28.11.2017
Jan Hrabal

Dynamo srovnalo v power play, z Olomouce veze bod

OLOMOUC — Bodovací šňůra Dynama pokračuje, Pardubice uhrály remízu v základní hrací době v Olomouci. Po Kautově přesné trefě vedly, domácí ale dokázali otočit vývoj utkání. Východočeši se v závěru nadechli k náporu, neproměnili sice tři přesilovky v řadě, ale při závěrečné power play vyrovnal Ty Wishart. Nastavení pomalu spělo do nájezdů, Hanáci získali druhý bod v závěrečné půlminutě.

Tipsport extraliga, 23. kolo, úterý 28.11.2017, Zimní stadion Olomouc

Olomouc

Dynamo Pardubice

3:2p
0:1, 2:0, 0:1 – 1:0
Branky a nahrávky: 23:41 Sundher (Burian; 5/5), 31:51 Eberle (L. Galvas, Vlach; 4/4), 64:37,6 Knotek (Laš; 3/3) – 15:57 Kaut (Poulíček, Voženílek; 5/5), 59:33 Wishart (P. Sýkora, Cardwell; 5/6). Rozhodčí: Kika, Mrkva – Ganger, Hanzlík. Vyloučení: 5:5 (1:3, 1:2, 3:0), navíc Mojžíš (Dynamo Pardubice) 10 minut osobní trest. Bez využití. Diváci: 3804. Střely na branku: 49:22 (13:7, 20:4, 11:8 – 5:3). Srážky: 6:2. Vhazování: 35:27. Blokované střely: 16:10. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2. Nejlepší hráči: Jan Eberle – Ondřej Kacetl.
Olomouc: Konrád – Vyrůbalík, Škůrek, Ondrušek, Houdek, L. Galvas, J. Galvas, Jaroměřský – Laš, J. Knotek, Eberle – Burian, R. Vlach, Skladaný – J. Káňa, Mráz, Ostřížek – Holec, Sundher, Jergl.
Dynamo Pardubice: Kacetl – Ščotka, Trončinský, Wishart, Cardwell, Mojžíš, Holland, Voženílek – Rolinek, Marosz, P. Sýkora – Treille, Bojko, Perret – Beran, Dušek, J. Sýkora – Vondráček, Poulíček, M. Kaut.

Komentář

Pardubice odjely na Hanou bez dvou svých opor. Z důvodu zranění v DERBY #22 zůstali doma obránce Petr Čáslava a útočník David Tomášek. Po odmlce se do sestavy Východočechů vrátil Vladislav Bojko.

Martin Kaut vystřelil Dynamu vedení

Po opatrném začátku poprvé vystrčili růžky hosté, kteří se dostali do přečíslení dvou na jednoho. Z akce Petra Sýkory s Markem Trončinským ale nakonec nic nebylo, jejich přihrávka neprošla přes ležícího obránce. Naopak olomoučtí hokejisté se začali zvedat a postupně začali svého soupeře čím dál více svírat. Po střele Jana Káni se otevřela odkrytá brána před Davidem Ostřížkem, ten ji ale minul.

Rostoucí aktivita domácích měla za následek fauly Dynama, převaha svěřenců Zdeňka Venery se tak ještě zvýraznila. V první početní převaze byl v nejlepší pozici Marek Laš, jeho ráně z mezikruží ale chyběla přesnost a ozval se jen dunivý zvuk mantinelu. Když už se Pardubice dostaly do útočného pásma, jejich střelecké pokusy skončily na chráničích obránců v červeném nebo v lapačce Branislava Konráda, jako v případě střely Petra Sýkory z vrcholku pravého kruhu.

Zato Ondřej Kacetl si na opačné straně na nudu rozhodně stěžovat nemohl. Čelo se mu opotilo v další přesilové hře domácích, když se na pravém kruhu proti němu chystal František Skladaný. Ten hrál důležitou roli i v další šanci, po jeho teči dorážel Roman Vlach. Skóre se měnilo vzápětí, nečekaně se však radovali Východočeši. Po nenápadné akci si řekl o přihrávku Martin Kaut, na vrcholku pravého kruhu se opřel do kotouče a z první jej poslal do sítě – 0:1.

Olomouc otočila vývoj utkání ve svůj prospěch

Nepříznivý stav s domácím mužstvem nijak nezamával a druhá dvacetiminutovka začala jejich tlakem. Hned v úvodní minutě po střele Františka Skladaného dorážel Roman Vlach, jenže nepřehodil brankářovy betony. Přesto se Hanáci dočkali zaslouženého vyrovnání. Vilém Burian objel bránu. Jeho první přihrávka před brankoviště neprošla, na druhý pokus ovšem přistála na hokejce Kevina Sundhera, jehož přesná rána zápěstím zapadla za Kacetlova záda – 1:1.

Brzy se fanoušci domácích mohli radovat z bleskového obratu, střelu Jana Eberleho ale zastavila horní tyč. Břevno zacinkalo i za Branislavem Konrádem, hned z dalšího protiútoku do něj namířil Sacha Treille. To byla jedna z mála útočných akcí Dynama. Na slovenského gólmana za celou třetinu letěly pouze čtyři střely, Hanáci jich vyslali pětkrát tolik.

Skandování svého jména slyšel Jakub Galvas. Mladičký obránce se sebevědomě vydal středem hřiště až do útočného pásma a individuální akci zakončil střelou. Krátce po polovině utkání se stalo to, co viselo ve vzduchu už dlouho. Roman Vlach vyhrál buly v útočném pásmu a Lukáš Galvas posunul puk na Jana Eberleho. Ten pohotově vypálil zápěstím a našel skulinku mezi rukou a tělem Ondřeje Kacetla – 2:1.

Ty Wishart srovnal při power play

Ve třetím dějství se hra vyrovnala a Dynamo si především v jeho úvodu vytvořilo zajímavé možnosti. Rostislav Marosz zůstal osamocen mezi kruhy, jeho tvrdou ránu Konrád vyrazil betony. Hosté dostali dokonce dvojnásobnou početní výhodu. V olomouckém brankovišti bylo pořádně rušno v jejích posledních sekundách, Branislav Konrád i bez hokejky a s pomocí svých spoluhráčů hubený náskok uhájil.

Vedení pak mohl navýšit Marek Laš. Šikovně si zpracoval puk rukavicí a natlačil se za obránce, naděje hostů ovšem držel Ondřej Kacetl. Hostující brankář si poradil i se střelou Františka Skladaného, i když mu nejprve vypadla z rukavice. Čas neúprosně ubíhal. Pardubice byly nuceny riskovat bez brankáře a taktický manévr jim vyšel dokonale. Petr Sýkora na modré čáře prodloužil přihrávku k Ty Wishartovi, jehož dělovku nedokázal nikdo zastavit. Po šedesáti minutách byl tak stav nerozhodný 2:2.

Olomouc získala druhý bod v závěru nastavení

Prodloužení tří proti třem nabídlo parádní podívanou. Hned na jeho začátku v přečíslení nabil Jan Knotek Martinu Vyrůbalíkovi, Ondřej Kacetl se ovšem bleskově přesunul a prudkou ránu zneškodnil betony.

Do stejné situace se dostali i Martin Kaut s Tomášem Rolinkem, ti ale svoji kombinaci přehnali a kotouč skončil v moci Branislava Konráda. Rozhodnutí padlo dvaadvacet sekund před koncem prodloužení. Marek Laš vyslal do úniku Jana Knotka, jenž propálil gólmana Pardubic a přisoudil svému mužstvu bonusový bod po výhře 3:2.

Ohlasy po utkání

Zdeněk Moták (HC Olomouc): „Z naší strany byla první část špatná. Chyběl nám pohyb a důraz. Přišlo zredukování sestavy a začali jsme hrát dobrý, místy i výborný hokej. Ve třetí části jsme hloupou chybou ztratili zasloužené vedení. V útočném pásmu byla zbytečná ztráta kotouče a dostali jsme branku půl minuty před koncem. Prodloužení bylo výživné, akce nahoru dolů. Pro oko diváka to bylo výborné, ale pro nás trenéry náročné. Ale to hra tři na tři přináší. Vážíme si dvou bodů, ale měli jsme mít tři. Soutěž je nesmírně vyrovnaná, každého bodu je třeba si vážit.“

Pavel Marek (HC Dynamo Pardubice): „Chci klukům poděkovat za pro nás zlatý bod. Odsud se body vozí těžce. Od začátku jsme špatně bruslili a soupeř nás přehrával. Ubránili jsme ale tři přesilovky a dali šťastný gól. Ve druhé části byl tlak domácích ještě větší. Olomouc zaslouženě otočila stav a ztráta o gól byla pro nás ještě dobrá. Ve třetí části jsme to stáhli na tři pětky. Měli jsme šance, hlavně v přesilovce pět na tři. Ale bojovali jsme až do konce a bod jsme v závěru doslova vydřeli.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

Přát., 24. 8. 2017
PCE - OLO
1:2
10. kolo, 6. 10. 2017
PCE - OLO
1:2p
23. kolo, 28. 11. 2017
OLO - PCE
3:2p
36. kolo, 3. 1. 2018
PCE - OLO
3:1
49. kolo, 8. 2. 2018
OLO - PCE
5:3

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ondřej Kacetl 64 0 46 3
Obránci G A +/- TM
Ty Wishart 1 0 0 0
Marek Voženílek 0 1 0 0
Jacob Cardwell 0 0 0 0
Rhett Holland 0 0 0 0
Tomáš Mojžíš 0 0 0 0
Jan Ščotka 0 0 0 0
Marek Trončinský 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Martin Kaut 1 0 0 0
Rostislav Marosz 0 1 0 0
Patrik Poulíček 0 1 0 0
Petr Sýkora 0 1 0 0
Matěj Beran 0 0 0 0
Vladislav Bojko 0 0 0 0
Antonín Dušek 0 0 0 0
Jordann Perret 0 0 0 0
Tomáš Rolinek 0 0 0 0
Ján Sýkora 0 0 0 0
Sacha Treille 0 0 0 0
Tomáš Vondráček 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube