a Barteka vychytal z mezikruží Bernier, udeřili zase Kanaďané.

V 52. minutě se krátce po vhazování ujal puku Tavares a přesnou střelou zápěstím do šibenice si připsal svůj druhý zásah v utkání. „Myslím, že to byla pěkná branka, podařilo se nám důležité šance přetavit v góly,“ řekl Steven Stamkos, jenž si v duelu proti Čechům připsal dvě asistence a domácí obraně zatápěl zejména při spolupráce s Tavaresem.

„Bylo to tím, že si spolu rozumíme. Jak na ledě, tak i v soukromí. Jsme přátelé. Když se pohoda přenese i na kluziště, funguje to,“ nešetřil chválou dobře naladěný Stamkos. Kanadský forvard měl důvod k radosti. Po ospalém začátku přehrála kolébka hokeje tradičního soupeře 3:0, Češi ke konci už příliš nevzdorovali. „My jenom hráli kanadský styl hokeje. Dohrávali jsme všechny souboje a byli důrazní na puku. To nám přineslo ovoce,“ uzavřel Stamkos.

Ohlasy trenérů

Miloslav Hořava (Česká republika): „Zápas se mi příliš dobře nehodnotí. Přesto musím konstatovat, že diváci dnes sledovali velmi kvalitní juniorský hokej. Byl jsem skutečně překvapen jeho vysokou úrovní. Naši hráči dnes odvedli maximum, ale Kanada má výborné mužstvo. Přesto musíme do dalších utkání zapracovat na spoustě věcí.“

Craig Hartsburg (Kanada): „V první řadě musím vyzvednou skutečně výbornou atmosféru v aréně. V první třetině předvedli Češi velmi dobrý výkon s dostatečným důrazem. Od druhé části jsme se začali zlepšovat, dostali jsme utkání pod kontrolu a díky tomu jej dokázali vyhrát. V první třetině byl pro nás stěžejní výkon brankáře. Byl klidný, kontroloval hru a dodával spoluhráčům sebevědomí. Do dalšího utkání se musíme poučit především v disciplíně. Musíme se adaptovat na místní styl pískání zápasů, dnes jsme byli alespoň třikrát vyloučeni zcela zbytečně.“