02.02.2019
Jan Hrabal

Jan Kloz: Nehráli jsme špatně, nemáme se zač stydět

PARDUBICE — První zápas a rovnou první formace. Útočník Jan Kloz přišel do Pardubic v závěru přestupního období, trenéři jej do souboje s vedoucím týmem z Liberce nasadili hned do elitního útoku. V této sezoně dosud nasbíral 48 kanadských bodů za prvoligové Litoměřice, nyní věří, že další bude střádat v Pardubicích.

„Jakmile je dobrá hlava, jsou dobré i výkony. My ji musíme nastavit tak, že budeme vyhrávat,“ prohlásil po porážce 0:1 od Liberce. Podle něj Pardubice nebyly horším týmem, doplatily však na nulovou koncovkou.

Jan Kloz odehrál v této sezoně již tři extraligová utkání v dresu Litvínova, na východě Čech prožil v první únorový den svou premiéru. „Hrát za Pardubice, to je čest. Jsou tady výborní fanoušci, chodí tady plno lidí, nádherné město, stadion, co víc si přát. Tady je velká historie, tituly, tohle je stále velké jméno. A že bych se bál baráže? To určitě ne,“ řekl jedenatřicetiletý útočník.

Má bohaté zkušenosti z druhé nejvyšší soutěže, odehrál v ní takřka 600 utkání. „Rozdíl spatřuji třeba v taktice, v první lize na ni dbají víc hlavně u těch předních týmů. Jinak mi přijde, že se tam víc bruslí, víc lítá. Tady všichni vědí, kde jsou, jdou spolu dopředu i dozadu. V extralize se nestane, že by na vás třeba z ničeho nic šli dva hráči za branku. Každý si hlídá svého chlapa, jak jednoho uděláte, otevře se vám prostor, to je velký rozdíl,“ poznamenal.

Na svém kontě má dvě baráže. Nikdy ji nehrál z pozice klubu, který brání svou účast v nejvyšší soutěži. „Vždycky jsem byl v týmu, který se tlačí nahoru a to je trochu něco jiného. Uvidíme, jak to bude. Myslím, že máme výborný mančaft. Chtělo by to jen třeba vyhrát dvakrát v řadě, abychom se nakopli. Je to o hlavě, o ní je hokej v první řadě. Jakmile je dobrá hlava, jsou dobré i výkony. My ji musíme nastavit tak, že budeme vyhrávat,“ nechal se slyšet.

V posledních sezonách sbíral Jan Kloz své kanadské body ve velkém. Před třemi roky v dresu Ústí nad Labem jich nastřádal 76 včetně play off. Jedním z jeho vzorů je produktivní forvard Jaroslav Roubík. „Je výborný hokejista, vždycky jsem chtěl od dobrých hráčů kolem mě věci okoukat, to mi dost pomohlo. A proč jsem nešel do extraligy dřív? Asi mě nikdo nechtěl, nevím. (usměje se) Ne, na začátku kariéry jsem byl dost zraněný, asi to k tomu přispělo. Snad to teď napravím,“ pousmál se hráč s číslem 11.

Když se dozvěděl, že za Dynamo bude hrát se dvěma jedničkami, ihned vypálil, že s tímto číslem dříve působil na východě Čech Jan Čaloun, ústecký patriot.  Na svou premiéru v červenobílém dresu se těšil. „Musím říci, že jsme odehráli dobré utkání, byť jsme prohráli, nastřelili jsme dvě tyče, měli slušné šance i v oslabení. Bohužel nám chyběl gól. Rozhodně jsme proti Liberci nebyli horší, ve druhé třetině jsme i docela tlačili. Jenže ten gól… Oni dali jeden, což pro nás není vůbec špatná vizitka. Ale my nedali žádný, to byl ten problém,“ komentoval nakonec neúspěšnou pardubickou bitvu s Libercem.

Ještě minulý týden Jan Kloz vedl hokejové Litoměřice, teď se postavil do první lajny v souboji s lídrem české nejvyšší soutěže. „Hrají jak stroj, všichni dopředu, všichni dozadu. Ale z mého pohledu jsme na body měli určitě. Nečekal jsem, že budu hrát hned v prvním útoku. Ale taky jsem doufal, že když sem jdu, tak se mnou trochu počítají a neberou mě sem, abych seděl. Jsem za to moc rád. Měl jsem výborné spoluhráče Tomáše Rolinka s Markem Hovorkou. Jen škoda, že jsem k tomu nepřispěl víc a nedali nějaký ten gól. Pár šancí tam bylo, pak ani ty přesilovky nebyly takové. Finální nahrávka tam chyběla, možná víc střel. Ale neodehráli jsme špatný zápas, zapracujeme ještě na tréninku. Nemáme se za co stydět,“ uzavřel Jan Kloz.