19.1.2010
Jan Hrabal

Ani počtvrté to nevyšlo. Pardubice padly s mistrem po nájezdech

KARLOVY VARY — Dvakrát vedli hokejisté HC Eaton Pardubice v karlovarské aréně, přesto nedokázali Energii ani na čtvrtý pokus v této sezoně porazit. Východočeši sice vedli po brance Jana Starého, po karlovarském srovnání dokázal vrátit Eatonu vedení Rastislav Špirko, ale domácí dokázali otočit vyrovnaný zápas.

O2 extraliga, 42. kolo, úterý 19.1.2010, KV Arena

Karlovy Vary

Dynamo Pardubice

3:2sn
0:0, 2:2, 0:0 – 0:0 – 1:0
Branky a nahrávky: 32:23 Loginov (Němec), 37:46 Kumstát (Skuhravý, Němec), rozhodující samostatný nájezd Loginov – 29:53 Starý (Koukal, Kolář I), 32:45 Špirko (Pineault). Rozhodčí: Fraňo, Jeřábek – Guth, Rittich. Vyloučení: 3:5. Využití: 2:0. Diváci: 4224. Střely na branku: 45:34. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 3:2. Nejlepší hráči: Alexander Loginov – Jiří Cetkovský.
Karlovy Vary: Mensator – Němec, Loginov, Dobroň, Čutta, Tribuncovs, Mucha, Parýzek, Prošek – Kumstát, Skuhravý, Košťál – Melenovský, Pech, Skladaný – Zjuzin, Kristek, Hřebejk – Hluchý, Kuběna, Zucker. Trenéři: Pavel Hynek, Václav Baďouček a Pavel Kněžický.
Dynamo Pardubice: Hašek – Píša, Kočí, Nakládal, Havíř, Jillson, Kolář II, MacKenzie – Sýkora, Cetkovský, Pivko – Kolář I, Koukal, Starý – Pineault, Špirko, Somík – Klejna, Kousal, Rákos. Trenéři: Václav Sýkora a Jan Votruba.

Komentář

První třetina branku nepřinesla

Do zápasu vlétli aktivně naladěni domácí. První, kdo prověřil brankáře Haška, byl domácí kapitán Skuhravý prudkou střelou z mezikruží. Hned o chvíli později musel Dominátor zasahovat znovu, tentokrát proti střele Kumstáta vytasil svůj rychlý beton.

Domácí se dostali blízko skórování v přesilové hře v 5. minutě. Ale ani tu energetici nevyužili a hostům po ní naopak narostlo sebevědomí. V 9. minutě dostal Cetkovský přihrávku zpoza branky a Mensator se měl co natahovat, aby jeho pokus vytěsnil. Následně se domácí dostali do další početní převahy, ale zahráli ji velmi laxně, čehož opět využili hosté a ozvali se.

Konkrétně se od úniku dostal kapitán hostí Petr Koukal a jeho projektil se zastavil až někde ve výstroji Mensatora. Zbytek třetiny obě mužstva spíše bránila bez vyložených šancí.

S góly se najednou roztrhl pytel

Druhá třetina byla jako z divokého západu. Přinesla čtyřbrankový nášup a celkově přeladila obraz hry na ofenzivní. Jako první se vedení ujali hosté střelou Jana Starého ve 30. minutě – 0:1.

Hned o dvě minuty později však domácí vyrovnali, když Dominik Hašek si nešťastně srazil střelu od modré čáry – 1:1.

V této minutě se ale opět prosadili i hosté. Rastislav Špirko prostřelil hlouček hráčů před ním a střela překvapivě propadla až za Mensatora – 1:2.

Domácí se přesto nevzdávali a už ve 38. minutě svítilo na kostce opět vyrovnané skóre. Postaral se o něj Petr Kumstát, který si dojel vyražený kotouč a poslal jej pod víko nad Haškovo rameno – 2:2.

Zápas vítěze v základní hrací době nenašel

Poslední dějství začalo obrovským náporem domácích s několika šancemi. Za všechny lze jmenovat únik Kumstáta, kterého Hašek vytěsnil betonem nebo přihrávku Skladanému přímo před brankáře, který mu puk na poslední chvíli vypíchl.

V 50. minutě se tváří v tvář Haškovi dostal mladíček Zjuzin, ale i proti jeho dorážce byla hokejová legenda pohotová a včas vyrazila puk mimo brankovou konstrukci.

Energetikům bylo horko ke konci této třetiny. Dostali se totiž do početní nevýhody a Nakládal orazítkoval svojí bombou z mezikruží tyčku. Do konce třetiny se oba celky soustředily spíše na obranu a nebezpečných šanci bylo poskrovnu.

Jediný nájezd rozhodl

V prodloužení příliš šancí vidět nebylo. Za zmínku stojí třeba Dobroňova střela od modré, po které se musel Hašek hodně natáhnout, aby ji zachytil do lapačky.

Na řadu tedy přišly samostatné nájezdy. Jako jediný úspěšný exekutor se prosadil hned v první sérii Alexander Loginov, který tak rozhodl o transportu třetího bodu na konto Energie. Za hosty neuspěli útočníci Petr Koukal, Rastislav Špirko ani Jan Kolář.

Ohlasy po utkání

Pavel Hynek (HC Energie Karlovy Vary): „Odehráli jsme špatně první třetinu. Ve druhé třetině jsme se zvedli, začali jsme více bojovat, důležité bylo, že jsme vždy na vedení Pardubic dokázali odpovědět. Výteční byli oba brankáři. Za vítězství můžeme děkovat zejména Lukáši Mensatorovi.“

Václav Sýkora (HC Eaton Pardubice): „Myslím, že to bylo velice vyrovnané utkání od začátku až do konce. Připravovali jsme se na velký nápor domácích, což se nám v první třetině podařilo zvládnout. Náš cíl byl co nejdéle udržet čisté konto. Bohužel se nám při našem vedení nepodařilo odskočit o dva góly. Ačkoliv domácí byli v poslední třetině aktivnější, měli jsme šance zápas rozhodnout. Zejména při dvou přesilových hrách jsme byli blízko vstřelení branky. Mrzí nás to. Cítili jsme, že bychom mohli odvézt více než jeden bod. Gratuluji domácím k vítězství.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

3. kolo, 13. 9. 2009
PCE - KVA
3:4sn
16. kolo, 27. 10. 2009
KVA - PCE
3:2sn
29. kolo, 29. 11. 2009
PCE - KVA
3:5
42. kolo, 19. 1. 2010
KVA - PCE
3:2sn

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Dominik Hašek 65 0 42 3
Obránci G A +/- TM
David Havíř 0 0 1 2
Jeff Jillson 0 0 1 2
Jan Kolář 0 0 1 0
Jakub Nakládal 0 0 1 0
Václav Kočí 0 0 0 0
Aaron MacKenzie 0 0 0 0
Aleš Píša 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Adam Pineault 1 0 1 0
Jan Starý 1 0 1 0
Jan Kolář 0 1 1 2
Petr Koukal 0 1 1 0
Radovan Somík 0 1 1 0
Rastislav Špirko 0 0 1 0
Jiří Cetkovský 0 0 0 2
Daniel Rákos 0 0 0 2
Michal Klejna 0 0 0 0
Robert Kousal 0 0 0 0
Libor Pivko 0 0 0 0
Petr Sýkora 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube