23.02.2019
kpt. Helena Řebíčková, Jan Hrabal

Jednotky aktivních záloh 14. pluku logistické podpory

PARDUBICE — Během nedělního utkání se Zlínem se v ČSOB Pojišťovna ARENĚ uskuteční prezentace jednotek aktivních záloh 14. pluku logistické podpory. Akci pořádá 14. pluk logistické podpory Pardubice s cílem prezentovat Armádu České republiky na veřejnosti.

Příslušníci 14. pluku logistické podpory Pardubice si pro návštěvníky utkání připravili prezentaci činnosti útvaru prostřednictvím ukázek techniky, výstroje a výzbroje. Zhlédnout mohou rovněž také ukázky boje z blízka na ledové ploše v době přestávek extraligového hokejového utkání.

Zájemcům o službu v aktivní záloze budou v průběhu akce zástupci 14. pluku logistické podpory ve spolupráci s profesními poradci Rekrutačního pracoviště Pardubice ve vestibulu hokejové arény poskytovat informace o možnostech uplatnění v jednotkách aktivních záloh 14. pluku logistické podpory.  Dále jim budou poskytnuty informace o podmínkách vstupu do aktivní zálohy, možnostech práce s nejmodernější vojenskou technikou a výzbrojí, či o zajímavých finančních bonusech.

14. pluk logistické podpory má od roku 2017 nově vytvořenou zásobovací rotu aktivních záloh u 141. zásobovacího praporu v Pardubicích a četu oprav přepravní techniky u 142. praporu oprav v Klatovech. I přes veškerou snahu o propagaci jednotek aktivních záloh na veřejnosti a nábor nových zájemců, nejsou obě jednotky plně obsazené a potřebují doplnit zejména pozice velitelů čet, velitelů družstev, technika roty, mechaniky, elektromechaniky a řidiče.

Přehled prezentované techniky:

  • Tatra T815-7 multilift + flatrack (plošina)
  • Tatra T815 CAP 6M
  • Tatra T810
  • Land Rover Defender 110 ST (s lafetovanými zbraněmi)
  • Land Rover Defender 110 HT

Přehled zbraní:

  • Pistole CZ 75 SP-01 PHANTOM
  • Útočná puška CZ 805 BREN
  • Kulomet MINIMI
  • Granátomet AGS17
  • Pancéřovka RPG-7V

V loňském roce připravili instruktoři vojenského lezení návštěvníkům hokeje v Pardubicích atraktivní podívanou, když v rámci propagace jednotek aktivních záloh 14. pluku logistické podpory slanili z kovové konstrukce střechy ČSOB Pojišťovna ARENY na ledovou plochu.

Úspěšná spolupráce s hokejovým klubem pokračovala exkurzí hokejistů HC Dynamo Pardubice u 14. pluku logistické podpory koncem června. Ta se nesla v duchu teambuildingových vojenských aktivit, které si 14. pluk logistické podpory pro hokejisty připravili nejen na domácí půdě, ale také u 43. výsadkového praporu v Chrudimi.

Koncem loňského roku se pak vojáci 14. pluku logistické podpory vrátili první listopadovou neděli do ČSOB Pojišťovna ARENY, aby se podíleli na zabezpečení doprovodného programu extraligového hokejového utkání mezi HC Dynamo Pardubice a HC Sparta Praha. Tento zápas byl navíc věnován vzpomínce na válečné veterány a jejich hrdinské činy. V jeho průběhu se podařilo vybrat a na konto sbírky pro válečné veterány, organizované Vojenským fondem solidarity, věnovat částku 14 035 korun, která předčila očekávání.