08.01.2022
Redakce

10 vítězství v řadě! Junioři Dynama po reprezentační přestávce neprohráli

Neskutečný posun udělali pardubičtí junioři během letošního ročníku. Svěřenci Jiřího Malinského prohráli před listopadovou reprezentační přestávkou šest zápasů v řadě a krčili se u dna tabulky. Po pauze jakoby byli naši mládežníci politi živou vodou, protože v následujících deseti zápasech ani jednou neprohráli a momentálně jsou na 10. místě dvacetičlenné tabulky. Navíc mají oproti výše postaveným celkům odehráno méně utkání.

Pomohlo domácí prostředí

Prvním soupeřem po pauze byla pro naše juniory 17. listopadu brněnská Kometa, která na svém ledě vyhrála první vzájemné střetnutí 6:3. Dynamo ji nebylo nic dlužno a rovnou jí nadělilo sedmičku. Klíčovou postavou utkání byl Tomáš Urban, ten zaznamenal pět bodů (2+3), hattrick nastřílel Daniel Herčík. O dva dny později Pardubice doslova zničily Motor. Rozhodnuto bylo po pětibrankové první třetině, výsledek se nakonec zastavil na skóre 10:2. Vidět byl opět Herčík, který stejně jako Michal Rouha nasbíral pět bodů za dvě branky a tři asistence, hattrick během sedmi minut nasázel Pavol Štetka.

„Pomohla nám reprezentační přestávka. Všechno jsme si během ní vyříkali, potrénovali jsme a začali šlapat jako tým. Jsem rád, že jsem přispěl góly i asistencemi, ale hlavní jsou týmové body. Potřebovali jsme je jako sůl. Pevně doufám, že to takhle bude pokračovat,“ řekl Herčík po zápase s Českými Budějovicemi.

A pokračovalo se dál. Pardubičtí junioři uspěli v dalším trojboji, když během jednoho týdne na domácím ledě porazili 5:0 Salcburk, 4:1 Havířov a 3:2 Třinec. V tomto období bylo mužstvo celkem konzistentní, nikdo bodově nevyčníval a góly se rozložily úměrně mezi více hráčů. Čtyři body měli Štetka (2+2), Robin Kaplan (1+3) a František Formánek (2+2), který nedávno odešel do zámořské WHL.

„Nehráli jsme jako tým. Mně osobně, a věřím, že i týmu, reprezentační přestávka pomohla. Řekli jsme si, co je potřeba, začali jsme hrát a bojovat jako tým, pomáhat jeden druhému. Cíle jsou jasné. Dostat se do play off a super by bylo, kdybychom vyhráli titul. Myslím si, že na to máme skvělý tým i partu,“ uvedl po dalších úspěších slovenský mládežnický reprezentant Štetka.

Bezchybní i na cizích stadionech

V prosinci sehráli junioři čtyři zápasy. Nejprve v Litvínově vedli o dvě branky, ale v závěru si nechali vyrovnat a důležitý druhý bod při výhře 4:3 po prodloužení vystřelil Dynamu Rouha. Poté přišel na řadu duel v Chomutově. Naši mládežníci měli Pirátům co vracet, neboť na domácím ledě s ním prohráli 2:3 po prodloužení. Takový výsledek se rozhodně neopakoval, Pardubice svého soupeře vymazaly a zvítězily vysoko 8:1. Utkání se povedlo Formánkovi, ten posbíral šest bodů (3+3), Štetka pět (1+4) a Daniel Burda dal dvě branky a na další dvě přihrál.

19. prosince se junioři vydali do Jihlavy, kde zvítězili 4:2, přestože je domácí přestříleli. Dvaatřiceti zákroky se blýskl Michal Borovička, dva góly vstřelil Herčík. Hned o den později čekala Dynamo čtrnáctigólová přestřelka na Slavii. Opět byli naši junioři úspěšní, vyhráli 8:6. Po třech bodech měli Kale Costa (2+1), Herčík (2+1), Rouha (2+1) a Martin Kubíček (1+2).

V roce 2022 mají za sebou Pardubice jedno utkání, v němž znovu ztratily dvoubrankové vedení, přesto slavily 4:3 po samostatných nájezdech. O vítězství se postaral zejména Adam Paleček, ten dva góly dal, na jeden přihrál a v nájezdech rozhodl.

Produktivitu ovládl Herčík, brankáři se střídali

Nejproduktivnějším juniorem Dynama je od reprezentační přestávky Herčík. Tomu se povedlo v 10 zápasech posbírat 16 bodů (9+7). Následován je Kaplanem, který v devíti duelech čtyřikrát skóroval a na dalších 11 gólů asistoval. 15 bodů získal i Rouha, jenž mířil přesně sedmkrát a na osm tref přihrál a Formánek (5+10). Velmi dobré výkony předváděl Štetka, útočník se skvělými fyzickými parametry. Ten nastoupil do sedmi utkání, v nichž zaznamenal bilanci 7+7.

Dvě vítězství zapsal Borovička. Na čtyřech se podílel Maxmilian Kadlc, který proti Salcburku vychytal čisté konto. Zajímavý příběh píše teprve šestnáctiletý Lukáš Matěcha. Věkem stále dorostenec dostal šanci v pěti zápasech (jeden chytal napůl s Kadlcem) a třikrát se mu povedlo vytáhnout úspěšnost zákroků nad 94,2 %, pouze jednou při přestřelce se Slavií klesl pod 90 %.

Junioři Dynama do konce ledna sehrají ještě deset utkání, v sobotu 8. ledna je od 13 hodin prověří pražská Sparta. Kompletní rozpis naleznete ZDE.