10.9.2005
Vladimír Gregor

Vstup do sezony se povedl

Úspěšný start do nové sezony mají za sebou pardubičtí hokejisté. Na ledě nově pojmenované pardubické ČEZ Arény se domácí mistrovský tým utkal s hokejisty Karlových Varů. Dlouho vyrovnané utkání zlomila až šťastná branka obránce Snopka šest minut před koncem utkání.

Tipsport extraliga, 1. kolo, sobota 10.9.2005, ČEZ Arena

Dynamo Pardubice

Karlovy Vary

2:1
0:0, 1:1, 1:0
Branky a nahrávky: 33:18 Kántor (Tvrdík), 54:14 Snopek – 23:41 Ptáček (Krajíček, Skuhravý). Rozhodčí: Husička – Kalivoda, Charvát.. Vyloučení: 6:7. Využití: 1:1. Diváci: 7 820. Střely na branku: 32:28. Průběh utkání: 0:1, 2:1.
Dynamo Pardubice: Lašák – Snopek, Čáslava, Novotný, Kántor, Mudroch, Linhart, Havíř – Čaloun, Blažek, Hlinka – Kolář, Mikeska, Korhoň – Tvrdík, Klouda, Koukal – Cetkovský, Rolínek, Lubina – Mrázek. Trenéři: Vladimír Martinec a Jiří Šejba.
Karlovy Vary: Čechmánek (56. – 56. Mensator) – Němec, Řezníček, Ptáček, Krajíček, Ustrnul, Macholda, Polák, Duben – Dvořák, Nedorost, Hurtaj – Košťál, Skuhravý, Kumstát – Bednařík, Alinč, Procházka – Pech, Vak, Kraus. Trenéři: Zdeněk Venera, Václav Baďouček a Pavel Kněžický.

Komentář

Bezbrankový úvod

Ještě před zahájením úvodního klání domácích hokejistů byla v pardubické Aréně slavnostně odhalena standarta na posledním prázdném podpěrném sloupu, na památku čerstvě nabitého ligového prvenství. Poté už se ale rozjela nemilosrdná partie o první body do extraligové tabulky. Lépe začali hosté a po zahřívací akci Košťála se do nadějného úniku řítil Alinč. Korhoňova hůl mu ale udělila nedovoleně stop a Pardubice se musely poprvé v zápase bránit. Lašákovi spoluhráči však žádné nebezpečí před svým gólmanem nepřipustili. Oba soupeři si obrátili úlohy na konci čtvrté minuty hry, kdy musel za katr Kraus. Krom nepřesné dělovky Kántora a několika diskutabilních zákroků obra Ustrnula se ale nic mimořádného neudálo. V minutě osmé vyhrál Mikeska buly v útočné třetině nad Alinčem a posléze donutil svého soka také faulovat. Přesilovka se ale pardubickým nepovedla, několika nepřesnými přihrávkami se sami připravili o šanci skórovat. Pokračovalo vyrovnané klání bez velkých šancí. Pardubice ubránily bez potíží další přesilovou hru a když bedlivému sudímu neunikl smolný zákrok vysokou holí Pecha měli možnost opět domácí hráči. Přesilovou výhodu po 29 vteřinách podstatně vylepšil nedovolený zákrok Skuhravého a hosté šli do tří. Volání fanoušků lačnících po gólu v Čechmánkově brance však i přes dva nebezpečné pokusy Čalouna zůstalo po hříchu nevyslyšeno. Branku nepřinesl ani závar hráčů Energie, kdy puk poskakoval v brankovišti Lašáka jako splašený, aby nakonec pokojně spočinul pod výstrojí ochránce domácí svatyně.

Skóre měnily přesilovky

Hned v úvodu druhé části hry se na Lašáka řítili ve dvojici Bednařík s Procházkou, jenže prve jmenovanému podklouzla brusle a bylo po šanci. O chvíli později sám před Lašákem poslal puk těsně mimo pravé tyče Ustrnul a důrazný start Energie vyvrcholil dvěma fauly domácích, po kterých se hostům otevřela možnost hrát 88 vteřin dlouhou přesilovku 5 na 3. Karlovarským stačila k překonání Lašáka půlminuta. Po rychlé kombinaci zkusil Ptáček od modré střelu z první a jeho „nepovedený“ pokus doplachtil za záda bezmocného brankáře Pardubic – 0:1. Kontrovat mohl Rolínek, přes Čechmánkův položený beton ale kotouč do síťky neprocpal. Diváky roztleskal pohotový zákrok jejich Jánka, který na konci 28. minuty efektně polapil kotouč vypálený z Alinčovy hole. Radost do lehce posmutnělých ochozů vrátila až konečně úspěšná přesilová hra v podání domácího celku, kdy svou pověstnou ránou našel skulinku mezi Čechmánkovými betony Kántor – 1:1. Pardubičtí hokejisté ožili, přidali na bruslení a důrazu a před brankou Varů bylo najednou hodně rušno. Pokusy Snopka, Tvrdíka, ani nájezd Cetkovského ale ukazatelem skóre nepohnuly. Diváci přesto vyprovodili své hráče na cestu do kabin bouřlivým potleskem.

Drama rozhodl Snopek

S cílem převážit misku vah na svou stranu se do víru zápolení pustili oba soupeři doslova po hlavě. Na jedné straně neuspěl Hurtaj, na té druhé rozpoutala peklo Lubinova formace a karlovarská obrana v čele s Čechmánkem odolala jen s vypětím všech sil. Vzápětí ujížděl pardubické obraně Bednařík, byl zezadu potažen Snopkem, ale přehnal to s artistickou vložkou, a tak se pokračovalo ve čtyřech na obou stranách. Mírná převaha domácích vyvrcholila dvěma vyloženými příležitostmi Tvrdíka, ale pardubický útočník ani v jednom případě nezamířil přesně. Lašák se na druhé straně vyznamenal několika pohotovými zákroky při pobytu Alinčovy řady, která alespoň na chvíli přenesla hru před pardubickou branku. Rozhodnutí měl na hokejce Koukal, který dostal ideálně pas do jízdy a měl před sebou poloprázdnou branku – bohužel pro domácí mířil hodně nepřesně. Co se nepodařilo Koukalovi, povedlo se o minutu později. Neuvěřitelný zmatek v obraně Západočechů potrestal opakovanou střelou na odkrytou branku obránce Snopek – 2:1. Rozčarovaný gólman Čechmánek poté přepustil branku kolegovi Mensatorovi, ale jednalo se pouze o devět vteřin dlouhou epizodu. Pohřbít naděje Karlových Varů mohl definitivně v 58. minutě Lubina, jenže jeho umístěnou střelu Čechmánek skvěle zlikvidoval. Hosté zkusili na posledních 40 vteřin ještě hru bez brankáře, ale jelikož se gólového úspěchu nedočkali, mohli tak zisk bodů v ligové premiéře slavit domácí.

Ohlasy po utkání

Vladimír Martinec (Pardubice): „Bylo to trochu rozházené, nervózní a je fakt, že se štěstí přiklonilo na naši stranu. Kluci ale pracovali po celých šedesát minut velice zodpovědně, a tak i to štěstíčko přišlo.“
Zdeněk Venera (Karlovy Vary): „Nebyli jsme daleko od toho, abychom si odvezli alespoň bod. Chybělo nám k tomu pár minut. Potom se štěstí přiklonilo k domácím, ale myslím si, že remíza by byla spravedlivější. Nedá se nic dělat, jedeme dál a pokusíme se vyhrát zítra.“

Zápasy v sezóně

1. kolo, 10. 9. 2005
PCE - KVA
2:1
14. kolo, 14. 10. 2005
KVA - PCE
4:2
27. kolo, 25. 11. 2005
PCE - KVA
4:1
40. kolo, 13. 1. 2006
KVA - PCE
2:2p

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 60 0 27 1
Obránci G A +/- TM
Jan Snopek 1 0 1 2
Robert Kántor 1 0 0 2
Petr Čáslava 0 0 1 0
David Havíř 0 0 0 0
Tomáš Linhart 0 0 0 0
Petr Mudroch 0 0 0 0
Andrej Novotný 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Michal Tvrdík 0 1 0 0
Miroslav Hlinka 0 0 1 2
Tomáš Blažek 0 0 1 0
Jan Čaloun 0 0 1 0
Lubomír Korhoň 0 0 0 2
Tomáš Rolinek 0 0 0 2
Jiří Cetkovský 0 0 0 0
Peter Klouda 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Petr Koukal 0 0 0 0
Ladislav Lubina 0 0 0 0
Michal Mikeska 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube