02.01.2019
Jan Hrabal

Dynamo pokračuje ve změnách v kádru

PARDUBICE — Hokejový klub Dynamo Pardubice reaguje na současnou situaci snahou o oživení své sestavy. Vedení klubu po dohodě s trenérským týmem angažuje obránce Oscara Eklunda a útočníka Briana Ihnačáka, ukončilo spolupráci s Tyem Wishartem a Sachou Treillem. Dále z Litoměřic stahuje svého odchovance Daniela Voženílka.

„Denně spolu s trenéry sedíme nad výběrem hráčů a možnostmi, které současný hokejový trh nabízí. Všem nám jde o to, aby změny byly přínosné, zapadaly nám do týmu s cílem zlomit výsledky na naši stranu,“ řekl generální manažer Dynama Dušan Salfický.

Prvním krokem je stažení Daniela Voženílka z Litoměřic. „Daniel podával v Litoměřicích kvalitní výkony, a tak jsme jej využili pro zápas s Kometou Brno. V něm nás přesvědčil, s trenéry jsme se domluvili na jeho stažení z Litoměřic s tím, že bude působit v režimu našeho A týmu,“ informoval. Podobně Dynamo v nedávné minulosti v souladu s koncepcí se zapracováním svých hráčů do sestavy angažovalo Ondřeje Machalu.

Pardubický klub se rozloučil s Tyem Wishartem a Sachou Treillem. „Oběma hráčům děkuji za odvedenou práci pro naši organizaci, v poslední době se vlivem různých důvodů neobjevovali v naší sestavě. Po shodě s trenérským štábem jsme s Tyem i Sachou ukončili spolupráci,“ pokračoval šéf klubu.

Vedení klubu přivádí dva nové hráče. „Snažili jsme se udržet pozice, a tak jsme po odchodu obránce s útočníkem hledali stejné posty. Domluvili jsme se na spolupráci se zadákem Oscarem Eklundem a centrem Brianem Ihnačákem,“ oznámil.

Oscar Eklund dosud působil ve finském klubu JYP Jyväskylä. Má velké zkušenosti ze švédské, v níž získal titul vicemistra, i finské nejvyšší soutěže. V obou skandinávských ligách vždy nastoupil k více než dvěma stům zápasů. Oscar přichází do Pardubic, kde získal titul juniorského vicemistra světa v roce 2008, do konce sezony s možností uplatnění opce i na tu příští.

„Měli jsme vytipovaných více hráčů, na základě našeho skautingu a získaných referencí jsme se rozhodli pro angažování Oscara Eklunda. Hovořil jsem o něm i s jeho nedávným spoluhráčem z JYPu Jyväskylä Davidem Tomáškem. Jedná se o technického obránce, které je dobrý na puku a silný v přesilovkách. Má dle našich informací kvalitní rozehrávku a čtení hry. Věřím, že nám v defenzívě výrazně pomůže,“ prohlásil na adresu nové akvizice do defenzívy Dušan Salfický.

Pardubický útok vyztuží zkušený Brian Ihnačák. Rodák z Toronta působil v nižších zámořských soutěžích, v Evropě hrál na Slovensku, v Norsku, Švédsku, Itálii, Švýcarsku a v České republice. V naší nejvyšší soutěži nastřílel 34 branek ve 116 utkáních, navrch přidal 40 nahrávek.

„Prozatím jsme se dohodli na Brianově působení do konce sezony s tím, že obě strany si nechaly prostor pro další pokračování. Angažujeme jej pro jeho hokejové kvality, je bodujícím centrem, a povahové vlastnosti. Dokáže si zjednat prostor na ledě i v kabině. Očekáváme od něj přesně tento ‚drajv‘ do našeho týmu a že nám také v tomto pomůže,“ doplnil Dušan Salfický.

Oscar Eklund

  • Post: obránce
  • Datum narození: 27. srpna 1988
  • Výška: 183 cm
  • Hmotnost: 86 kg
  • Držení hole: levé

Brian Ihnačák

  • Post: útočník
  • Datum narození: 10. dubna 1985
  • Výška: 183 cm
  • Hmotnost: 86 kg
  • Držení hole: pravé