22.12.2007
Vojtěch Gibiš

Bude na juniorský šampionát chodit přes 10 000 diváků?

V pražském hotelu Corinthia Towers proběhla v pátek 21. prosince tisková konference před zahájením juniorského šampionátu. Zúčastnili se jí zástupci realizačního týmu, organizačního výboru i generálního sponzora. Šampionát byl zde představen zejména z organizačního hlediska.

V Pardubicích a Liberci už ve středu šestadvacátého prosince vypukne velmi prestižní akce. Mistrovství světa hráčů do dvaceti let je bedlivě sledováno nejen v Evropě, ale i v zámoří. Tuto skutečnost potvrdil i předseda organizačního výboru šampionátu Zbyněk Kusý. „Všechny země věnují mistrovství velkou pozornost, na závěrečný týden přiletí hodně generálních manažerů klubů ze zúčastněných zemí. Z NHL dorazí dokonce sto šedesát skautů a sedmnáct generálních manažerů. Tento šampionát tedy bude poutat velkou pozornost,“ prohlásil.

K hokejovým šampionátům patří neodmyslitelně i diváci. Během letošního turnaje mladých hokejových nadějí by pardubická i liberecká aréna měly mít důstojnou diváckou kulisu. „Však jsem já sám obíhal v Pardubicích se vstupenkami Třídu míru, takže prodej bude vysoký,“ vtipkoval generální manažer HC Moeller Pardubice.

„Snažili jsme se divákům věnovat co největší pozornost, což se třeba projevilo i na cenách vstupenek. Myslím si, že cena vstupného umožní přijít na hokej celým rodinám i s dětmi. Máme denní vstupenky, takže s jedním lístkem můžete shlédnout i dvě utkání,“ dodal už s vážnou tváří.

Zbyněk Kusý také přiblížil jak to momentálně s prodejem vstupenek a zájmem diváků vypadá. „Z hlediska peněz bylo před šampionátem vybráno zhruba čtyřicet procent částky, kterou jsme ze vstupného očekávali. A to není špatné číslo. Zaznamenali jsme mimořádný zájem ze zahraničí, budeme mít okolo tisícovky návštěvníků z Kanady. Myslím si, že bude o šampionát slušný zájem i ze strany slovenských turistů, minimálně několik stovek by jich mohlo dorazit. Na play off pak očekávám návštěvy okolo devíti, desíti tisíc diváků. Záleží však samozřejmě na postupu českého týmu. V Liberci spolupracujeme se školami, a tak by ani méně atraktivní duely měly mít dobré návštěvy,“ informoval.

Pardubický generální manažer také řekl něco málo o ekonomice šampionátu. „Nemůžeme si v žádném případě dovolit ztrátové mistrovství. Náš rozpočet se pohybuje okolo čtyřiceti milionů korun, očekáváme mírně ziskový turnaj,“ prozradil.

Místopředseda organizačního výboru Miloslav Šeba přiblížil přítomným žurnalistům i některé další informace ze zákulisí šampionátu. „Příprava na mistrovství světa probíhala zhruba rok a půl. Do spolupráce se výborně zapojily kraje vybraných měst, za což jim chceme poděkovat. V Pardubicích se nebude hrát jen šampionát dvacetiletých, ale bude současně probíhat i turnaj v minihokeji žáků třetích tříd a mladších z celé republiky. Taktéž v Pardubicích pořádáme trenérské sympozium, které bude na velké úrovni,“ pronesl.

Ředitel organizačního výboru Mojmír Šatava zase poděkoval partnerům turnaje, bez kterých by se světový šampionát těžko uskutečnil. „Chtěl bych poděkovat všem naším partnerům a sponzorům, v první řadě generálnímu partnerovi – Škodě Auto. Také chci poděkovat České televizi, která přinese přímým přenosem třináct vybraných utkání. Zápasy bude také přenášet Eurosport, což je pro nás dobrá vizitka,“ uzavřel.