03.10.2020
Redakce

​Chceme vychovávat kvalitní hráče i osobnosti, říká Petr Hemský

Pardubice mají hokej rády, což je vidět i ve výchově mladých hráčů. Na kurz bruslení se totiž každoročně hlásí více než stovka dětí, ze kterých poté rostou nové naděje pro A-tým Dynama. Celou pardubickou mládež má na starost trenér Petr Hemský.

Petr Hemský během své hráčské kariéry prošel kanadskou juniorkou, pár startů si připsal i za pardubické áčko v extralize. Nyní na něm stojí výchova pardubických mládežníků. „Je důležité vytvořit vlastní směr, kterým Dynamo půjde,“ říká Hemský, který je šéftrenérem pardubické mládeže.

Jaká je pardubická filozofie výchovy mládeže?
Naší filozofií je v prvé řadě vychovávat všestranné sportovce a lidi, kteří získají správné návyky: cílevědomost, pracovitost a další vlastnosti, které dokážou převést do běžného života. S tím souvisí výchova co nejvíce hráčů pro A-tým pardubického Dynama.

Z pozice trenéra vychováváte hráče už na kurzu bruslení. Jak probíhá nábor dětí na kurz a kolik se vám jich každoročně hlásí?
Nábor probíhá vždy v polovině měsíce září. Prvních 14 dní kurzu je zdarma a dětem je také zapůjčena výstroj. Letos se nám na kurz bruslení přihlásilo 110 dětí ve věku od čtyř do šesti let.

Co všechno kurz bruslení obnáší?
Na kurz bruslení je potřeba 6 až 10 trenérů. Na jednom tréninku se totiž sejde v průměru 60 dětí. Naučí se základy bruslení, stabilitu, držení hole, a tak dále. Vše se snažíme předat dětem zábavnou formou, aby je to bavilo a chtěly přijít i příště. S tím souvisí i speciální akce pro děti, jako jsou Pojď hrát hokej, Mikulášský kurz, vánoční bruslení nebo pravidelná účast hráčů A-týmu.

Vždy v červenci již několik let probíhá také Hokejová škola. Popsal byste tento projekt pro mladé hráče?
Hokejovou školu se snažíme udělat co nejpestřejší. Nejdůležitější částí týdne je samotný trénink na ledě, kde se snažíme zlepšovat hokejové dovednosti hráčů, ale stejně důležitou součástí školy jsou akce doprovodné – aquapark, zmrzlina, lanové centrum, besedy s hráči, hry v parku. Při těch si kluci užijí tu běžnou dětskou radost, která je základem pro učení nových věcí.

Jsou dnešní děti v něčem jiné?
Je zřejmá nižší pohybová zdatnost u většiny dětí, která je projevem sociální pohodlnosti – netráví čas sportem či pohybem, rodiče je všude vozí autem a podobně. Máme vypozorováno, že kluci nemají dostatečné herní myšlení, které bylo dříve běžné. To se projevuje při tréninku i zápasech. Nedostatek herní inteligence je dán zejména nižší hravostí v předškolním a školním věku, ale také ranou specializací na lední hokej. Děti by si měly v dětství hrát a věnovat se co nejvyššímu počtu her a sportů.

Změnila se nějak v průběhu let výchova hokejistů?
Všeobecně je v současnosti trendem zaměřovat se na rozvoj individuálních dovedností hráčů. Celá výchova se více individualizuje, což dříve nebývalo zvykem.

Jako hráč jste dvě sezony působil v Ontario Hockey League (OHL). V čem je tamní prostředí odlišné?
Jednoznačně konkurence, soutěživost, klubismus od hráčů nebo respekt k trenérovi. Trénuje se vždy naplno, protože konkurence je obrovská – čím níž jste v sestavě, tím kratší je váš ice-time. První dvě lajny v zápasech dostávají nejvíce prostoru, je tedy na hráčích, jakou pozici si vybojují. Výjimkou nejsou ani rvačky na tréninku, V Kanadě je zkrátka obrovská soutěživost.

Když už jsme zmínili filozofii výchovy – kde čerpá inspiraci Dynamo? Jaký je podle vás nejlepší příklad ze zahraničí?
Ovlivňuje nás celý svět, nejsme vyčleněni pouze do jedné země nebo oblasti. Jezdíme na semináře, konference a kurzy, snažíme se vzdělávat a přijímat informace ze všech zdrojů. Je důležité vzít si od každého trochu a vytvořit vlastní směr, kterým chcete jít.

Pracují trenéři Pardubic i s moderními technologiemi?
Ano, samozřejmě používáme sport testery, tablety či kamery GoPro. Děláme sestřihy ze zápasů, které dáváme hráčům k nahlédnutí. Snažíme se klukům poskytnout servis, který poté mohou mít v A-týmu.

Jaká je návaznost pro mladé hráče Dynama v dospělém hokeji, pokud neuspějí na té nejvyšší úrovni?
Nově spolupracujeme s Univerzitou Pardubice a jejich týmem Riders, takže pro hráče, kteří se nedostanou do extraligy nebo první ligy, je tu možnost hrát dále hokej na dobré úrovni. Jinak spolupracujeme s dalšími kluby v druhé lize a Pardubickém kraji.