21.11.2017
Jan Hrabal

Tipsport arena opět tleskala vestoje. Dynamo–Litvínov 5:0!

PARDUBICE — Souboj dvou týmů, kterým se v současnosti poměrně daří, dopadl výrazně lépe pro Pardubice. Východočeši přehráli Litvínov po nadšeném výkonu, který potěšil přes sedm tisíc fanoušků. Dynamo poslal do vedení šťastnou brankou po střele do zadního mantinelu Sacha Treille, ve druhé třetině získali červenobílí rozhodující náskok, trefili se v ní Rostislav Marosz, Matěj Beran obratnou tečí a Ty Wishart velepřesnou ranou z kruhu. Na konečný rozdíl pěti branek zvýšil David Tomášek. Výtečný Ondřej Kacetl pochytal všech čtyřicet střel Vervy, podruhé v sezoně se mohl radovat z vychytané nuly a potřetí v řadě byl vyhlášen nejlepším hráčem Pardubic.

Tipsport extraliga, 24. kolo, úterý 21.11.2017, Tipsport arena

Dynamo Pardubice

Litvínov

5:0
1:0, 3:0, 1:0
Branky a nahrávky: 12:42 Treille (Perret, Tomášek; 5/5), 22:06 Marosz (Trončinský, P. Sýkora; 5/3), 28:39 Beran (Treille, Čáslava; 5/5), 32:54 Wishart (Poulíček, Vondráček; 5/5), 40:46 Tomášek (Perret; 5/5). Rozhodčí: Kika, Šír – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 2:4 (0:0, 1:3, 1:1), navíc M. Hanzl (Litvínov) 10 minut osobní trest. Využití: 1:0. Diváci: 7177. Střely na branku: 29:40 (9:19, 17:10, 3:11). Srážky: 8:8. Vhazování: 29:33. Blokované střely: 5:8. Průběh utkání: 5:0. Nejlepší hráči: Ondřej Kacetl – Jiří Gula.
Dynamo Pardubice: Kacetl – Trončinský, Čáslava, Cardwell, Wishart, Holland, Mojžíš, Ščotka – P. Sýkora, Marosz, Rolinek – Perret, Tomášek, Treille – J. Sýkora, Dušek, Beran – M. Kaut, Poulíček, Vondráček.
Litvínov: Petrásek – Sørvik, Kubát, Gula, L. Doudera, K. Pilař, Dietz, Z. Sklenička – Jánský, V. Hübl, J. Černý – M. Hanzl, Ihnačák, Nejezchleb – Vandas, Gerhát, Trávníček – Jurčík, Válek, Matoušek.

Komentář

Šťastný odraz dostal domácí do vedení

Když se Pardubice s Litvínovem setkaly v této sezoně poprvé, rozhodl jediný gól, dala se tak čekat defenzivní partie s minimem šancí. Opak byl naštěstí pravdou. Již po minutě měl velkou šanci Perret, ale neprostřelil chumel v brankovišti, o chvíli později Petrásek vychytal Vondráčka. Ani Verva se nedržela zpátky. Kacetl hbitým přesunutím zabránil ve skórování Černému a poradil si i s dorážejícím Vandasem.

Ve chvíli, kdy měli hosté navrch, přišel gól na druhé straně. Sacha Treille vystřelil sice hodně mimo, ale puk se odrazem od zadního mantinelu vrátil do brankoviště a od betonu nešťastného Petráska putoval za brankovou čáru – 1:0. Litvínovský gólman se jinak činil, velmi těžký zákrok si připsal při teči Poulíčka.

Více práce přesto měl pardubický gólman. Při dalším závaru před brankou Dynama nepochodil Matoušek a zblízka nedokázal kotouč propálit do sítě ani Jurčík. Asi nejblíže ke gólu byl poté Jánský, který pláchl po křídle a snažil se kotouč zasunout za Kacetla, scházely mu však centimetry.

Pardubice navýšily náskok, tleskalo se Gulovi

Nuda nebyla ani po pauze. Pardubice opět zahrozily jako první, když bekům pláchl Rolinek, jenže blafák mu nevyšel. Dynamo pak dostalo k dispozici hned dvě minuty přesilovky pět na tři a to už Petrásek kapituloval. Verva dokázala dvakrát vyhodit, ale pak si nepohlídala Rostislava Marosze, který ujel po mantinelu a přesnou střelu nad lapačku zavěsil – 2:0.

Hned nato si zahrál přesilovku, tentokrát klasickou, také Litvínov a Kacetl musel vytáhnout zázračný zákrok, když lapačkou zastavil gólovou dorážku Hanzla. Neméně jistý zásah předvedl na opačné straně také Petrásek, který zkazil radost Rolinkovi. Potlesk pardubické arény si ale vysloužil jiný litvínovský hráč, a sice Jiří Gula za to, že u rozhodčích odvolal signalizovaný trest za faul na svou osobu.

Jeho gesto ještě nabralo na hodnotě vzápětí, když rozhodčí za faul vyloučili litvínovského Hanzla a Dynamo v přesilovce odskočilo na rozdíl tří branek. Sacha Treille vyslal dělovku od modré, kterou mimo Petráskův dosah tečoval Matěj Beran – 3:0.

Verva byla nadále dopředu aktivní, ale selhávala v koncovce, a tak znovu udeřili domácí hráči. Ty Wishart zůstal úplně volný na kruhu pro vhazování, kam dostal přihrávku a bez větší přípravy propálil Petráska – 4:0.

Tempo po čtvrtém pardubickém gólu trošku opadlo. Domácí se nemuseli nikam hnát a Litvínov těžko hledal cestu přes zformovanou obranu. Nic na tom nezměnila ani tvrdá rána Dietze, kterou krotil Kacetl nadvakrát.

Dynamo znovu nasázelo pět gólů

Pardubice v gólové jízdě pokračovaly i po druhé pauze. Druhý útok se vrhl do útočného pásma a David Tomášek díky důrazu na brankovišti dostal do litvínovské branky puk popáté – 5:0.

Verva ale nic nezabalila. Chvíli poté se totiž ke střele dostal Martin Hanzl a jeho pokus skončil na spojnici tyčí pardubické branky. Litvínov sympaticky bojoval a dokázal se dostat do tlaku, jenže v zakončení prostě neměl štěstí. Další možnost nevyužil Jánský, který zůstal sám mezi kruhy.

Nápor hostujícího týmu povolil až s pardubickou přesilovkou, při které pálil neobsazený Marosz těsně nad branku. I v oslabení se však Litvínov vydal dopředu a závar před svým brankovištěm musel řešit Kacetl. Litvínov následně nevyužil přesilovou hru, a když svůj brejk promarnil Ján Sýkora, bylo rozhodnuto i o výsledku.

Ohlasy po utkání

Pavel Marek (HC Dynamo Pardubice): „Děkuji celému týmu za dnešní výkon. V první třetině předváděl Litvínov výbornou hru a není náhodou, že se takhle zvedl, má opravdu skvělou sérii. Nás podržel Ondra Kacetl, který předváděl neskutečné zákroky. Že se zápas po první třetině vyvíjel tímto směrem, je především jeho zásluha. Ve druhé třetině se utkání lámalo, zvedli jsme se v přesilovkách a podařilo se nám vstřelit šťastné góly. Pak už jsme si to pohlídali, hráli jsme zodpovědně dozadu a nenechali se strhnout ke hře nahoru a dolů.“

Darek Stránský (HC Verva Litvínov): „První třetina nebyla z naší strany špatná, výrazně jsme Pardubice přestříleli, nicméně jsme dostali nešťastný gól. Chyběl nám důraz před brankou, protože Kacetl to, co viděl, tak chytil, nepodařilo se nám ho rozhodit. Druhá třetina rozhodla o výsledku, ráz určila oslabení tří proti pěti a čtyř proti pěti, protože od té doby nás to hodně psychicky poznamenalo a Pardubice byly lepší. Rychlý gól na 5:0 na začátku třetí třetiny už definitivně rozhodl a soupeř si to pohlídal.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

11. kolo, 8. 10. 2017
LIT - PCE
0:1sn
24. kolo, 21. 11. 2017
PCE - LIT
5:0
37. kolo, 5. 1. 2018
LIT - PCE
1:2
50. kolo, 28. 2. 2018
PCE - LIT
2:1

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ondřej Kacetl 60 0 24 0
Obránci G A +/- TM
Ty Wishart 1 0 0 0
Petr Čáslava 0 1 0 0
Marek Trončinský 0 1 0 0
Jacob Cardwell 0 0 0 0
Rhett Holland 0 0 0 0
Tomáš Mojžíš 0 0 0 0
Jan Ščotka 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
David Tomášek 1 1 0 0
Sacha Treille 1 1 0 0
Matěj Beran 1 0 0 0
Rostislav Marosz 1 0 0 0
Jordann Perret 0 2 0 0
Patrik Poulíček 0 1 0 0
Petr Sýkora 0 1 0 0
Tomáš Vondráček 0 1 0 0
Antonín Dušek 0 0 0 0
Martin Kaut 0 0 0 0
Tomáš Rolinek 0 0 0 0
Ján Sýkora 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube