22.1.2010
Jan Hrabal

Skvělá třetí třetina! Pardubice rozebraly Liberec a jsou opět druhé

PARDUBICE — Začátek nic moc, ale konec jak z partesu. Hokejisté HC Eaton Pardubice dokázali porazit Liberec 5:1 a díky domácímu zaváhání Zlína s Litvínovem se vrátili na druhé místo extraligové tabulky. Východočeši zvítězili zejména díky parádní závěrečné dvacetiminutovce, kterou ovládli 3:0.

O2 extraliga, 43. kolo, pátek 22.1.2010, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Bílí Tygři Liberec

5:1
0:1, 2:0, 3:0
Branky a nahrávky: 33:18 Starý (Koukal, Kolář I), 34:24 Sýkora z trestného střílení, 50:12 Pineault (Somík, Kolář II), 51:16 Cetkovský (Semorád, Kousal), 56:43 Semorád (Pineault, Zohorna) – 5:41 Blatný (Ondřej). Rozhodčí: Husička, Hribik – Vengřín, Poruba. Vyloučení: 5:5. Využití: 1:0. Diváci: 9126. Střely na branku: 39:32. Průběh utkání: 0:1, 5:1. Nejlepší hráči: Petr Sýkora – Pavel Kašpařík.
Dynamo Pardubice: Hašek – Nakládal, Havíř, Jillson, Kolář II, Píša, Kočí, MacKenzie – Kolář I, Koukal, Starý – Pineault, Špirko, Somík – P. Sýkora, Cetkovský, Pivko – Zohorna, Kousal, Semorád. Trenéři: Václav Sýkora a Jan Votruba.
Bílí Tygři Liberec: Pinc (34:24 pouze na trestné střílení Leinonen) – Jareš, Derner, Čakajík, Malkamäki, Moravec, Rýgl, Holub – Bartovič, Nedvěd, Matějovský – Vantuch, Kašpařík, Podkonický – Špaček, Plodek, Víšek – Ondřej, Blatný, Dušek. Trenéři: Jiří Kalous, Filip Pešán a Miroslav Kapoun.

Komentář

Úvodní třetinu vyhrál Liberec brankou Blatného

Třetí Pardubice přivítaly v rámci 43. kola hokejové extraligy Liberec. Kouč Eatonu Václav Sýkora poslal jako úvodní formaci trochu nečekaně útočný sled Kolář – Koukal – Starý, naopak až jako třetí v pořadí se na ledě objevila řada s Petrem Sýkorou na křídle s úkolem pokrýt produktivní tykadla Liberce Bartoviče s Nedvědem.

Utkání začalo vzájemným oťukáváním a několika akcím chyběla přesnější koncovka, zejména ze strany hostů. Až v čase 5:41 ztratil respektive nesebral za vlastní brankou puk MacKenzie. Volný puk si přebral expardubický Ondřej a neomylně jej nasměroval na Zdeňka Blatného, který bez rozpaků zavěsil táhlou střelou za Haška – 0:1.

Pardubice se mohly dostat k ostrému zakončení při přesilové hře v polovině třetiny. Ovšem Cetkovského útok se zmohl jen na jednu střelu a Koukalova formace se o útočné pásmo připravila sama. Největší šanci Eatonu měl pak Somík, kterému připravil puk Pineault se Špirkem, ale střela z mezikruží terč netrefila.

Při druhé následné přesilovce se domácí utápěli v přihrávkách kolem mantinelu a vzápětí k dolování ztracených kotoučů. Chvíli nato byl ovšem rozhodčím Husičkou vykázán za katr Cetkovský a poměr hráčů na ledě se vyrovnal. Tygři se ovšem ve své výhodě k ničemu nedostali.

Eaton se dostal do tempa a otočil skóre

Do druhé třetiny vstoupili Východočeši s odhodláním zhatit liberecké vedení a s tím souvisejícím úkolem: zpřesnit střeleckou mušku. To se jim ovšem po první tři minuty nevedlo. Ihned na to přišla výzva v podobě vyloučení hostujícího Jareše. Ale kromě střely Píši od modré čáry, která navíc skončila na mantinelu, Pinc více práce neměl.

Eaton se měl problém dostat přes obranný val Severočechů, kteří stáli rozestavěni kolem modré čáry. Následně byli domácí ztrestáni menším trestem za příliš mnoho hráčů na ledě a Liberec měl možnost zahrát si první celou přesilovou hru. V ní měl největší šanci Plodek, jenž mohl střílet z kruhu nikým neobtěžován. Avšak skóre se ale neměnilo.

V polovině večera spálil velkou šanci slovenský legionář Podkonický najíždějící a střílející z prostoru před brankovištěm. O tři minuty později byl za nedovolené bránění vyloučen Nedvěd a jeho faul na Haška byl po zásluze odměněn. V přesilovkovém vzorci si vyměňovali místa Kolář s Koukalem tak dlouho až zmátli libereckou obranu. Koukal pak našel krásnou přihrávkou Jana Starého, jenž vyrovnal do odkryté sítě – 1:1.

Ve 35. minutě bylo ještě veseleji a to pro fanoušky Pardubic. Sýkora byl v samostatném úniku nedovoleně hákován Rýglem a sudímu nezbylo nic jiného než nařídit trestné střílení. K jeho exekuci byl vyslán sám faulovaný. Ještě předtím ale trenér Tygrů Kalous sáhl k velmi nepovedenu tahu, kdy Pince vyměnil Leinonenem. Ten byl ovšem zcela vychladlý a nájezd Petra Sýkory mu propadl mezi betony – 2:1.

Pardubice nasypaly do liberecké klece další branky a zaslouženě vyhrály

Třetí perioda odstartovala dohrávaným vyloučením Kočího z předchozí třetiny. Navíc ale Liberec dostal další výhodu. Nakládal byl vyloučen za vysokou hůl a hosté dostali 31 vteřin převahy pět na tři. V té Jareš trefil od modré čáry tyčku za Haškem, který měl ovšem zcela zakrytý výhled. Další akce si už Pardubice pohlídaly.

Ve 45. minutě si Eaton zahrál oslaben o Sýkoru, jenž nechal zaúřadovat svůj loket. Hašek měl ovšem svůj den a dvě Duškovy příležitosti v pohodě lapil, respektive odrazil. Chvilku na to upláchnul hostům Sýkora a přihrával do tandemu Zohornovi. Tomu se ovšem střela nepovedla.

Zřejmě rozhodující ránu zasadil Severočechům v 51. minutě Adam Pineault. Somík vybojoval puk a těsně za modrou čarou jej poslal do volného prostoru kam najížděl právě Pineault a krásně provedeným bekhendovým zakončením navýšil vedení svého týmu – 3:1. O minutu později se ochozy radovaly počtvrté. Ve skrumáži před Pincovou kasou se dostal puk přes Semodáda a Kousala k Jiřímu Cetkovskému, který opět bekhendovou střelou přesně zacílil – 4:1.

V 57. minutě přišla další branka do sítě Pince. V přečíslení tři na dva si velmi pěkně přihrávali Zohorna s Pinealtem. Pineault se dostal do ideální pozice a vypálil. Kotouč se od Pince odrazil a našel si jej Jan Semorád a doklepl jej za brankovou čáru – 5:1. Na konci večera se ještě blýskl Hašek, když vychytal přečíslení a stihl se přesunout vstříc střele Plodka. Eaton tak bral zaslouženě tři body.

Ohlasy po utkání

Jan Votruba (HC Eaton Pardubice): „První třetina nebyla z naší strany dobrá. Nemohli jsme se dostat do zápasu, z naší strany to bylo vlažnější. Zaslouženě jsme prohrávali. Rozhodující fáze zápasu byla, že jsme přečkali úvod třetí třetiny a dvě přesilovky. Věděli jsme, že se Liberec začne tlačit dopředu, má výborný forčeking, dobře napadají. Soustředili jsme se na brejky a dva využili. Jsme rádi, že jsme body uhráli.“

Jiří Kalous (Bílí Tygři Liberec): „Měli jsme dobrý vstup do utkání, dostali jsme se do vedení. Trochu s námi zamávala ta minuta dvě ve druhé třetině, kdy jsme inkasovali v oslabení a vzápětí z trestného střílení na 2:1. byl to kraťounký úsek, který zápas z ničeho nic otočil. Ve třetí třetině jsme se chtěli tlačit dopředu a vyrovnat, ale domácí tým perfektně využil dva brejky a bylo po zápase. Vyloučení Nedvěda bylo velmi přísné. Dominik velmi zkušeně vjel do cesty Petrovi, který se mu ještě vyhýbal. Došlo tam ke kontaktu, Dominik spadl a základě toho to byl faul.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

4. kolo, 15. 9. 2009
LIB - PCE
4:3
17. kolo, 18. 10. 2009
PCE - LIB
5:4
30. kolo, 3. 12. 2009
LIB - PCE
2:1
43. kolo, 22. 1. 2010
PCE - LIB
5:1
SF1, 3. 4. 2010
PCE - LIB
2:1
SF2, 4. 4. 2010
PCE - LIB
4:0
SF3, 7. 4. 2010
LIB - PCE
3:4p
SF4, 8. 4. 2010
LIB - PCE
1:4

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Dominik Hašek 60 0 31 1
Obránci G A +/- TM
Jan Kolář 0 1 1 0
Jeff Jillson 0 0 3 0
Aaron MacKenzie 0 0 1 0
Václav Kočí 0 0 0 2
Jakub Nakládal 0 0 0 2
David Havíř 0 0 0 0
Aleš Píša 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Adam Pineault 1 1 2 0
Jan Semorád 1 1 1 0
Jiří Cetkovský 1 0 1 2
Petr Sýkora 1 0 1 2
Jan Starý 1 0 0 0
Radovan Somík 0 1 1 0
Jan Kolář 0 1 0 0
Petr Koukal 0 1 0 0
Robert Kousal 0 1 0 0
Tomáš Zohorna 0 1 0 0
Rastislav Špirko 0 0 1 0
Libor Pivko 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube