30.1.2018
Tomáš Kalas, Jan Hrabal

Dynamo inkasovalo v přesilovkách, z Jihlavy veze bod

JIHLAVA — Hokejisté Pardubic nestačili prvně v letošní sezoně na Jihlavu, na Horáckém zimním stadionu prohráli 2:3 v prodloužení. Domácí vedli, dvěma brankami otočili vývoj utkání Vladislav Bojko a Martin Kaut, Dukla vyrovnala v power play v předposlední minutě, když využila pátou přesilovku ve třetím dějství, obrat dokonala další trefou v početní výhodě v nastavení.

Tipsport extraliga, 45. kolo, úterý 30.1.2018, Horácký zimní stadion

Dukla Jihlava

Dynamo Pardubice

3:2p
1:0, 0:2, 1:0 – 1:0
Branky a nahrávky: 16:22 Stříteský (Čachotský, Dostálek; 5/4), 58:28 Skořepa (Stříteský; 6/4), 64:15,8 Hubáček (4/3) – 23:11 Bojko (Trončinský, Tomášek; 5/5), 36:16 Kaut (Tomášek; 5/5). Rozhodčí: Pešina, Svoboda – Kis, Rampír. Vyloučení: 6:11 (3:5, 3:0, 0:5 – 0:1), navíc Wishart, Svoboda (oba Dynamo Pardubice) 10 minut osobní trest. Využití: 2:0. Diváci: 4183. Střely na branku: 39:20 (11:5, 6:13, 17:2 – 5:0). Srážky: 2:2. Vhazování: 43:27. Blokované střely: 12:9. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2. Nejlepší hráči: Matěj Stříteský – Marek Trončinský.
Dukla Jihlava: Kořenář – Kajínek, Suchánek, Bryhnisveen, Zdráhal, Stříteský, Půža, Váňa – Čachotský, Zeman, Dostálek – Straka, Skořepa, Seman – Žálčík, Hlinka, Anděl – Hamill, Hubáček, Diviš.
Dynamo Pardubice: Kacetl – Trončinský, Hrabal, Cardwell, Wishart, Holland, Mojžíš, Ščotka – P. Sýkora, Marosz, Rolinek – Svoboda, Tomášek, Treille – Kaut, Poulíček, Perret – Bojko, Dušek, Beran.

Komentář

Pardubičtí hokejisté dlouho drželi vedení 2:1, nakonec s Jihlavou padli. Dukla hrála v závěrečné třetině pět přesilovek v řadě a tu předposlední využila k srovnání.

Dukla se ujala vedení

První šance na konci 5. minuty se týkala střely Anděla z levého kruhu, Kacetl ji vyrazil. I na druhé straně byla k vidění šance, Tomášek kotouč poslal po přihrávce před bránu vedle levé tyče. Na druhé straně o pár sekund později chybělo málo k tomu, aby Jihlava vedla, hostující gólman neodhadl rozehrávku a na Dostálka zívala prázdná branka. Hned po této situaci dostalo utkání říz. Kajínek ve svém obranném pásmu fauloval Svobodu a jal se ho mstít Wishart. Tento souboj, který vyhrál zámořský bek, zároveň spustil i emoce, kterých bylo v utkání k vidění ještě mnoho. Oba hráči dostali dvakrát dvě minuty, Wishart ještě deset minut navrch.

Na začátku 17. minuty byl vyloučen Beran a Jihlava přesilovku využila po 22 sekundách. Puk se od Čachotského dostal k Matěji Stříteskému, ten se na modré čáře napřáhl a propálil vše před sebou – 1:0.

Do konce třetiny si ještě za protesty spolu s dvouminutovým trestem pro Trončinského vysloužil „panenku“ hostující Svoboda a ukončil tak první třetinu.

Dynamo otočilo vývoj utkání

V druhé třetině nemuseli diváci na gól čekat úplně dlouho. Rolinkův bekhend ještě gólový nebyl, střela Trončínského tečovaná Hlinkou a doražena do brány Vladislavem Bojkem gólová byla a fanoušci hostí pozvedli své šály nad hlavu – 1:1.

Jihlava si v průběhu nejvyhrocenější třetiny vytvořila dvě vážné šance. První nezužitkoval Zeman po přesném pasu od Dostálka před bránu v 25. minutě, další šance přišla ve vlastním oslabení po vyloučení Semana. Stříteský o mantinel nabídl kotouč Strakovi, ten si obhodil obránce a střelou z mezikruží trefil vnitřní část levé tyče.

Hra pokračovala dále, nebyla nouze o tvrdé střety a emoce. Ty rozvířila situace z 37. minuty, kdy byl Skořepa nedovoleně zastaven ve vlastním obranném pásmu, jenže hra pokračovala bez vyloučení dále a po přihrávce od Tomáška se prosadil Martin Kaut – 2:1. Fanoušci si tento verdikt a následný gól vyložili po svém a do konce třetiny se podpora nesla ve znamení nadávek a urážek směrem k rozhodčím.

Po sérii přesilovek Jihlava srovnala

Stejně jako třetí třetinu, i tu druhou zahájila Dukla pod tlakem a Pardubice mohly přidat třetí gól, ani Kaut, ani Holland Kořenáře nepřekonali. S postupem času přibýval tlak Dukly, jako prostředky k tomu měly posloužit hned čtyři přesilovky ve třetí třetině. Nejprve šel na konci 47. minuty ven Trončínský za podražení, Jihlava ale nemohla pořádně založit útok a první početní výhoda nebyla tak ničím nebezpečná. Pouhých 38 sekund po návratu Trončínského šel na jeho místo Petr Sýkora za sekání, nejvážnější situace byla asi střela Suchánka, po níž musel hostující gólman vytáhnout lapačku. S koncem utkání rostl tlak Jihlavy, jenže šance chyběly. Tři minuty a padesát sekund před koncem šel ven Marosz za vysokou hůl v obličeji Straky. Straka, který krátce nato se vrátil do hry, byl krvavě zraněn a hostující forvard vyloučen na čtyři minuty. V závěru hrála Dukla power play, Tomáš Čachotský naskočil do hry v době, kdy brankář Kořenář mířil na střídačku, minutu a půl před koncem jihlavský stadion explodoval radostí, ránu Stříteského od modré tečoval Josef Skořepa a srovnal na 2:2.

Domácí nevyužili dohrávanou výhodu, pak dokonali obrat

V prodloužení převzala taktovku Dukla a byla aktivnější. 39 sekund po zahájení si najel z levého křídla Anděl a trefil vnitřní část pravé tyče. Sudí se raději jeli přesvědčit o tom, zda gól padl, či ne. Nestalo se tak, přesto byla Jihlava při chuti a v polovině 64. minuty musel opustit hrací plochu Bojko za podražení. V pořadí jedenáctá přesilovka Dukly již byla využita. Čachotský rozhodil puk na Hubáčka, domácí útočník si ho rychle vyměnil s Divišem a Radek Hubáček – 3:2.

Ohlasy po utkání

František Zeman (HC Dukla Jihlava): „Ze zápasu jsme vytěžili dva body. Diváci, kteří přišli na Horácký zimní stadion, viděli výborné utkání z obou stran. Byli jsme možná šťastnější, ale máme dva body, které se počítají. Věřím tomu, že takhle urvané vítězství hráče znovu nakopne, a do dalšího zápasu s Kometou půjdeme zase od začátku naplno.“

Pavel Marek (HC Dynamo Pardubice): „Utkání bylo vyrovnané. Hrálo se s obrovským nasazením ve vysokém tempu. Z našeho pohledu je to velká škoda, protože jsme měli velikou naději na zisk tří bodů. Ve třetí třetině jsme měli ale výpadky v koncentraci a v disciplíně. Čelili jsme sérii přesilovek, ve kterých Dukla otočila utkání ve svůj prospěch.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

6. kolo, 22. 9. 2017
PCE - JIH
7:5
19. kolo, 3. 11. 2017
JIH - PCE
2:3sn
32. kolo, 22. 12. 2017
PCE - JIH
3:2
45. kolo, 30. 1. 2018
JIH - PCE
3:2p

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ondřej Kacetl 65 0 36 3
Obránci G A +/- TM
Marek Trončinský 0 1 0 0
Jacob Cardwell 0 0 0 0
Rhett Holland 0 0 0 0
Josef Hrabal 0 0 0 0
Tomáš Mojžíš 0 0 0 0
Jan Ščotka 0 0 0 0
Ty Wishart 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Vladislav Bojko 1 0 0 0
Martin Kaut 1 0 0 0
David Tomášek 0 2 0 0
Matěj Beran 0 0 0 0
Antonín Dušek 0 0 0 0
Rostislav Marosz 0 0 0 0
Jordann Perret 0 0 0 0
Patrik Poulíček 0 0 0 0
Tomáš Rolinek 0 0 0 0
Tomáš Svoboda 0 0 0 0
Petr Sýkora 0 0 0 0
Sacha Treille 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube