25.12.2007
Jan Hrabal

Pardubičtí hokejisté jsou již v Davosu. Ten je zalitý sluncem

DAVOS — Už zítra od 20.15 hodin zahájí hokejisté HC Moeller Pardubice své účinkování na prestižním Spengler Cupu. Dnes se český vicemistr přesunul z Pardubic přímo do místa konání turnaje. Ze zakaboněných východních Čech se během několika hodin octli ve sluncem zalitém horském středisku. Hokejisté Moelleru nejprve letěli z Pardubic přímo do Curychu, odkud je pohodlný autobus za dvě hodiny bez problémů převezl mezi alpské velikány přímo do Davosu.

Zatímco většina českého obyvatelstva ráno v sedm hodin spala po včerejším Štědrém dnu, hokejisté měli spolu se svými rodinami pěkně napilno. Už v tuto časně ranní dobu měli sraz u pardubické ČEZ Areny, kde měla celá výprava první oficiální setkání.

Během slabé půlhodinky se všichni v klidu přesunuli na pardubické letiště. Pozdravit a popřát hodně štěstí přijel hokejistům i generální manažer HC Moeller Pardubice Zbyněk Kusý. Ten dorazí vzhledem k povinnostem šéfa organizačního výboru juniorského mistrovství v Pardubicích a Liberci do Davosu později.

O půl desáté, pro někoho dopoledne, pro jiné ráno, se letadlo Českých aerolinií odlepilo od ranveje pardubického letiště. Hokejisté a realizační tým HC Moeller Pardubice odcestovali do Davosu spolu se svým doprovodem leteckým speciálem.

Na palubě Boeingu někteří hráči spali, jiní si hráli se svými ratolestmi. Část party se začetla do novin a časopisů nebo víru hudby ve svých přehrávačích. Po vystoupání do letové hladiny 10 000 metrů se podávalo výborné jídlo: dalamánky se sýrem jako předkrm a kuře po čínsku s nudlemi jako hlavní chod. K dezertu si každý rád pochutnal na tiramisu řezu.

V 10.36 hodin přesně letadlo kurzu OK 7600 přistálo na curyšském letišti. Všichni se do útrob prostorné a komfortní haly dostali během asi dvouminutové jízdy metrem. V jednotlivých vagonech hrály švýcarské národní písně, které občas přehlušilo bučení krav. Také z reproduktorů.

Někteří hráči hned volali domů, že cesta byla bezproblémová. Poté se všichni dvěma autobusy přesunuli z Curychu, kde bylo mínus pět stupňů, do Davosu, kde je zhruba mínus deset.

Cesta utekla jako voda. Většina vedla po dálnici, až závěrečné kilometry stoupal autobus po místních rovněž velice dobře upravených komunikacích. Úvodní část cesty lemovaly bílé namrzlé stromy. Okolní krajina byla zcela bez sněhu. To se ale po příjezdu do Davosu změnilo. Zde je zhruba metr sněhu.

Na hotel se hokejisté dostali zhruba ve dvě hodiny, kde je přivítal oběd. Ihned po něm hokejisté HC Moeller Pardubice navštívili Vaillant Arenu, kde měli od 16.00 hodin první řádný trénink. A to vše v nádherném prostředí mezi třítisícových velikánů…

Po tréninku se hráči pěšky přesunuli zpět do hotelu, který je od stadionu vzdálen asi deset minut chůze, na večeři a po ní rádi ulehli do postelí po náročném dni.

Zítra od půl jedenácté dopoledne čeká na pardubické hokejisty další příprava na ledě, večer od čtvrt na devět ostře sledovaný duel s Kanadou.