17.04.2019
Jan Hrabal

Tomáš Rolinek: Nechtěli jsme dopustit ztrátu extraligy

CHOMUTOV — Unavený a zároveň šťastný z úlevy. Kapitán Tomáš Rolinek přiznal po skončení devátého barážového utkání výraznou „vyšťavenost“ z bojů o zachování extraligové příslušnosti pro Pardubice. „Nechtěli jsme dopustit, aby takové hokejové město přišlo o extraligu. Klobouk dolů před kluky. I když je pravda, že v některých utkáních jsme byli horší. Ale počítají se body, vyválčili jsme to v devíti zápasech,“ řekl po výhře 7:5 v Chomutově.

Dynamo v ROCKNET ARENĚ prohrávalo 1:3. Pak ale zazářilo čtyřmi trefami ve druhé třetině. „V našich hlavách to bylo stejné jako první dvě třetiny v Kladně. Že se nic nemůže stát, že jsme dobří a nemůžeme prohrát. Dá se říct, že jsme byli na hrušce. Byl to od nás laxní přístup, mentálně jsme nebyli připravení na začátek. I teď jsme prohrávali, byl to divoký zápas. Z naší strany divný. I když jsme vedli, nehráli jsme zodpovědně, pořád tam byl červíček, že o to můžeme přijít,“ nechal se slyšet pardubický kapitán.

Po devíti barážových kolech má Dynamo již 24 bodů a tedy jistotu účasti v extraligové sezoně 2019/2020, která bude sedmdesátou v řadě. „Myslím si, že jsme měli stažený zadek, všichni hráči jsme se báli, že o extraligu můžeme přijít. Není sranda vědět dva měsíce, že jdete do baráže. Všichni říkali, že jsme měli čas se na to připravovat, ale ono nejde všechno prohrávat a pak najednou lusknout prstem a vyhrávat… Jak se počítá Radegast index, obětavost v týmu, tak to jsme předváděli od prvního zápasu,“ pokračoval. Pardubičtí hokejisté nasbírali průměrně v jednom utkání přes 30 bodů do zmíněné statistiky.

Nejen na šéfovi s číslem 60 byla jasná úleva. „Pro mě obrovská,“ přiznal a navázal: „I pro Petra Sýkoru. Na ledě jsme to odválčili… Teď je to neskutečný pocit. Nedá se to srovnávat. Play off je krásná věc, ale tohle je boj o přežití celého klubu. I fanoušků.“

V základní části i v play out se Dynamu nepovedlo vyhrát ve dvou a více utkáních za tři body v řadě. „Není sranda prohrávat a pak najednou si myslet, že v baráži to půjde. Ono se nám to povedlo, ale měl jsem z toho obrovskou hrůzu. Víte, že máte čas, že jdete do baráže, ale prohráváte zápasy, hlavu máte dole. Hádáte se v kabině, abyste to nastartovali. Člověk to zkouší po dobrém, po zlém. Nic nefunguje. Takže kde se to vzalo? Z toho, že jsme měli stažený zadek a od prvního zápasu jsme se báli, že může přijít neštěstí pro tým, pro celé město. Že můžeme o extraligu přijít. Hráli jsme tedy týmově. To bylo vidět. Nikdo nevyčníval, jedna lajna nebo jeden hráč. Všichni bojovali, bránili. Poctivě jsme to odehráli,“ prohlásil.

Pardubicím se ale náramně povedl vstup do baráže, když v prvním jejím kole porazily České Budějovice 4:1. „Pomohlo nám pak také utkání v Kladně. I když jsme byli horší, soupeř nás přehrál, měl šance. Ale vyhráli jsme 5:0. Tyhle zápasy nám vlévaly pozitivní emoce do týmu, do každého hráče. Začali jsme si věřit, i v oslabení jsme hráli výborně, až tedy do dnešního zápasu. Nedostávali jsme při nich góly, hráli jsme obětavě. Najednou nám to začalo vycházet. Když jsme všichni byli připravení na zápas emocemi, nažhavení, tak se nám dařilo,“ přemýšlel odchovanec Žďáru nad Sázavou.

Dynamo hrálo baráž v roce 2017, tehdy se zachránilo na sto procent v posledním kole. Nyní má jistotu setrvání mezi elitou již po devátém. „Já měl teď o to víc stažený zadek, protože jsem věděl, že stát se může cokoliv. Může se jednou prohrát, a hned jsme na tom špatně. Takže to nechci srovnávat. Obě dvě baráže byly psychicky náročné. Jsem psychicky totálně vyždímaný. Vyčerpaný,“ přiznal.

„Můžu vám říct, že jednodušší bylo mistrovství světa. Bylo to na jeden zápas, v něm se může stát cokoliv, což nám se na šampionátu povedlo. I ve finále jsme překvapili a vyšlo to. Tady člověk musel být tři čtyři týdny nažhavený, nachystaný. Od prvního střídání. Tam to bylo o třech zápasech, od čtvrtfinále dál. V baráži to byla obrovská zodpovědnost. Já si toho na sebe nakládám asi moc, ale nechtěl jsem být u toho, že jsem podepsaný u toho, že se spadne. V takovém hokejovém městě…“ nechal se slyšet Tomáš Rolinek nejen pro klubový YouTube kanál.

.