28.12.2010
Jan Hrabal

Zase za jeden bod. Pardubice prohrály ve Vítkovicích na nájezdy

PARDUBICE — Hokejisté HC Eaton Pardubice po šesti výhrách v řadě nestačili na tým HC Vítkovice Steel. Na ledě vedoucího celku Tipsport extraligy vybojovali bod za remízu 1:1 v základní hrací době. Eaton toužil získat druhý, ale až devátá série nájezdů rozhodla o jeho jednobodové prohře.

Tipsport extraliga, 34. kolo, úterý 28.12.2010, ČEZ Aréna Ostrava

Vítkovice

Dynamo Pardubice

2:1sn
0:0, 1:0, 0:1 – 0:0 – 1:0
Branky a nahrávky: 27:04 Vrána (Klimek), rozhodující samostatný nájezd Pohl – 41:47 Somík (Bartek). Rozhodčí: Jeřábek, Minář – Poruba, Vengřín. Vyloučení: 7:6, navíc Starý (Pardubice) 10 minut osobní trest. Bez využití. Diváci: 6658. Střely na branku: 41:42. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1. Nejlepší hráči: Roman Málek – Adam Svoboda.
Vítkovice: Málek – Rehák, Punčochář, Trnka, Ovčačík, Malík, Voráček, Bartoň – Huna, Burger, Szturc – Svačina, Húževka, Sýkora – Pohl, Vrána, Klimek – Ujčík, Strapáč, Tomas. Trenéři: Mojmír Trličík a Zdeněk Moták.
Dynamo Pardubice: Svoboda – Nakládal, Kaberle, Píša, Kočí, Kolář II, Mezei – Kolář I, Koukal, Starý – Bartek, Zohorna, Somík – Radil, Buchtele, Kousal – Špirko, Rákos, Pineault. Trenéři: Josef Jandač a Pavel Hynek.

Komentář

Pardubická marodka se takřka vyprázdnila, zůstal na ni pouze Jiří Cetkovský, jenž mimo hru do konce sezony. A tak mohla trenérská dvojice Josef Jandač – Pavel Hynek využít takřka celý kádr.

Herní převaha ke gólu nevedla

První třetinu sehráli hokejisté HC Eaton Pardubice aktivně. Často se tlačili do akcí a nutili soupeře k chybám. Vítkovice také poměrně často faulovaly, Eaton však přesilové hry přes řadu zajímavých příležitostí nedokázal využít.

Úvodní „oťukávací“ pětiminutovku zakončila akce Jana Buchteleho. Pardubický mladík dostal přesný pas od zadního mantinelu, byl sám před brankářem Málkem, ale vystřelil mimo. O dalších pět minut později měl zajímavou šanci Tomáš Zohorna, ten se dostal k odraženému puku, ale netrefil se přesně.

Zajímavou příležitost měl Eaton v závěru úvodního dějství. Rudolf Huna fauloval v čase 16:14 vysokou holí a dostal dvojitý menší trest. Jenže naopak Vítkovice mohly skórovat v oslabení! Hned zkraje trestu ujel Lukáš Klimek, kterého musel vychytat Adam Svoboda. V závěru třetiny ještě dostal Jan Starý desetiminutový osobní trest za slovní protesty.

Vítkovice přežily další oslabení a dostaly se do vedení

Východočeši svou aktivitou nutili Ostravany k faulům. Přesilové hry ale nedokázali hosté využít. Ve 22. minutě neztrestal Eaton špatné střídání Vítkovických, o tři minuty později zase vydržel celý vymezený čas na trestné lavici obránce Bartoň.

Po „přežití“ dokázaly Vítkovice udeřit. Nejprve agilní útočník Vrána ohrozil brankáře Svobodu, aby ve 28. minutě zakončil gólově. Vítkovický forvard se dostal k dorážce z předbrankového prostoru a pardubická opora kapitulovala – 1:0.

Po vstřelení branky měly Vítkovice k dispozici dvě přesilové hry. Ani jednu ale nevyužily, nejprve se domácím nepodařilo potrestat Špirkovo podražení a pak hákování Branislava Mezeie.

Radovan Somík si nahrál o brankáře Málka a vyrovnal

Úvod třetí dvacetiminutovky obstarala pardubická přesilovka, neboť v samém závěru předchozí části hry byl za hrubost vyloučen Denis Rehák. Eaton sice hru v početní převaze nevyužil, než se vítkovický bek vrátil do centra dění, tak se přece jen prosadil. Martin Bartek poslal pas Radovanu Somíkovi, ten si při zpracování přihrál puk o Romana Málka, aby jej nakonec zasunul do odkryté klece – 1:1.

Vítkovice prohrály doma jen dvakrát v této sezoně, z toho jednou právě s Pardubicemi. Ve 43. minutě se Ostravané do svého soupeře zakousli po Pineaultově faulu, na druhé straně se neprosadili hosté po Trnkově hákování.

Asi největší šanci ve třetí třetině měl Roman Szturc. Vítkovický mladík se při Nakládalově trestu natlačil do zakončení, ale trefil pouze tyčku Svobodovy klece. V závěru se Eaton bránil po Buchtelově sekání.

Rozhodla až devátá série nájezdů

Prodloužení nenabídlo přehršel útočných akcí. Oba týmy hrály opatrně, nechtěly udělat chybu. Na pardubické straně mohl skórovat po Malíkově zaváhání Adam Pineault, na vítkovické byl zase blízko vstřelení branky Viktor Ujčík.

Pardubice v této sezoně prohrály všechny samostatné nájezdy, dnes však byly blízko k zisku druhého bodu. Ve druhé sérii sice poslal Vítkovice do vedení Viktor Ujčík, ve třetí ale Martin Bartek dokázal vyrovnat. Slovenský útočník trefil Romana Málka, od něj se ale puk odrazil nahoru a nakonec spadl do branky.

V šesté sérii poslal Eaton do vedení bravurní koncovkou Petr Koukal, vítkovický Vrána však úspěšnou penaltou vyrovnal. Pak se ale tento forvard Vítkovic netrefil a když se neprosadil ani Aleš Píša, tak Petr Pohl v deváté sérii definitivně rozhodl – 2:1.

Ohlasy po utkání

Zdeněk Moták (HC Vítkovice Steel): „Takhle špatně jsme snad ještě nezačali. Nechtěli jsme hrát, báli jsme se puků a byli jsme po první třetině rádi za bezbrankovou remízu. Od druhé třetiny to už bylo lepší a třetí části jsme sehráli nejlépe. Paradoxně jsme v ní dostali gól. Jsme rádi za ty dva body. Jsou pro nás hodně cenné a důležité.“

Pavel Hynek (HC Eaton Pardubice): „Byla to urputná bitva. Podařil se nám úvod, měli jsme i šance, ale bohužel jsme nedokázali dát gól. Od druhé části se domácí zlepšili a konečná remíza je spravedlivá. Nájezdy jsou loterie, ale při naší bilanci v prodloužení a nájezdech, která je po dnešku už hrozivých 1:9 a to je obrovská ztráta bodů. A asi už to není jen o štěstí.“

Zápasy v sezóně

8. kolo, 5. 10. 2010
VIT - PCE
1:2
21. kolo, 17. 11. 2010
PCE - VIT
4:3
34. kolo, 28. 12. 2010
VIT - PCE
2:1sn
47. kolo, 1. 2. 2011
PCE - VIT
4:0
SF1, 19. 3. 2011
VIT - PCE
4:0
SF2, 20. 3. 2011
VIT - PCE
2:3
SF3, 23. 3. 2011
PCE - VIT
0:3
SF4, 24. 3. 2011
PCE - VIT
2:3p
SF5, 27. 3. 2011
VIT - PCE
3:2sn

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Adam Svoboda 65 0 39 2
Obránci G A +/- TM
Branislav Mezei 0 0 1 2
Jakub Nakládal 0 0 0 2
Václav Kočí 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Aleš Píša 0 0 0 0
František Kaberle 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Radovan Somík 1 0 0 0
Martin Bartek 0 1 0 0
Tomáš Zohorna 0 0 1 0
Jan Starý 0 0 0 10
Jan Buchtele 0 0 0 2
Adam Pineault 0 0 0 2
Daniel Rákos 0 0 0 2
Rastislav Špirko 0 0 0 2
Jan Kolář 0 0 0 0
Petr Koukal 0 0 0 0
Lukáš Nahodil 0 0 0 0
Lukáš Radil 0 0 0 0
Robert Kousal 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube