04.06.2019
Jan Hrabal

Trenérský štáb je takřka kompletní

PARDUBICE — Suchá fáze letní přípravy A týmu Dynama je v plném proudu, hlavní trenér Ladislav Lubina může spolupracovat se dvěma asistenty. Již se k němu nově připojil Radek Bělohlav, k prvnímu mužstvu Pardubic se v roli asistenta trenéra vrací Otakar Janecký. První mužstvo Pardubic tak vedou bývalí zkušení hokejisté, kteří dosáhli na řadu mezinárodních úspěchů.

„Doplnit realizační tým byla jednou z mých nejaktuálnějších priorit. Jsem rád, že jsme se se všemi domluvili na vzájemné spolupráci. Věřím, že vytvoří sehraný tým,“ řekl Jaromír Kverka, sportovní manažer Dynama s tím, že v nejbližších dnech chce přivést nového trenéra brankářů.

Novým asistentem trenéra Radek Bělohlav

Radek Bělohlav působil po skončení aktivní hráčské kariéry šest let v Českých Budějovicích na trenérských a manažerských pozicích, v minulém ročníků byl asistentem Aloise Hadamczika u českého národního týmu. Nyní přijímá novou výzvu: pomoci extraligovým Pardubicím.

„S Radkem Bělohlavem jsme absolvovali několik rozhovorů, vidíme v něm velkou chuť pro práci v Pardubicích. Důležité je, že od prvního momentu cítím souhru a shodu v hokejových názorech mezi námi i s hlavním trenérem. Věřím, že Radek svou pracovitostí i tím, že přichází z jiného prostředí, bude důležitým a prospěšným impulzem pro celý A tým,“ doplnil Jaromír Kverka.

Radek Bělohlav působil v Českých Budějovicích v roli trenéra u A týmu i u mládeže, a to až do roku 2018. „Přicházím do města, kde je lední hokej na prvním místě, je to vidět od prvního okamžiku. Pardubice vnímám jako hokejové město se silnou fanouškovskou základnou, jsem rád za tuto příležitost. Vážím si možnosti pracovat pro Dynamo, těším se na novou sezonu,“ prohlásil.

Profil Radka Bělohlava

Rodák z jihu Čech začínal s ledním hokejem v Soběslavi, od dorostu působil v Českých Budějovicích, a to až do roku 1997, kdy přestoupil do Vsetína. V extralize získal v letech 1998, 1999 a 2002 tři mistrovské tituly. Dále se může pochlubit ziskem stříbra v roce 2000 a bronzových medailí v letech 1995 a 2003. V české nejvyšší soutěži, v níž dále působil be Spartě Praha a Kladnu, sehrál dohromady 976 utkání, vstřelil v nich 235 branek a přidal 288 nahrávek.

Radek Bělohlav také nastoupil v 99 zápasech za český národní tým, kterému v roce 1996 pomohl k zisku titulu mistra světa. O dva roky později dosáhl na bronz. Nový asistent trenéra Dynama je rovněž členem Klubu hokejových střelců deníku Sport.

Po skončení hráčské kariéry se Radek Bělohlav vrhnul na trenérskou dráhu, byl asistentem trenéra v poslední českobudějovické extraligové sezoně před převodem licence. V Motoru působil rovněž v roli sportovního manažera nebo hlavního trenéra A týmu, vedl i tamní dorost, který v roce 2018 dovedl ke zlatu. V posledním ročníku byl asistentem zkušeného trenéra Aloise Hadamczika u české hokejové reprezentace do osmnácti let.

U prvního mužstva pokračuje Otakar Janecký

Stejně jako v minulé, bude mít hlavní trenér k dispozici dvojici asistentů. Spolu s Radkem Bělohlavem, který přišel z jihu Čech, bude u A týmu nadále působit Otakar Janecký, který se tak vrací do své funkce po půlroce.

Otakar Janecký nastoupil k A týmu v roli asistenta trenéra v lednu roku 2017, pomohl k záchraně nejvyšší soutěže v téže sezoně a o rok později se mohl radovat z přímého postupu do čtvrtfinále play off.

„V dnešní době považujeme za nezbytné, aby hlavní trenér měl k dispozici dvojici asistentů. Jsme rádi, že se budeme moci opřít také o služby Otakara Janeckého, jenž může hráčům předat spoustu zkušeností,“ poznamenal Jaromír Kverka.

Otakar Janecký se dle svých slov těší na novou sezonu. „Jsem rád, že tu mohu opět být ve svém klubu zpět. Těším se na spolupráci s Láďou Lubinou a Radkem Bělohlavem. Dva roky nebyly šťastné, kdy by se nám dařilo, povedl se pouze jeden. Jsem Pardubák, rád kdykoliv pomohu. Láďa vše řídí, má všechno pod kontrolou a mezi nás s Radkem rozdělí úkoly, aby všechno klapalo. Těším se na novou sezonu,“ prohlásil.

Profil Otakara Janeckého

Elegantní bruslař se narodil 26. prosince 1960 a od malička oblékal pardubický dres. Podílel se na titulech v sezonách 1986/1987 a 1988/1989, dokonce se stal kapitánem týmu a nejlepším nahrávačem ligy.

Velkou část kariéry strávil Janecký ve Finsku, zejména v Jokeritu Helsinky, se kterým čtyřikrát vyhrál ligu a v sezoně 1995/1996 i Evropský pohár. Ve Finsku se v devadesátých letech stal jedním z nejrespektovanějších hokejistů, byl oblíben i mezi fanoušky. V roce 2004 se mu dostalo velké pocty, když jeho dres s číslem 91 byl vyvěšen pod strop helsinské Hartwall arény.

Do české extraligy se Janecký vrátil v sezoně 2000/2001 opět do rodných Pardubic. Stal se oblíbeným hráčem domácích diváků. V roce 2003 jako kapitán dovedl svůj mateřský klub do finále extraligy. Za Pardubice odehrál celkem 820 zápasů.

Reprezentační dres oblékl v 79 zápasech a vstřelil 12 branek. Ve sbírce má tři bronzy z mistrovství světa a jeden ze zimních olympijských her.