10.9.2017
Jan Hrabal

Dynamo ve Zlíně neinkasovalo, veze první tři body!

ZLÍN — Hokejisté Pardubic slaví první vítězství v nové sezoně, ve Zlíně je získali po taktickém a obětavém výkonu, po němž zvítězili 2:0. Svými premiérovými trefami v nejvyšší soutěži překonali zlínskou tvrz Martin Kaut a Jordann Perret, čistý a hlavně jistý výkon předvedl Ondřej Kacetl.

Tipsport extraliga, 2. kolo, neděle 10.9.2017, Zimní stadion L. Čajky

Berani Zlín

Dynamo Pardubice

0:2
0:0, 0:1, 0:1
Branky a nahrávky: 32:24 Kaut (Trončinský, Kacetl; 5/4), 51:59 Perret (Kaut, Tomášek; 5/5). Rozhodčí: Mrkva, Šír – Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 5:3 (1:1, 3:2, 1:0). Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 3999. Střely na branku: 24:20 (8:9, 10:5, 6:6). Srážky: 13:5. Vhazování: 27:31. Blokované střely: 7:3. Průběh utkání: 0:2. Nejlepší hráči: Libor Kašík – Ondřej Kacetl.
Berani Zlín: Kašík – Řezníček, Matějíček, Freibergs, Ferenc, Žižka, O. Horák, Padrnos – O. Veselý, P. Sedláček, J. Ondráček – Rihards Bukarts, Šťastný, Roberts Bukarts – Kubiš, Popelka, Okál – Illo, M. Kratochvíl, Fryšara.
Dynamo Pardubice: Kacetl – Ščotka, Čáslava, Holland, Trončinský, Cardwell, Wishart, M. Voženílek – Vondráček, Bojko, Beran – J. Sýkora, Dušek, Rolinek – Quenneville, Tomášek, Perret – Kaut, Poulíček, Starý.

Komentář

Trenéři museli neplánovaně proměnit pardubickou sestavu, na východě Čech zůstali ze zdravotních důvodů Petr Sýkora a Sacha Treille. Svou extraligovou premiéru si mohl odbýt odchovanec Marek Voženílek.

Úvodní branka Petera Quennevilla neplatila

Pardubice se radovaly ze vstřelené branky již po 163 sekundách hry, jejich jásot byl ale lichý, neboť rozhodčí shledali, že Peter Quenneville dorážel puk do kasy kopnutím bruslí. Domácí pak měli výhodu přesilové hry, tu ale nevyužili.

Na sklonku čtvrthodiny mělo Dynamo šance po Freibergsově vysoké holi. Kanadský útočník s číslem 8 už už trefoval uvolněnou klec, fantastický brankář Kašík mu ale puk uzmul. O chvíli později zlínský gólman semaforem vystavil stopku nadějné Tomáškově střele.

Lotyšského útočníka Rihardse Bukartse v závěru úvodní dvacetiminutovky mohlo mrzet to, že z mezikruží ve slibné pozici neprostřelil pozorného Kacetla. Úplně poslední střelu vyslal v úvodní části hry Ty Wishart, ale ani nuly na tabuli skóre neproměnil v jedničku.

Martin Kaut svým prvním extraligovým gólem poslal Dynamo do vedení

Hned na startu druhé části hry uháněl na brankáře Beranů útočník Perret, svůj nájezd neproměnil. Zlínský gólman se roztáhl na brankové čáře a ubránil svou svatyni.

Další velká šance Pardubic přišla ve 26. minutě, ty se znova dostaly do samostatného úniku. Ani Ján Sýkora však tváři v tvář Kašíkovi neuspěl. Dynamo tlačilo v následné přesilovce po Illově podražení, přes zajímavé možnosti se neprosadilo.

A tak udeřilo v oslabení: Marek Trončinský v něm po levé straně vyvezl puk, dostal se do zakončení, které povedenou dorážkou dokonal Martin Kaut a svým prvním extraligovým gólem překonal Libora Kašíka – 0:1.

Také Jordann Perret se trefil poprvé!

Hosté očekávali zlínský nápor, Holaňova parta ale odolala snaze domácích srovnat. Všechny šance Beranů pochytal Ondřej Kacetl. Východočeši zkrátili střídání a snažili se hrát co nejdál od svého gólmana. Nutno podotknout, že Dynamo bylo disciplinované, zápas ve Zlíně odehrálo jen na tři fauly.

Uklidňující trefu přidal v čase 51:59 útočník Jordann Perret. Francouzský reprezentant dostal rychlý puk do akce a neméně svižně vypálil – 0:2. I pro něj byl tento radostný moment prvním v naší nejvyšší soutěži, nahrávač Martin Kaut se z jeho úspěchu radoval, jako kdyby sám vstřelil hattrick, svému parťákovi dovezl puk na střídačku.

Nabytý náskok Pardubice neztratily, samozřejmě že Zlín vrhl všechny své síly do útoků, čtyři minuty před koncem odpaloval z brankové čáry puk právě Martin Kaut. Když se v čase 58:11 provinil domácí Kubiš sekáním, mohly červenobílé oslavy nabrat na intenzivě.

Obětavá Holaňova parta v čele s výtečným brankářem Ondřejem Kacetlem si mohla užít bujaré veselí s padesátkou svých fanoušků, kteří hlučně podporovali Dynamo po celých šedesát minut.

Ohlasy po utkání

Martin Hamrlík (Aukro Berani Zlín): „Bez gólu doma se bude těžko vyhrávat, nebo bodovat. My jsme těch šancí pár měli, ale ne zas takové, jako měly Pardubice, které jely dvakrát samy na bránu. Souhlasím s tím, že to bylo vyrovnané a rozhodlo to, kdo dá první gól. Mrzí nás to, že to bylo zrovna v naší přesilovce.“

Miloš Holaň (HC Dynamo Pardubice): „Dneska ráno jsem musel řešit problémy se sestavou, protože ji postihla drobná zranění. Vypadl Sacha Treille, Petr Sýkora, takže jsme měli kompletně přeházené útoky, přesilovkové formace, ale je dobře, že to mělo svůj efekt. Bylo to vyrovnané utkání. Jeli jsme sem s tím, že chceme získat body a máme tři. Takže jsme maximálně spokojeni. Průběh zápasu byl vyrovnaný. První třetinu jsme odehráli slušně na 0:0, což jsme chtěli. Ve druhé třetině jsme měli dost příležitostí, abychom výsledek rozhodli. Byly tam dva samostatné nájezdy, které se nám nepodařilo proměnit. Ve třetí třetině jsme tlak Zlína přestáli svou obětavostí a v těžkých chvílích nás podržel gólman Kacetl. Nula mu bylo odměnou a jsme velmi spokojeni.“

Zápasy v sezóně

Přát., 22. 8. 2017
ZLN - PCE
3:5
2. kolo, 10. 9. 2017
ZLN - PCE
0:2
15. kolo, 20. 10. 2017
PCE - ZLN
4:3p
28. kolo, 3. 12. 2017
ZLN - PCE
5:2
41. kolo, 19. 1. 2018
PCE - ZLN
2:3

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ondřej Kacetl 60 0 24 0
Obránci G A +/- TM
Marek Trončinský 0 1 0 0
Jacob Cardwell 0 0 0 0
Petr Čáslava 0 0 0 0
Rhett Holland 0 0 0 0
Jan Ščotka 0 0 0 0
Marek Voženílek 0 0 0 0
Ty Wishart 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Martin Kaut 1 1 0 0
Jordann Perret 1 0 0 0
David Tomášek 0 1 0 0
Matěj Beran 0 0 0 0
Vladislav Bojko 0 0 0 0
Antonín Dušek 0 0 0 0
Patrik Poulíček 0 0 0 0
Peter Quenneville 0 0 0 0
Tomáš Rolinek 0 0 0 0
Jan Starý 0 0 0 0
Ján Sýkora 0 0 0 0
Tomáš Vondráček 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube