5.11.2015
Jan Hrabal

Dynamo vyhrálo přípravný zápas v Kolíně

KOLÍN — Hokejisté Pardubic zvítězili v přípravném utkání na ledě Kolína 3:1, branky Východočechů vstřelili Eduard Šimun v oslabení, Tomáš Kaut v přesilovce a Tomáš Pipek při power play soupeře. Dynamo nastoupilo bez několika hráčů základní sestavy, trenéři dali více prostoru hráčům širšího kádru a juniorů.

Přát., čtvrtek 5.11.2015, Zimní stadion Kolín

Kolín

Dynamo Pardubice

1:3
0:0, 0:2, 1:1
Branky a nahrávky: 57:42 Zumr (Morkes; 5/5) – 31:27 Šimun (Nahodil; 5/4), 33:07 Kaut (Půhoný; 4/5), 59:53 Pipek (6/5). Rozhodčí: Kubeš – Kis, Špringl. Vyloučení: 3:4. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 1184. Střely na branku: 24:27. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3.
Kolín: Moravec – Pácal, Hanzl, Skokan, M. Voženílek, Březina, Barták, Kulhánek, Horyna – Veselý, Semirád, Malý – Zumr, Kozák, Morkes – Kadlec ml., Kadlec st., Ježek – Jelínek, Hlavatý, Pipek. Trenéři: Jiří Seidl a Jiří Kadlec st.
Dynamo Pardubice: Červený (29:18 Klouček) – Šeda, Havlík, Nedbal, Drtina, Roupec, Zdráhal – Poulíček (40:00 Pipek), Nahodil, Šimun – Moučka, Redenbach, Panna – Půhoný, Krajňák, Kaut. Trenéři: Richard Král a Marek Zadina.

Komentář

Ještě před začátkem přátelského utkání s Kolínem obdržel kolínský obránce Tomáš Pácal od generálního manažera Dynama Pardubice Pavla Rohlíka originální hraný dres z mistrovské sezony 2004/2005 a dárkový koš jako poděkování za odvedené služby kolínského odchovance pro pardubický hokej v letech 1994 a 2005.

Pardubice nastoupily do přípravného střetnutí s dvojicí brankářů Patrik Červený – Milan Klouček. Oba borci si připsali své premiérové starty za A tým Dynama. Ve třetím útoku si poprvé seniorský hokej vyzkoušel Martin Krajňák, ve třetí třetině oblékl dres prvního mužstva Pardubic Tomáš Pipek.

Dynamo se do soupeře pustilo s plnou vervou, již v úvodním střídání zahrozil ostrou ranou Patrik Poulíček, ovšem minul cíl. Ve 4. minutě se poprvé ukázal vedoucí celek druhé ligy – obránce Barták vyprášil Červeného beton.

V dalších akcích se ukázali hokejisté Dynama: Ondřej Panna objel kolínskou bránu a předložil pěkný puk Tyleru Redenbachovi, kanadský forvard ale prudkou ranou neprocpal kotouč skrze Sejpalovy betony. Hráč s číslem 90 se ukázal v následné akci, položil si gólmana domácích, ale neuspěl v zakončení.

Těžší chvíle pro Dynamo přišly vzápětí, v časech 5:20 a 5:26 byli vyloučeni Jiří Půhoný a Jan Zdráhal a domácí měli výhodu dlouhé početní výhody pět na tři. Střelu Jana Veselého v ní zastavilo cinknutí Červeného tyčky. Branková konstrukce zazněla i ve 12. minutě po Skokanově střele.

V závěru úvodního dějství opět zafungovala spolupráce Panna – Redenbach, ovšem opět bez gólového efektu. V čase 18:49 se Pardubice po závaru před kolínskou klecí radovaly z vedení, rozhodčí Kubeš ale puk za brankovou čarou nenašel….

První přestávku vyplnila autogramiáda Vladimíra Martince, Bohuslava Šťastného a Brandona Maxwella, Pardubáci v prostředním dějství byli aktivnější, tlačili se do šancí a dvakrát udeřili. Ještě předtím ale zahrozil pardubický junior Tomáš Pipek v kolínském dresu, ale svého spoluhráče Patrika Červeného nepřekonal, gólman hostí později vykryl akce Kadlece a Semiráda.

Po polovině zápasu, kdy Dynamo vystřídalo brankáře, začali hosté pálit ostrými. Nejprve se ve 32. minutě prosadil Eduard Šimun ve vlastním oslabení při trestu pro Karla Nedbala. Lukáš Nahodil našel slovenského útočníka přesným pasem a ten se trefil mezi Sejpalovy betony – 0:1.

Chvíli na to hrály Pardubice přesilovku a odskočily na rozdíl dvou branek. Po efektní kombinaci se po Půhoného pěkné přihrávce trefil do poloodkryté sítě Tomáš Kaut – 0:2. V závěru druhé části hry se vyznamenal Milan Klouček bystrým zákrokem lapačkou chytil Morkesovu ránu.

Pardubice se ve třetí třetině i s Tomášem Pipkem, který nahradil zraněného Patrika Poulíčka, zatáhly a držely dvoubrankový náskok. V závěru se přece jen za domácí prosadil Dominik Zumr a vykřesal Kolínu naději – 1:2.

V poslední půlminutě hráli kozlové power play, té využil Tomáš Pipek, aby v prvním zápase za A tým Dynama hned skóroval. Šikovný forvard získal kotouč ve středním pásmu, najel si do středového kruhu a přesně zacílil – 1:3.

Po skončení zápasu si více než tisícovka diváků užila samostatné nájezdy, které v páté sérii rozhodl Jan Veselý. To ale nic nezměnilo na výhře Dynama v přípravném duelu v Kolíně.

Ohlasy po utkání

Jiří Seidl (SC Kolín): „Byl to dobrý zápas. Neměli jsme žádné velké taktické pokyny a myslím si, že oběma mužstvům takový zápas prospěl. Lidi přišli, bavili se, a to je důležité.“

Richard Král (HC Dynamo Pardubice): „Utkání určitě splnilo svůj účel. Chtěli jsme se podívat na hráče v nižších soutěžích, abychom je viděli v zápase i v tréninku, to se podařilo. Kolín má velmi kvalitní tým, nebylo to jednoduchý zápas, museli jsme hrát na sto procent. Ve druhé třetině se asi nejvíce projevila naše fyzická kondice – v ní jsme lépe bruslili. Sice jsme zápas v závěru zdramatizovali, ale výhru jsme uhájili, to bylo nejdůležitější. Z mladých hráčů nejvíc na sebe upozornil Tomáš Pipek, který hrál dvě třetiny za Kolín a poslední za nás. Potěšili nás oba brankáři – Patrik Červený i Milan Klouček ve svých premiérách za A tým uspěli.“