Reportáž ze zápasu

Extraliga ledního hokeje, F3, sobota 9.4.1994, Zimní stadion, Olomouc

Olomouc

Dynamo Pardubice

5:2
0:1, 3:1, 2:0
Branky: 30. a 49. Čikl, 25. Řezníček, 37. Navrátil, 59. Slavík – 18. Měsíček, 24. Král. Rozhodčí: Bolina – Brunclík, Rouspetr. Vyloučení: 8:9, navíc Kuntoš – Šejba oba 10 minut osobní trest. Využití: 1:2. Diváci: 7000 (vyprodáno). Průběh utkání: 0:2, 5:2. Stav série: 2:1.
Olomouc: Cagaš – Flašar, Tejkl, Kuntoš, Vavrečka, Látal, Řezníček – Smeták, Dopita, Slavík – Čikl, Konečný, Nohel – Chalánek, Eichenmann, Navrátil.
Dynamo Pardubice: Biegl – Měsíček, Mečiar, Kapulovskij, Jančařík, J. Filip, Střída – Bartoška, Filipi, Šejba – Sekera, Král, Procházka – Malinský, M. Filip, Slabý – od 41. navíc Vršanský, Provazník.

Komentář

S velkým napětím očekávané třetí utkání finálové série play off vyhráli zaslouženě olomoučtí hokejisté a vedou 2:1 na zápasy. Prohrávali sice už 0:2, ale nesmírným tlakem ve druhé třetině donutili pardubické k chybám, otočili skóre a nenechali si vedení už vzít. Hokej to byl výborný, rozhodčí Bolina utkání zvládl, obecenstvo bylo fantastické.

Ostrý nástup domácích podtrhla už v 31. vteřině přesilovka při vyloučení Kapulovského. Především nervozita však způsobila, že na Biegla nešla žádná střela. Pak měli stejnou výhodu pardubičtí, nevyužili ji, avšak získali potřebnou dávku jistoty a Cagaš si zachytal.

Tlak olomouckých hokejistů se stále rozbíjel o dobrou obranu hostů. Ani druhé vyloučení Kapulovského domácí nepotrestali. Naopak po zbytečném vyloučení Čikla využil chytře obránce Měsíček už po dvaceti vteřinách přesilovku svého mužstva.

Na začátku druhé třetiny vyšel poprvé olomouckým pas na najíždějícího Konečného, Biegl jeho blafák vystihl. Pak měli olomoučtí o jednoho hráče na ledě víc, přišlo vyloučení a Král metr za modrou překvapil Cagaše – 2:0 pro hosty.

Ovšem za minutu vyprodaný stadion poprvé jásal. Řezníček bombou od modré opět při přesilovce snížil.

Z olomouckých spadla nervozita a v půli zápasu Čikl bekhendem vyrovnal. Chalánek pak střelou z poloviny hřiště testoval Bieglovy nervy, ten měl však štěstí. Na druhé straně Cagaš lapačkou likvidoval střelu Mečiara.

Čtyři minuty před koncem namířil Navrátil zblízka k tyči a domácí poprvé v utkání vedli. Na začátku poslední třetiny si Šejba pomohl faulem při souboji s Dopitou, hosté se však ubránili a za chvíli pykal pro vysokou hůl olomoucký Látal.

Ještě před skončením oslabení byl vyloučen další domácí obránce Kuntoš a dostal navíc deset minut za nesportovní chování. Emoce poprvé překročily únosnou míru a za chvíli si tentýž trest vysloužil pardubický kapitán Šejba.

Přišla 49. minuta a ve hře čtyři na čtyři výborně zapracovala dvojice Dopita, Čikl a posledně jmenovaný střelou do poloodkryté branky zvýšil na 4:2. Dvoubrankové vedení bylo pro domácí hokejisty dostatečnou pojistkou pro klid.

Dvě a půl minuty před koncem Pardubičtí riskantně nasadili hru bez brankáře, ale Slavík dovršil vítězství pátým gólem do prázdné branky.

Ohlasy po utkání

Josef Augusta (HC Olomouc): „Pomohli nám diváci za stavu 0:2, kdy jsme rychle snížili, začali hrát svou hru, měli jsme dobrý forčeking, více šancí a přišly i branky.“

Marek Sýkora (HC Pardubice): „Chtěl bych domácím poblahopřát, vyhráli zaslouženě. Průběh byl pro nás příznivý, vedli jsme 2:0, ale udělali jsme chybu při oslabení a inkasovali gól. Byl to rozhodující moment utkání. V přesilovkách a oslabeních, kterých bylo hodně, jsme obehrávali stále stejné hráče, až jsme je utahali. Zklamáním je pro mě výkon rozhodčího Boliny, Látalův faul byl na pět minut.“

Zápasy v sezóně

1. kolo, 14. 9. 1993
PCE - OLO
1:3
12. kolo, 15. 10. 1993
OLO - PCE
3:2
23. kolo, 19. 11. 1993
PCE - OLO
3:1
34. kolo, 9. 1. 1994
OLO - PCE
5:7
F1, 5. 4. 1994
PCE - OLO
3:2sn
F2, 6. 4. 1994
PCE - OLO
1:2sn
F3, 9. 4. 1994
OLO - PCE
5:2
F4, 10. 4. 1994
OLO - PCE
2:1

Statistiky zápasu

HC Dynamo YouTube