17.12.2020
Redakce

​Kousal po návratu k týmu září: S Camarou jsme si hokejově sedli

Zkušený útočník Robert Kousal byl kvůli nečekaným peripetiím na delší čas vyřazen z týmu pardubického Dynama. Po návratu na led však ukázal, že je pro Pardubice důležitým hráčem, když i díky němu přišlo herní a výsledkové pardubické zlepšení. „Jsem rád, že se vše vyvrátilo a že už mohu opět normálně žít. Na hokej jsem se těšil,“ přiznává v rozhovoru pro klubový web.

Co se tehdy stalo?
Jel jsem z tréninku, natankoval jsem a porušil jsem přikázaný směr jízdy, protože jsem spěchal domů na oběd. Vyjel jsem tak od té benzínky na druhou stranu. V ten moment jela zrovna kolem policejní hlídka, která mě zastavila. Nejprve mě kontrolovali na alkohol, to jsem byl negativní a pak mi udělali kontrolu na omamné látky stěrem z čela. Ten ukázal na kokain, což mě šokovalo. Jeli jsme na krevní testy, po kterých jsem pouze v nejistotě čekal, jak to všechno dopadne. Byl jsem si ale jistý tím, že jsem žádný kokain neměl a to se potvrdilo.

Vše nakonec po velké mediální štvanici vyvrcholilo pokutou 500 korun za dopravní přestupek. Bylo to pro vás určité zadostiučinění?
První dny byly šílené. Měl jsem stovky telefonátů a zpráv, co se stalo. Všem jsem musel vysvětlovat, že jsem si nic takového nevzal. Teď jsem rád, jak to všechno dopadlo a že už můžu zase normálně fungovat. Hodně lidí mě asi na první dobrou odsoudilo, i když nebyly žádné důkazy, že bych něco takového spáchal. Jsem rád, že se to vyvrátilo a že můžu normálně žít.

Co všechno jste dělal v období, kdy jste nemohl být s týmem?
Kondiční trenér Petr Mocek s naším masérem a kustodem Mandym (Martinem Mandysem) mi dovezli nějaké pomůcky na trénování, za což musím klubu poděkovat, protože jsem se mohl připravovat alespoň doma individuálně, k tomu jsem chodil také běhat. Dostal jsem podrobný plán na každý den, někdy to bylo dvoufázové a připravoval jsem se poctivě, ale to vám samozřejmě nikdy zápasy nenahradí.

Jak jste vnímal návrat k týmu ještě před uzavřením případu? Byla to úleva?
Samozřejmě. Byl jsem šťastný, že už je to všechno za mnou. V tu dobu to ještě nebylo uzavřené, ale už jsem mohl fungovat a vrátit se do běžného režimu, mohl jsem trénovat a hrát zápasy. Hodně se mi ulevilo a byl jsem rád, že jsem zpátky.

Podle výsledků a vašich výkonů to vypadá, že jste se opravdu připravoval poctivě.
Musím říct, že jsem se asi cítil lépe než na začátku sezony před vynucenou pauzou. Asi to bylo tím, že jsem se na hokej těšil a byl jsem rád, že konečně můžu hrát. Hned v prvním zápase jsme porazili 5:1 Vítkovice. Hodně jsem se bál, protože jsem nevěděl, jak to zvládnu po fyzické a psychické stránce, ale výhra mi pomohla. Ty další zápasy už vypadaly dobře. Sedli jsme si s Anthonym Camarou. Myslím si, že nám to docela klape. Po návratu jsme vyhráli čtyři zápasy z šesti, takže si nemohu stěžovat.

Jak jste zapadl do nové formace? Bylo znát od začátku, že by to mohlo fungovat?
Sedli jsme si hokejově i lidsky. Myslím si, že čím více toho spolu odehrajeme, tak se to bude zlepšovat. Máme podobné myšlení. Matej Paulovič k nám dobře zapadl, takže doufám, že to bude jenom lepší.

Jaký je Anthony Camara v kabině?
Hokejista je to výborný. Člověk úplně v klidu, dá se s ním pokecat o čemkoliv. Za dva týdny jsem ho nepoznal tolik, abych o něm mohl vyprávět příběhy, ale zatím působí sympaticky. (smích)

Proč vám právě on herně sedí?
Vím, co od něho čekat. Zároveň si myslím, že on ví, co udělám já. To je ta chemie. Podobné hokejové myšlení, které by nás mohlo spojovat.

Čemu přičítáte vaši bodovou úspěšnost po návratu? V šesti zápasech jste posbíral pět bodů.
Abych se přiznal, tak vůbec nevím. (pobaveně) Měl jsem asi i více štěstí. Je to také o tom, jak se daří celému týmu. Podle toho se vylepšují osobní statistiky. Když se prohrává, tak se špatně boduje. Nyní jsme vyhrávali a díky tomu se nejen mě vylepšily také osobní statistiky.

Jakou vnímáte nyní atmosféru v týmu?
Panuje výborná nálada, ale ani předtím jsme neměli sklopené hlavy. Museli jsme věřit, že se to otočí, což se stalo. Nesmíme polevit. I když poslední dva zápasy nebyly herně ideální, tak je důležité, že i tato utkání jsme zlomili na naši stranu. To se nám v minulosti nedařilo, ale teď to jde. I to ukazuje sílu týmu.

Sledujte už více tabulku, ve které se Pardubicím daří stoupat nahoru?
Každý se občas koukne. Každý hráč by měl vědět, jak na tom jsme. Já po každém zápase tabulku nesleduji, ale zhruba vím, kde se nacházíme a kdo je kolem nás. Vím, že jsme kousek od středu tabulky, ale zároveň ztrácíme dost bodů na její horní polovinu. Nyní se musíme snažit tu ztrátu dohnat a dostat se do horní části tabulky.

Co říkáte na náročný program během vánočních svátků, kdy odehrajete během deseti dní pět zápasů?
S tím se musí počítat. Přes měsíc se nehrálo, takže bylo jasné, že se zápasy musí nakumulovat. Nevadí mi to. Mám radši zápasy, než abych jenom trénoval. S tím, co mě potkalo, o to víc.