19.09.2007
Petr Novák, Jan Hrabal

Venku nás čeká těžká série. Chceme urvat co nejvíce bodů!

Dva odehrané zápasy a nula na bodovém kontě. Taková je bilance hokejistů HC Moeller Pardubice po víkendovém startu O2 extraligy ledního hokeje. Poslední pátek prohráli Východočeši vysoko 2:7 v Karlových Varech, v neděli si odvezli ze znojemské Hostan areny porážku 3:4, přestože zápas měli skvěle rozehraný a vedli o dvě branky. „Chtěli jsme alespoň v jednom utkání bodovat,“ přiznal asistent trenéra HC Moeller Pardubice Pavel Rohlík. Další zápas na Moeller čeká tento pátek v Českých Budějovicích, utkání v Budvar aréně začíná o půl šesté večer.

Začátek sezony, respektive její úvodní víkend se nepovedl. Pardubice jsou na předposledním místě tabulky s nulou na svém bodovém kontě díky lepšímu skóre oproti Ústí nad Labem.. „Start do sezony je pochopitelně velice důležitý, ale zápasy dopadly, jak dopadly. Nyní s tím nic nenaděláme, musíme jít dál,“ pronesl pardubický kouč.

Poučit se z chyb a myslet na příští zápasy. Taková motta vštěpují trenéři do hlav svých svěřenců. „Čekají nás další těžké zápasy. Podívali jsme se na videa předešlých duelů a víme, kde nás tlačí bota. Pracujeme na tom, abychom v příštích zápasech se vyvarovali chyb, které děláme,“ pokračoval Pavel Rohlík.

Oba úvodní mače totiž měly podobný průběh. Kvalitní vstup, docela pohodová hra v první třetině, která ale v dalších částech zápasů vyprchala z pardubických hokejek. V nich měli navrch soupeři, kteří Moeller přehrávali…

V Karlových Varech lovili pardubičtí brankáři celkem sedm puků ze svých sítí.

Fotografie: Vladimír Škorpík

„Je pravda, že jsme v obou zápasech začali výborně,“ souhlasil. „Ve Znojmě jsme hráli dobře do obrany, měli jsme i dost šancí. První třetinu jsme zvládli a plnili taktické pokyny. Kdybychom vstřelili třeba tři góly, na které jsme šance měli, tak by zápas vypadal úplně jinak,“ konstatoval trenér pardubických hokejistů.

Od druhého dějství, a platilo to v obou duelech, se vše změnilo: soupeř přidal a naopak borci v bílých dresech ubrali na tempu a množili chyby ve hře, kterých dokázali protivníci využívat. „Přestali jsme hrát, byly tam strašné hrubky,“ zlobil se Pavel Rohlík.

„Soupeři nás dostávali pod tlak, třeba tři góly jsme dostali ihned po vhazování. Buly jsme prohráli, ale každý hráč nebyl schopen reagovat a obsadit hráče, jak měl. Tam došlo k chybě, soupeř se dostal do přečíslení a vstřelil branku. To se zkrátka nesmí opakovat, hráčům to říkáme, každý ví, kam kdo jde,“ podotkl Pavel Rohlík.

V minulých sezonách bývaly Pardubice ve venkovních mezi nejlepšími

V přípravě přitom pardubičtí hokejisté tyto pokyny plnili na výborné známky. Čím to je, že nyní to nejde po celých šedesát minut hry? „Ono se to změnilo v průběhu utkání. Začali jsme dobře, nevím, zda to bylo následnou nekoncentrovaností,“ přemýšlel nahlas. „Musíme ale hrát naplno, zápasy venku jsou těžké, diváci tlačí domácí hokejisty dopředu, rozhodčí nám nic neodpustí. Musíme udržet systémy, které máme namalované na tabuli.“

Pardubičtí přitom v minulých sezonách hráli venku velice efektivně, v tabulkách zápasů na kluzištích soupeřů obsazovali čelní pozice. „Mívali jsme úspěšnost čtyřicet až čtyřicet pět procent, čili z jedenácti zápasů venku bychom měli pět vyhrát. To je stále v našich silách,“ prohlásil Pavel Rohlík.

„Nemůžeme zápasy otevírat. Nám nevadí hrát venku, máme lepší mužstvo než vloni, pokud budeme dodržovat pokyny, výsledky budou přicházet. Uděláme vše proto, abychom po venkovní sérii měli relativně dobré postavení v tabulce, přestože nehrajeme doma,“ uvedl pardubický trenér.

Ve Znojmě vedli pardubičtí hokejisté 2:0 a 3:1. Nakonec neurvali ani bod.

Fotografie: Luboš Lang

Včera se žádné extraligové kolo nehrálo. V pondělí měli hokejisté HC Moeller Pardubice volno, nyní se již pilně připravují na další soupeře. „Nepovedly se nám dva venkovní zápasy. Máme sebevědomé mužstvo, chceme pracovat na přesilovkách, oslabení, práci kolem branky, dohrávání kotoučů, agresivitu…“ jmenoval věci, na které se nyní A tým pardubického hokejového klubu zaměřuje.

„V Českých Budějovicích, kde hrajeme v pátek, chceme uspět. Nehovořil bych o nějaké krizi, prohráli jsme dva zápasy. Ale nyní musíme udělat vše proto, abychom vyhráli,“ dodal Pavel Rohlík.