2.11.2010
Jan Hrabal

Bílí Tygři Liberec utnuli dvě šestizápasové série Pardubic

LIBEREC — Půltucet výher nad Libercem v řadě a stejný počet, ve kterých Eaton bodoval. Obě tyto statistiky dnes skončily hokejistům HC Eaton Pardubice. Východočeši totiž prohráli v Tipsport areně 1:4, jediný gól Eatonu vstřelil Lukáš Radil.

Tipsport extraliga, 18. kolo, úterý 2.11.2010, Tipsport arena

Bílí Tygři Liberec

Dynamo Pardubice

4:1
0:0, 1:0, 3:1
Branky a nahrávky: 28:43 Výtisk (Klimenta, Vak), 42:02 Ondřej (Víšek), 54:40 Kudrna (Podkonický, Čakajík), 59:31 Čakajík – 49:58 Radil (Buchtele). Rozhodčí: Fraňo, Hodek – Jílek, Jindra. Vyloučení: 6:7. Využití: 2:1. Diváci: 4582. Střely na branku: 27:22. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 4:1. Nejlepší hráči: Tomáš Klimenta – Martin Růžička.
Bílí Tygři Liberec: Pinc – Čakajík, Moravec, Výtisk, Rýgl, Holub, Derner, Hunkes, Trončinský – Kudrna, Nedvěd, Dušek – Hořava, Vak, Podkonický – Víšek, Plodek, Klimenta – Ondřej, Bárta, Kica. Trenéři: Jiří Kalous, Filip Pešán a Miroslav Kapoun.
Dynamo Pardubice: Růžička – Kaberle, Kočí, Jillson, Kolář II, Mezei, Nakládal – Pineault, Somík, Špirko – Koukal, Rákos, Kolář I – Pivko, Bartek, Radil – Nahodil, Buchtele, Kousal. Trenéři: Josef Jandač a Jan Votruba.

Komentář

Pardubičtí hokejisté dokázali Liberec šestkrát v řadě porazit – poslední zápas minulé sezony v základní části vyhráli, dále pak čtyři výhry v řadě, ke které přidali triumf v úvodním vzájemném zápase letošní sezony.

Opatrný začátek branku nepřinesl

Duel dvou sousedních celků v tabulce odstartoval v poměrně velkém tempu. Hosté měli hned v první minutě možnost početní převahy, ve které se dostal k odraženému kotouči Buchtele, jeho pokus z bezprostřední blízkosti ale mezi třemi tyčemi neskončil. Liberečtí odpověděli slibnou šancí Dernera, jenž tečoval Klimentův pokus, Růžička předvedl efektivní zákrok.

Obě družiny se posléze střídaly v držení kotouče, blíže ke skórování měli však hokejisté Eatonu. Když Trončinskému utekl puk z hole ve vlastní třetině, stál uplně sám před libereckým gólmanem Kousal, ale jeho zakončení úspěch neslavilo. Do sítě posléze neproklouzla ani tvrdá Radilova rána z dálky.

Tygři se poté snažili atakovat soupeřovu svatyni, avšak v útočném pásmu je brzdily vlastní nepřesnosti. Pinc měl naopak ve svém teritoriu v závěrečných minutách prvního dějství plné ruce, levým betonem musel nejprve odrážet svižný pokus Bartka a poté v poklidu vyřešil další závar před vlastní svatyní.

Výtiskův gól v přesilovce poslal Liberec do vedení

Druhá perioda začala rovněž v poklidném tempu, zajímavou střelu vyslal na východočeskou svatiny Nedvěd, ovšem Růžička byl připraven. Severočeši si vzápětí zahráli také proti přesile, před pardubické obydlí se tlačil opět liberecký kapitán, ale černou pryž do potřebných míst znovu neusměrnil.

Bílí Tygři ale přesilovou hru nakonec přeci jen využili, na Klimentovu přihrávku si najel od modré čáry Jan Výtisk, který dobře mířeným pokusem poslal svůj tým do vedení – 1:0.

Domácí hráči mohli posléze svůj hubený náskok také navýšit, Hořava ujížděl s Nedvědem do nadějného přečíslení, jenže druhý jmenovaný další zásah nepřidal. Brankář Eatonu se ve svém území roztáhl a puk uschoval ve výstroji.

Liberečtí získali postupem času na svým sokem převahu a další minuty byly právě v jejich režii. Růžička si musel poradit s individuální akcí Bárty a o chvilku později zastavil před brankovou čárou dorážku Vaka.

Čtyři minuty před druhou sirénou usedl na trestnou lavici domácí Víšek, hosté sice přečkali většinu své výhody před Pincem, ten se ale příliš nezapotil. Somíkova slabá střela skončila mimo a do rychlého kontru naopak uháněl Kudrna, spolupráci se spoluhráčem ovšem nedokázal vyřešit zrovna podle představ.

Pardubice snížily na 1:2, Bílí Tygři si však výhru nenechali vzít

Třetí třetinu zahájili Bílí Tygři s velkou chutí a hned po dvou minutách se mohli pyšnit dvoubrankovým náskokem. Plodkův pokus vyrazil Růžička pouze před sebe, kde se následně vytvořil velký závar. V klubku těl se nakonec nejlépe zorientoval Zdeněk Ondřej, jenž navýšil vedení své družiny – 2:0.

Domácí hráči měli stále více ze hry, Pardubice se nemohly prosadit přes pozorně bránící severočeskou defenzivu. To ovšem neplatilo v přesilové hře, za podražení si šel odpočinout Moravec a hostům se podařilo snížit. Sérii přihrávek v libereckém pásmu zakončil přesnou střelou Lukáš Radil, který se dokázal z hranice brankoviště prosadit – 2:1.

Hra poté získala náboj, vedení o dvě branky mohl Liberci vrátit Dušek, jenže z bezprostřední blízkosti trefil pouze brankářovy betony. Úspěšný zákrok si musel z protiútoku připsat také Pinc, jehož prověřila rána Mezeie.

Východočeský strážce svatyně už však nestačil na akci modrobílých v jedné z dalších početních převah, Jaroslav Kudrna doklouzal z rohu hřiště až před brankoviště, odkud šťastně propasíroval černou pryž z gólmana – 3:1.

Hosté se s rychle ubíhajícím časem snažili o zdramatizování celého klání a sáhli také ke hře bez bránkáře, velkou možnost si vypracoval Špirko, leč beton ležícího Pince přehodit nedokázal. Do prázdné svatyně tak mohl pohodlně přidat čtvrtou branku Martin Čakajík, jehož rána od modré zaplula do opuštěné klece – 4:1.

Liberec si tak připisuje tři body za vítězství, Tygři byli dvě třetiny lepším celkem a dokázali kotouč do sítě dostat hned čtyřikrát. Hosté i přes svoji aktivitu prostřelili Pince pouze jednou.

Ohlasy po utkání

Filip Pešán (Bílí Tygři Liberec): „My jsme do zápasu nevstoupili špatně, ale bohužel jsme nedokázali náš dobrý pohyb proměnit ve větší tlak na soupeřovu branku. V druhé třetině jsme měli více šancí, ale ujala se jen jedna. Ve třetí dokázali hosté zápas zdramatizovat, ale naštěstí se nám pět minut před koncem podařilo přidat třetí gól. Závěrečná branka jen upravila kosmeticky skóre. Petr Nedvěd má nespecifikované svalové zranění a my v tuto chvíli nevíme, jakého je rázu.“

Jan Votruba (HC Eaton Pardubice): „Před zápasem nám bylo jasné, že bude důležité, abychom přežili úvodní nápor domácích. To se nám podařilo, bohužel druhá třetina byla z naší strany velmi slabá a my díky Růžičkovi mohli být rádi, že skončila pouze 1:0 pro domácí. Ve třetí třetině jsme chtěli srovnat stav, ale brzo jsme inkasovali podruhé. Poté se nám sice podařilo v přesilovce snížit, ale závěr jsme nezvládli..“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

přát., 10. 8. 2010
LIB - PCE
3:4
5. kolo, 26. 9. 2010
LIB - PCE
0:2
18. kolo, 2. 11. 2010
LIB - PCE
4:1
31. kolo, 12. 12. 2010
PCE - LIB
2:3p
44. kolo, 23. 1. 2011
PCE - LIB
3:5

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Martin Růžička 59 0 23 3
Obránci G A +/- TM
František Kaberle 0 0 0 2
Jan Kolář 0 0 0 2
Václav Kočí 0 0 0 0
Jakub Nakládal 0 0 0 0
Aleš Píša 0 0 -1 2
Jeff Jillson 0 0 -1 0
Branislav Mezei 0 0 -2 0
Útočníci G A +/- TM
Lukáš Radil 1 0 -1 0
Jan Buchtele 0 1 -1 0
Adam Pineault 0 0 0 4
Libor Pivko 0 0 0 2
Martin Bartek 0 0 0 0
Robert Kousal 0 0 0 0
Lukáš Nahodil 0 0 0 0
Rastislav Špirko 0 0 0 0
Tomáš Zohorna 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 -1 0
Petr Koukal 0 0 -1 0
Radovan Somík 0 0 -1 0
Daniel Rákos 0 0 -2 2
HC Dynamo YouTube