Reportáž ze zápasu

Extraliga ledního hokeje, F4, neděle 10.4.1994, Zimní stadion, Olomouc

Olomouc

Dynamo Pardubice

2:1
2:1, 0:0, 0:0
Branky: 4. Navrátil, 19. Čikl – 20. Jiroutek. Rozhodčí: Rejthar – Brázdil, Halas. Vyloučení: 3:4, navíc Šejba oba 10 minut osobní trest. Využití: 2:0. Diváci: 7500 (vyprodáno). Průběh utkání: 2:0, 2:1. Konečný stav série: 3:1.
Olomouc: Cagaš – Flašar, Tejkl, Látal, Řezníček, Kuntoš, Vavrečka – Smeták, Dopita, Slavík – Chalánek, Eichenmann, Navrátil – Čikl, Konečný, Nohel.
Dynamo Pardubice: Biegl – Měsíček, Malinský, Kapulovskij, Jančařík, J. Filip, Mečiar – Bartoška, Jiroutek, Šejba – Sekera, Král, Procházka – M. Filip, Provazník, Slabý.

Komentář

Až čtvrté utkání finálové série play off rozhodlo o vítězích extraligy. Stali se jimi olomoučtí hokejisté, a získali tak první titul mistrů České republiky. Ve vyrovnaném utkání byli přece jen aktivnější, ujali se vedení využitím dvou přesilovek na 2:0 a to rozhodlo

Pardubičtí, i když oslabení o zraněné hráče, bojovali ze všech sil a zasloužili se o vynikající zápas. Výtečný výkon odvedl zejména brankář Biegl, kterému sekundoval na druhé straně velmi dobře olomoucký Cagaš – oba byli vyhlášeni nejlepšími hráči utkání.

K jinak dobrému startu do utkání Olomouckým pomohla přesilovka. Dvadvacet vteřin před jejím vypršením Chalánek nahrál na útočnou modrou najíždějícímu Navrátilovi, který tvrdou střelou překonal Biegla.

Při vyloučení Slavíka se hosté usadili ve třetině domácích a zle dotírali na Cagaše. Navíc se jim naskytla další přesilovka při vyloučení Dopity. K účinné střelbě se však nedostali. Naopak při druhé přesilovce Olomouckých, tentokrát hůře zahrané, ujel Král, ale ztroskotal na výtečné Cagašově lapačce. Pak měl ideální šanci Navrátil po perfektní kolmici Dopity.

V 17. minutě zbytečně protestoval Šejba, dostal 10 minut za nesportovní chování a lavička pak ještě další dvě minuty za zdržování. Domácí přesilovku využili Tejklem od modré a vedli 2:0. Chvilkové euforie obecenstva zanechala stopy i na ledě a z protiútoku zdálky Jiroutek prostřelil Cagaše a hosté zůstali ve hře.

Injekce v podobě branky do šatny na hosty působila ve druhé části blahodárně. Zredukovali obranu (nehráli Kapulovskij a Filip), přidali ještě na bojovnosti a i když u domácích měli postupně šance Slavík, Navrátil, Nohel a zejména Eichenmann, skóre se neměnilo, naopak se v této fázi zápasu výtečně rozchytal brankář Biegl. Ten také vyrážel dělovky Kuntoše a Tejkla od modré.

Hosté tvrdě bránili a čekali na protiúder. Šanci měl v 33. Král, Cagaš však chytil. V těchto fázích to byl strhující hokej nahoru-dolů. V poslední minutě druhé třetiny obecenstvo ztichlo. Po chybě unavené olomoucké první pětky ujel Král, ale jeho blafák výtečně zlikvidoval Cagaš.

Drama ve třetí třetině pokračovalo. Bieglovi svítilo přímo do očí odpolední slunce, na protesty nebral rozhodčí Rejtar ohled. Těsné vedení Olomouckých 2:1 velelo oběma mužstvům jednoznačnou taktiku: Olomoučtí nechtěli udělat chybu, Pardubičtí vrhli všechny síly do útoku.

U domácích měli ještě šance Navrátil, Slavík, potom v 49. minutě Čikl, ale branka nepadla. Ještě čtyři minuty před koncem svitla hostům naděje, když byl vyloučen za faul loktem Dopita. Za jednu minutu a osm sekund ho však následoval na trestnou lavici Jiroutek, síly na ledě se vyrovnaly a Olomoučtí, mohutně podporováni obecenstvem, vedení a vítězství udrželi.

Ohlasy po utkání

Josef Augusta (HC Olomouc): „Dnes se hrál velmi kvalitní zápas série. Byli jsme pod obrovským psychickým tlakem. Obecenstvo nás hnalo do útoku, Pardubičtí hráli výtečně, měli vynikajícího Biegla, a to vše kladlo vysoké nároky na psychiku našeho týmu. Myslím si, že pro sérii bylo důležité druhé utkání v Pardubicích, kde jsme vyhráli na trestná střílení, nejtěžší pak byl dnešní zápas.“

Marek Sýkora (HC Pardubice): „Chci poblahopřát Olomouckým k titulu, našim hráčům pak za výkon předvedený v dnešním utkání. Dále bych chtěl vyjádřit přání, abychom se vždy dostávali do finále. K vyloučení Šejby na deset minut dodávám – je to pro nás nepochopitelné. Šejba se během utkání pouze dotazoval rozhodčího.“

Zápasy v sezóně

1. kolo, 14. 9. 1993
PCE - OLO
1:3
12. kolo, 15. 10. 1993
OLO - PCE
3:2
23. kolo, 19. 11. 1993
PCE - OLO
3:1
34. kolo, 9. 1. 1994
OLO - PCE
5:7
F1, 5. 4. 1994
PCE - OLO
3:2sn
F2, 6. 4. 1994
PCE - OLO
1:2sn
F3, 9. 4. 1994
OLO - PCE
5:2
F4, 10. 4. 1994
OLO - PCE
2:1

Statistiky zápasu

HC Dynamo YouTube