10.12.2017
Jan Hrabal

Dynamo veze z Mladé Boleslavi bod, prohrálo v prodloužení

MLADÁ BOLESLAV — Hokejisté Pardubic byli v Mladé Boleslavi blízko vítězství, nakonec získali jediný bod. Na první gól domácích odpověděli Rostislav Marosz a Petr Sýkora svou letošní desátou trefou. Středočeši poslali zápas do nastavení brankou necelých šest sekund před koncem v power play, o své výhře rozhodli v prodloužení.

Tipsport extraliga, 30. kolo, neděle 10.12.2017, ŠKO-ENERGO Aréna

Mladá Boleslav

Dynamo Pardubice

3:2p
0:0, 1:1, 1:1 – 1:0
Branky a nahrávky: 30:34 Urban (Kurka, Němec; 5/4), 59:54,5 Kotvan (Pacovský, Žejdl; 6/5), 63:47 Lenc (Němeček, Němec; 3/3) – 39:07 Marosz (Rolinek, Trončinský; 4/5), 45:51 P. Sýkora (Rolinek, Marosz; 5/5). Rozhodčí: Hribik, Pražák – Jelínek, Komárek. Vyloučení: 6:6 (1:1, 3:3, 2:2). Využití: 0:1. Diváci: 3094. Střely na branku: 47:36 (12:14, 20:15, 11:4 – 4:3). Srážky: 12:16. Vhazování: 34:38. Blokované střely: 9:3. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2. Nejlepší hráči: Pavel Musil – Petr Sýkora.
Mladá Boleslav: Růžička – Hanzlík, Kurka, Němeček, Eminger, Kotvan, Říha, Hrdinka – Pacovský, Žejdl, Orsava – Lenc, Musil, Pabiška – Procházka, Holík, Urban – Knotek, Němec, Volf.
Dynamo Pardubice: Kacetl – Trončinský, Čáslava, Cardwell, Wishart, Holland, Mojžíš, Ščotka – P. Sýkora, Marosz, Rolinek – Perret, Poulíček, Treille – Kaut, Dušek, Beran – J. Sýkora, Bojko, Vondráček.

Komentář

Trenéři Pardubic poslali na mladoboleslavský led totožnou sestavu jako v pátek v povedeném domácím střetnutí s Chomutovem. Dynamo dokázalo na ledě Bruslařů otočit jednobrankové manko, o tříbodový zisk přišlo až na samotném konci.

První třetina branku nepřinesla

Začátek zápasu vyšel lépe Pardubicím, které do něj nastoupily se vší vervou. Hned po úvodním vhazování vybídl Rolinek ke skórování Petra Sýkoru, jenž si vybruslil před branku, jeho zakončení ale scházely decimetry. Ve třetí minutě se na druhé straně sám mezi kruhy zjevil uzdravený Lukáš Žejdl, také jeho pokus ale skončil těsně mimo. Bruslaře tento moment nakopnul.

O pár střídání později poslal Knotek puk po mantinelu až na modrou čáru, odkud osamocený David Němeček rozezvonil tyč Kacetlovy svatyně. Svižný start utkání od obou celků pokračoval i nadále, v šesté minutě se krásně uvolnil Sacha Treille, jehož přízemní projektil vytěsnil Růžička špičkou levého betonu, o chvíli později vytasil lapačku proti střele Antonína Duška. Poté se tempo hry na pár okamžiků uklidnilo, jedenáctá minuta ale přinesla hned několik gólem zavánějících možností.

Nejprve puk těsně vedle soupeřovy branky tečoval Lukáš Pabiška, vzápětí proti Lencově dorážce z bezprostřední blízkosti výtečně zasáhl Kacetl. Dynamo nechtělo zůstat pozadu, v další kombinaci dvou veteránů vyslal Petr Sýkora do samostatného úniku Rolinka, ten ale tváří v tvář domácímu gólmanovi minul. Nedlouho nato byl za hru vysokou holí vyloučen Oldrich Kotvan, a svěřenci trenéra Holaně tak měli k dispozici premiérovou přesilovku. Nepočínali si při ní vůbec zle, jejich největší šanci měl bekhendem zakončující Marosz, Růžička ale levým ramenem přizvedl kotouč nad horní tyč. Tatáž příležitost byla před koncem prvního dějství nabídnuta také Bruslařům, ti s ní ale naložili bídně, a do kabin se tak odcházelo za bezbrankového stavu.

Domácí šli do vedení, v přesilovce srovnal Rostislav Marosz

Na začátku druhé třetiny dala pardubická obrana až příliš volného prostoru Němečkovi, který si vybruslil na hranici levého kruhu a táhlou ranou prověřil Kacetla, ten ale v posledním okamžiku stačil zareagovat. Klidnější pasáž hry přerušila až šance ze čtyřiadvacáté minuty, když Žejdl od mantinelu nalezl před branku si najíždějícího Pacovského, ten ale trefil pouze blokujícího Ščotku. Mladoboleslavští působili aktivnějším dojmem, z ostrého úhlu své štěstí zkoušel Lenc, brankář Dynama sice zasáhl, ovšem ani on sám nejspíše nevěděl, jak puk do ochranné sítě vlastně vytěsnil. Na začátku sedmadvacáté minuty vyrazil Růžička Sýkorovu dělovku pouze k Rolinkovi, tomu ale zametení kotouče do odkryté pokladnice znemožnil Hanzlík.

Velkou příležitost a hlavně spoustu času na vstřelení vedoucího gólu zápasu měly Pardubice zhruba v polovině prostředního dějství, ovšem ani jednu ze dvou po sobě jdoucích přesilovek nevyužily. Vzápětí přišel trest, Vojtěch Němec nahrál na modré čáře stojícímu Jiřímu Kurkovi, jehož nenápadné nahození před hostující brankou mimo Kacetlův dosah šikovně tečoval Tomáš Urban – 1:0.

Opařené Dynamo se v následujících momentech nechalo dvakrát vyloučit, přesilovou hru pěti proti třem ale Bruslařům několika brilantními zásahy pokazil Ondřej Kacetl. Vrátit hosty zpět do utkání mohl Tomáš Rolinek, ovšem ani ve své další šanci si z bezprostřední blízkosti na Růžičku nepřišel. Třiapadesát vteřin před druhou sirénou už boleslavský gólman kapituloval, povedenou přesilovkovou kombinaci svého týmu přesnou střelou zakončil Rostislav Marosz – 1:1.

Petr Sýkora letošním desátým gólem otočil vývoj, Mladá Boleslav srovnala 5,5 sekundy před koncem

Zkraje závěrečné dvacetiminutovky se na trestné lavici potkali Čáslava s Treillem, Pardubičtí tak podruhé v utkání šli do tří. Během dvojnásobné přesilovky si do dobré palebné pozice najel aktivní Orsava, pouze ale nechal vyniknout lapačku Ondřeje Kacetla. Zbytek početní výhody Bruslařům zkrátil faulující Žejdl, po vypršení jeho trestu byli diváci ve ŠKOENERGO Aréně svědky velmi opatrné partie, v níž ani jeden z týmů nechtěl udělat chybu, která by soupeři mohla zajistit vedení. V šestačtyřicáté minutě si ale boleslavští hokejisté v obranném pásmu špatně rozebrali hráče a nechali před brankou zcela nehlídaného Petra Sýkoru, který zachoval chladnou hlavu a zamířil přesně mezi Růžičkovy betony – 1:2.

Krátce nato zbytečně fauloval Kotvan a pardubický veterán si v přesilové hře málem připsal druhý přesný zásah, domácí gólman se ale stačil bleskurychle přesunout. Svěřenci Vladimíra Kýhose se nehodlali vzdát, za vyrovnáním šla především jejich první útočná formace. Žejdl lehkou bekhendovou žabičkou vyslal na zteč Jakuba Orsavu, také s jeho zakončením si ale fantasticky chytající Kacetl poradil. V jednapadesáté minutě hráli Mladoboleslavští už šestou přesilovku, pouze se ale ukázalo, že jim při této herní situaci velmi schází nemocný Jakub Klepiš, kterého v roli rozehrávače kombinačních akcí nedokázal nikdo nahradit.

Pardubičtí veškeré zbývající síly věnovaly defenzivě, na jejich projevu byla vidět obrovská bojovnost, názorným příkladem budiž počínání kapitána Rolinka, jenž obětavě padl do rány Vojtěcha Němce. Několikrát při nich stálo i štěstí, dvě a půl minuty před koncem třetí periody totiž šancí na vyrovnání pohrdl těsně vedle mířící Žejdl. Bruslaři se mocně snažili o vyrovnání a šest vteřin před koncem základní části se přeci jen dočkali, když až do sítě doputovala dalekonosná rána z hole Oldricha Kotvana – 2:2.

Šance na obou stranách, extra bod pro domácí

Do pětiminutového prodloužení tří proti třemi nastoupily oba celky velmi opatrně. První možnost si vypracovaly Pardubice, když přečíslení dvou proti jednomu zakončoval Cardwell, Růžička ale vytáhl zákrok večera. Poté samostatný únik neproměnil Němec, domácí se ale usadili v bezprostřední blízkosti soupeřovy svatyně, načež Němeček nahrál Radanu Lencovi a ten ranou pod horní tyč nedal Kacetlovi šanci – 3:2.

Ohlasy po utkání

Viktor Ujčík (BK Mladá Boleslav): „Musím poděkovat týmu za bojovnost a za víru, že dokážeme zápas ještě strhnout na svou stranu. Proti minulému utkání to byl rozdíl jako den a noc. Takové vítězství jsme přesně potřebovali. Brankář Růžička dodal týmu vzadu klid. Pardubice byly bojovný soupeř, ale k nám se nakonec přiklonilo štěstí. My jsme do konce věřili, že za tvrdou práci přijde odměna. Dva body jsou dnes pro nás skvělé.“

Miloš Holaň (HC Dynamo Pardubice): „Ještě pořád to těžko rozdýchávám. Kluci dneska dřeli, dvakrát ubránili oslabení ve třech a jenom hloupostí, kdy hráč není schopen vyhodit puk pod kontrolou, jsme ztratili jasné tři body. Zápas jsme zvládli dobře takticky, navázali jsme na výkon proti Chomutovu, měli jsme i nasazení a měli jsme brát tři body. Nakonec máme jenom jeden. Ještě v prodloužení jsme měli dvě velké šance, ale nedali jsme a z protiútoku jsme inkasovali.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

4. kolo, 15. 9. 2017
MBL - PCE
4:2
17. kolo, 27. 10. 2017
PCE - MBL
3:0
30. kolo, 10. 12. 2017
MBL - PCE
3:2p
43. kolo, 26. 1. 2018
PCE - MBL
3:2
Přát., 20. 2. 2018
MBL - PCE
5:1p
Přát., 22. 2. 2018
PCE - MBL
3:2sn

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ondřej Kacetl 64 0 44 3
Obránci G A +/- TM
Marek Trončinský 0 1 0 0
Jacob Cardwell 0 0 0 0
Petr Čáslava 0 0 0 0
Rhett Holland 0 0 0 0
Tomáš Mojžíš 0 0 0 0
Jan Ščotka 0 0 0 0
Ty Wishart 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Rostislav Marosz 1 1 0 0
Petr Sýkora 1 0 0 0
Tomáš Rolinek 0 2 0 0
Matěj Beran 0 0 0 0
Vladislav Bojko 0 0 0 0
Antonín Dušek 0 0 0 0
Martin Kaut 0 0 0 0
Jordann Perret 0 0 0 0
Patrik Poulíček 0 0 0 0
Ján Sýkora 0 0 0 0
Sacha Treille 0 0 0 0
Tomáš Vondráček 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube