23.08.2020
Redakce

Dynamo vstupuje do play off Generali Česká Cupu, míří do Zlína

Souboj týmů se skvělou defenzivou, kvalitními brankáři i produktivitou. To vše nabídne čtvrtfinále Generali Česká Cupu mezi Berany ze Zlína a pardubickým Dynamem, které startuje pondělním zápasem na horké zlínské půdě. Pardubice jsou však ve formě a do domácí odvety budou chtít získat výhodu dvou bodů.

Pardubice postoupily do vyřazovací fáze poháru díky výhře 5:1 v Olomouci. Vzhledem k čtvrteční prohře Hradce Králové tak Dynamo postoupilo z prvního místa skupiny C se ziskem 13 bodů. Na skóre je dokonce celek Milana Razýma nejlepším mužstvem soutěže, stejně bodů posbírala pouze Sparta a Třinec. „Já o spokojenosti nerad mluvím, protože spokojenost je většinou až když se dosáhne vrcholu sezony, a tím je extraliga,“ komentuje dosavadní úspěchy trenér Pardubic Razým.

Ve vyřazovací části se navíc začíná od nuly, ačkoli Dynamo má na čem stavět. Na jeden zápas inkasují Pardubice v průměru pouze 1.83 branky a dobře se tým prezentuje i směrem dopředu, což potvrdila i vysoká výhra v posledním utkání. O tom, že jsou Východočeši ve formě, mluvil po zápase i trenér Olomouce.

„Dostali jsme lekci z jednoduchosti, síly, bruslení a nasazení. Prostě ve všem jsme zaostávali. Soupeř byl lepší a zaslouženě zvítězil,“ uvedl Zdeněk Moták. Dynamo na Moravě v poháru ještě neprohrálo a tak je otázkou, zda tato série vydrží i po pondělním utkání ve Zlíně.

Ševci jsou totiž dalším nepříjemným soupeřem, na kterého Pardubice narazí. „Všechny týmy k zápasům Generali Cupu přistupovaly zodpovědně a nejinak tomu bude i u Zlína. I čtvrtfinále určitě bude mít svůj náboj a kvalitu. Pro nás je to možnost hrát další dvě kvalitní utkání a my se je budeme snažit také zvládnout,“ popsal své pocity odhodlaný trenér Pardubic Razým.

Čtvrtfinále se hraje na dvě utkání, zápas může skončit i remízou. Prodloužení a případné samostatné nájezdy přijdou na řadu až v případě, že po druhém zápase nebude možné ze součtu skóre obou zápasů určit postupujícího. První zápas se hraje ve Zlíně v pondělí od 17:30, odveta je na programu na východě Čech ve čtvrtek v 17:00 za asistence kamer České televize.

Sestava HC Dynamo Pardubice z minulého utkání :

Klouček – Kolář, Linhart, Mikúš, Hrádek, Vála, Holland, Jelínek – Blümel, Kousal, Tybor – Mandát, Poulíček, Svačina – Vondrka, Claireaux, Kusý – Machala, Anděl, Zeman.

Ševci přehráli Přerov a postupují z druhého místa

Jen o bod méně než Pardubice získali Zlínští během 6 zápasů základní části ve skupině D. Postup potvrdili také až v posledním zápase, když udolali HC Zubr Přerov 4:1. Vítězství se ale nerodilo lehce, Zlín otočil nepříznivý vývoj zápasu brankami ve třetí třetině. „Pro nás to byl nejtěžší zápas z celého turnaje. Museli jsme vyhrát, abychom postoupili dále, což je na psychiku vždy náročné. Po vyrovnávacím gólu se naše hra zvedla a byli jsme šťastnějším týmem,“ řekl o zápase asistent trenéra Beranů Martin Hamrlík.

Na vítězství měl velký podíl dvacetiletý brankář Michal Kořének, když za svá záda pustil pouze jednu z jednatřiceti střel. Po utkání novinářům sděloval své dojmy: „Očekávali jsme velmi urputný boj, byla to přetahovaná a nám patřil slabší konec provazu. Něco jsme si ve druhé přestávce řekli v kabině. Věděli jsme, že musíme vyhrát, a nakonec se nám to podařilo. Teď chceme jít v poháru co nejdále.“

Pomoci v tom Zlínu může jeho tradičně silná defenziva. Aktuálně jsou Ševci třetím nejlépe bránícím mužstvem (2,33 branky na zápas) a skvělá čísla má i Kořénkův parťák, brankář Daniel Huf (úspěšnost zákroků 95.37%).

Stejně bodů, jako má na svém kontě dosavadní lídr bodování pardubický Radoslav Tybor, zaznamenal také útočník Zlína Jakub Šlahař (3+5 v 5 utkáních). Produktivní jsou i Bedřich Köhler (7 bodů), Jan Dufek (6) nebo Antonín Honejsek (6). Tým kapitána Tomáše Žižky by si však měl dát pozor na hru v početní nevýhodě. Během šesti utkání hrál Zlín 33 oslabení a Dynamo by tak špatnou disciplínu mohlo trestat. Úspěšnost Pardubic v přesilových hrách je totiž 30 procent.

Sestava PSG Berani Zlín z minulého utkání :

Kořének - Gazda, Žižka, Ferenc, Matyáš Hamrlík, D. Nosek, Suhrada - Ondráček, Fořt, Herman - Šlahař, Honejsek, Okál - Dufek, Fryšara, Köhler - Karafiát, P. Sedláček, Dobiáš.