1.12.2009
Lukáš Krupička, Jan Hrabal

Pardubice se Spartou opět vítězně! Bitvu nervů rozhodl Libor Pivko

PRAHA — Až sedmá série samostatných nájezdů musela rozřešit vítěze bitvy v pražské Tesla Areně. Hokejisté HC Eaton Pardubice porazili pražskou Spartu i potřetí v sezoně a opět 3:2! Extra bod trefil Libor Pivko.

O2 extraliga, 28. kolo, úterý 1.12.2009, Tesla Arena

Sparta Praha

Dynamo Pardubice

2:3sn
1:0, 0:0, 1:2 – 0:0 – 0:1
Branky a nahrávky: 41:11 Ton (Výborný, Podlešák), 59:26 Ručinský (Ton) – 16:28 Somík (Píša, Sýkora), 58:15 Pivko (Pineault), rozhodující samostatný nájezd Pivko. Rozhodčí: Husička, Minář – Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 5:6. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 7580. Střely na branku: 41:33. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:3. Nejlepší hráči: David Výborný – Martin Růžička.
Sparta Praha: Přikryl – Macholda, Černošek, Gulaši, Hanzlík, Bolf, Vydarený, Mrázek – Kratěna, Broš, Koreis – Ton, Výborný, Podlešák – Kafka, Langhammer, Ručínský – Látal, Hrdel, Vlček. Trenéři: David Volek a Miloš Holaň.
Dynamo Pardubice: Růžička – Píša, Kočí, Kolář II, Havíř, Jillson, MacKenzie – Sýkora, Špirko, Somík – Zohorna, Koukal, Starý – Pineault, Kousal, Pivko – Buchtele, Pilař. Trenéři: Václav Sýkora a Jan Votruba.

Komentář

Sparta nastoupila do utkání, které bylo ve znamení darované sparťanské krve, pardubičtí hokejisté nastoupili v bílých dresech v nakonec velmi zredukované sestavě, kterou stále stíhá početná marodka.

Eaton využil přesilovku a dostal se do vedení

Druhá minuta utkání přinesla první vzrušení v ochozech Tesla Areny. Látal jel sám na Růžičku, ale pardubický brankář jeho blafák vystihl. Přikrylovi zase zatopil na druhé straně Kočí.

V úvodní desetiminutovce oba týmy hlavně hledaly recept na přechod středního pásma. Až poté se začalo hrát i před brankami. Sparťan Langhammer mířil „tahákem“ jen do náruče Růžičky. Ani hosté se nenechali zahanbit a Somík našel před bránou volného Sýkoru, ten však svou kličku nedotáhl. Ve 12. minutě ujeli domácí Ton a Hanzlík, kterého zastavil levý beton pardubického brankáře.

S výsledkem pohnuly až početní převahy. Obě měli perníkáři. Tu první ještě Sparta ubránila, ale při té druhé už využil kombinaci Sýkory a Píši střelou do prázdné brány Radovan Somík – 0:1.

V 17. minutě se ocitl v nehokejové pozici pardubický Jan Starý, který předčasně opustil utkání. V závěru úvodní dvacetiminutovky ještě vystrašil sparťanský kotel Kousal, který svou rychlou střelou minul těsně Přikrylovu bránu, za kterou se domácí fans nacházejí.

Taktická bitva pokračovala, navrch měli brankáři

Ve 25. minutě se ocitl před bránou Pardubic úplně osamocený Mrázek, ale svou šanci k úspěchu nedovedl. O dvě minuty později našel hostující Špirko křížným pasem volného Sýkoru, který poslal puk vedle Přikrylovi svatyně.

Pak přišly chvíle Pražanů: Podlešákova rána z mezikruží prolétla těsně vedle levé tyče a Látal „golfákem“ přestřelil. V polovině utkání pak vybojoval kotouč Ton a z pravé strany prudce vypálil, Růžička však vyrazil. Vzápětí se do podobné šance dostal i pardubický Sýkora, ovšem i Přikryl se nenechal překonat.

Ve 35. minutě se odehrály dva zajímavé momenty na obou stranách. Nejprve domácí Podlešák vybídl v oslabení ke skórování Macholdu, ten přestřelil. Poté byl důrazný před bránou Sparty Koukal a puk otřel dokonce o tyč. Když se neujala ani pumelice hostujícího Sýkory a střela Podlešáka se odrazila od břevna Růžičkovy brány, skončila druhá část bez branek.

Pardubice sahaly po třech bodech, i dva jsou ale cenné

Třetí třetinu začala Sparta výborně: Podlešák vystřelil z mezikruží, puk tečoval Výborný, čímž položil na lopatky Růžičku a přihrál kotouč do prázdné brány skórujícímu Petru Tonovi – 1:1.

Následně poslal Hanzlík mezi pardubické beky Výborného, který nepřekonal Růžičku. Ve 47. minutě poslal naopak Výborný do úniku Podlešáka, který byl zastaven faulem, trestné střílení se ale nekonalo. Minuty na ledě patřily Spartě, která nevyužila ani půlminutovou přesilovku pěti proti třem.

V závěru třetiny chtěla Sparta rozhodnout. Ton obral o puk Kočího, zůstal sám před Růžičkou, ale bekhendová střela se mu nepovedla. Místo vstřelení branky, domácí inkasovali. V oslabení, kdy rozhodčí Husička velmi přísně potrestal hostujícího hráče, ujel Adam Pineault, jeho tvrdou ránu vyrazil Přikryl k Liborovi Pivkovi, který vystřelil přesně k tyči – 1:2.

Holešovičtí však v infarktovém závěru ve hře šest na čtyři vyrovnali 34 vteřin před koncem třetiny: trestuhodně osamocený Martin Ručinský na zadní tyči skóroval do opuštěné klece po přihrávce Petra Tona – 2:2.

V prodloužení branka nepadla ani po šancích pardubického Pineaulta a Píši, a tak zápas rozhodly samostatné nájezdy. Utkání rozsoudil až v sedmé sérii pardubický Libor Pivko, a to se navíc předtím dvakrát trefil Petr Ton a pardubický Rastislav Špirko.

Ohlasy po utkání

Miloš Holaň (HC Sparta Praha): „Byl to dramatický zápas, dobrý pro diváky. Kromě třetí třetiny, kdy jsme si vytvořili šance, tak jsme se těžko dostávali do tempa a za obranu soupeře. Víceméně se utkání odehrávalo ve středním pásmu. V první třetině jsme se dostali pod tlak naším oslabením dvakrát po sobě. To první jsme ještě odbránili dobře, při druhém už se nám to nepodařilo. Museli jsme dotahovat, a proto jsme od druhé třetiny hráli na tři pětky, což se projevilo v naší aktivitě. Jenže jsme neměli štěstí na vyrovnání, třeba Podlešák nastřelil břevno. Ve třetí třetině jsme pokračovali v trendu předchozí třetiny a utkání jsme měli rozhodnout v přesilových hrách. Nakonec jsme nemuseli mít ani bod. Když to zhodnotím celkově, tak musíme být rádi i za ten bod.“

Václav Sýkora (HC Eaton Pardubice): „Přesto, že padlo málo branek, tak o zajímavé momenty nebyla nouze. Do zápasu jsme vstoupili tak, jak jsme chtěli. Povedl se nám začátek a to bylo důležité. Báli jsme se, aby Sparta nešla rychle do vedení. Ve druhé třetině získala Sparta trochu navrch, dokonce nás přestřílela. Pak jsme přišli o dalšího hráče – Honzu Starého. Naše sestava byla už tak hodně redukovaná, a proto bych chtěl pochválit všechny hráče, někteří hráli i se sebezapřením, třeba Petr Koukal nebo během zápasů zraněný Petr Sýkora. Rozhodně nás podržel brankář Růžička, chytal výborně a dotáhl zápas do nájezdů. V nájezdech jsme byli asi šťastnější proto, že jsme měli více šancí v prodloužení.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

2. kolo, 11. 9. 2009
SPA - PCE
2:3sn
15. kolo, 11. 10. 2009
PCE - SPA
3:2
28. kolo, 1. 12. 2009
SPA - PCE
2:3sn
41. kolo, 17. 1. 2010
PCE - SPA
3:2

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Martin Růžička 65 0 39 2
Obránci G A +/- TM
Aleš Píša 0 1 0 0
Václav Kočí 0 0 0 2
Aaron MacKenzie 0 0 0 2
David Havíř 0 0 0 0
Jeff Jillson 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Libor Pivko 2 0 2 0
Radovan Somík 1 0 0 2
Adam Pineault 0 1 1 0
Petr Sýkora 0 1 0 2
Robert Kousal 0 0 0 0
Lukáš Pilař 0 0 0 0
Jan Starý 0 0 0 0
Rastislav Špirko 0 0 0 0
Jan Buchtele 0 0 -1 2
Petr Koukal 0 0 -1 2
Tomáš Zohorna 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube