28.2.2006
Jan Hrabal

Tříbodový Čaloun zařídil vítězství v Plzni

Ufff! Pardubičtí fanoušci a hokejisté si museli pořádně oddechnout. Na plzeňském stadionu sice vedli 2:0 a směle šli za vítězstvím, ale nakonec o něj museli usilovně bojovat. V závěru třetiny se ale prosadil Jan Čaloun, nejjasnější postava večera, a udržel Pardubicím po výhře 3:2 reálnou naději na postup do play off. Nejproduktivnější hráč HC Moeller se bodově podepsal pod všemi brankami Východočechů.

Tipsport extraliga, 49. kolo, úterý 28.2.2006, ČEZ Arena

Plzeň

Dynamo Pardubice

2:3
0:2, 2:0, 0:1
Branky a nahrávky: 3:41 A. Padělek (Kracík, Tvrdoň), 33:33 Vítek (Jindřich) – 3:22 Čaloun (Koukal), 11:33 Rolínek (Čaloun, Blažek), 53:34 Čaloun (Lubina, Koukal). Rozhodčí: Hradil, Husička – Guth, Rittich. Vyloučení: 7:6, navíc Nedoma – Mikeska 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 3496. Střely na branku: 25:38. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:3.
Plzeň: Jež – Pulpán, Jindřich, Cartelli, Vobořil, Nedoma, Hučko, Trojovský – Vítek, Vorel, Matějovský – A. Padělek, Kracík, Tvrdoň – Důras, Šindel, Adamský – Holý, Kepl, Hobl. Trenéři: Marek Sýkora, Radim Rulík a Radek Kampf.
Dynamo Pardubice: Lašák – Snopek, Kántor, Havíř, Čáslava, Mudroch, Linhart – Sýkora, Mikeska, M. Hlinka – Razingar, Blažek, Rolínek – Lubina, Koukal, Čaloun. Trenéři: Vladimír Bezdíček a Petr Hemský.

Komentář

Rychlé střely bez přípravy přinesly vedení

V poměrně komorním prostředí v plzeňské ČEZ Areně začali lépe Východočeši. Byli aktivnější, snažili se co nejrychleji uklidnit vstřelenou brankou. Do Plzně dorazil také poměrně početný kordon fanoušků hostujícího mužstva, který několikrát přehlušil smutné domácí publikum.

Ve 4. minutě otevřel skóre utkání Jan Čaloun, který po hbité přihrávce od Petra Koukala z voleje trefil kotouč přímo pod víko plzeňské branky – 0:1. O minutu později se do nebezpečné šance dostal Tomáš Blažek po přihrávce Tomaže Razingara. Pardubický kapitán ovšem z ostrého úhlu neuspěl.

Domácí se dostali do pořádné akce až po devíti minutách, ale během ní se musel pořádně zapotit Ján Lašák v brance HC Moeller. Jaroslav Kracík vyslal dopředu obránce Milana Nedomu, který si najel až před Lašáka, jenž mu ale včasným vyjetím vytěsnil prostor pro dobře umístěnou střelu.

Pak dvojice rozhodčích vyloučila během ve zhruba minutovém sledu dva plzeňské hráče, pobyt Jakubovi Šindelovi zkrátil na 27 sekund Tomáš Rolínek, který rychlou střelou po přihrávce Jana Čalouna zvýšil na 2:0 pro hostující celek. Držení hole Patrika Hučka nikdo z Moelleru nepotrestal.

Západočeši sice nesehráli první třetinu ve velké pohodě, ale i tak se dostávali do pardubické defenzívy. Během plzeňské přesilovky se k nebezpečným manévrům u pravé tyčky prodral Jakub Šindel. Beton spolu s vyrážečkou slovenského brankáře ale odolaly. Pardubičtí byli celkově v prvním dějství aktivnější, domácí borce přestříleli v poměru 15:8.

Plzeň zvýšila tempo a vyrovnala

Západočeši přišli z kabiny plni chuti a elánu. Hostující celek najednou tahal za kratší konec provazu. Domácí hokejisté, kteří už ztratili šanci na postup do play off, se snažili co nejvíce tlačit do Lašákovy pozice.

Ve 24. minutě se prořídlé tribuny zaradovaly po bravurní souhře mezi Jaroslavem Kracíkem a Alešem Padělkem, který snížil na 1:2 z pohledu domácích.

Chvilku poté se ale na druhé straně dostal do šance Tomaž Razingar, hezky si z rohu najel až před brankáře Ježe, puk ale do branky nedostal. O dvě minuty později si pardubičtí fanoušci povzdychli po nebezpečné střele Jana Čalouna, která ale jen minula branku plzeňského Lasselsbergru.

Domácím pomohla k vyrovnání dvojnásobná přesilovka po faulech Jana Snopka a Davida Havíře. Téměř jedenapůlminutovou luxusní výhodu proměnil ve vyrovnání Josef Vítek, který dorazil střelu Roberta Jindřicha od modré – 2:2. Krátce po vyrovnání ještě nastřelil Aleš Padělek z ostřejšího úhlu tyčku.

V závěru druhého dějství se HC Moeller snažil vrátit vedení na svou stranu, ale při největší šanci, do které se dostala hokejka Tomáše Blažka, puk minul branku. Další střely třeba z holí Ladislava Lubiny a Roberta Kántora také míjely Ježovu klec. V závěru třetiny byla potrestána pardubická střídačka za hru v šesti, domácí tak šli do kabin střádat plány na přesilovku.

Jan Čaloun rozhodl

Více strachovat se ale během pardubického oslabení museli domácí. Po neuvěřitelné minele brankáře Ježe za brankou se puku zmocnil Ladislav Lubina, ale ve spolupráci s Petrem Koukalem jej nedokázali zasunout do branky.

V čase 44:08 měli hosté výhodu po hákování Lubiny Matějovským. Přesilovku ale nesehráli nejlépe. Pardubice se snažily, byly opticky aktivnější, ale horko těžko se dostávaly do vyložených pozic. O čtyři minuty později se musel poroučet na trestnou lavici Patrik Hučko za držení, ale ani tuto přesilovku Pardubice nevyužily.

V 52. minutě se do pěkných akcí dostala třetí formace Moelleru, ale ani Lubina ani Čaloun nedokázali ze svých střel překonat Petra Ježe.

V závěru třetí třetiny se hosté pokusili o tlak, aby vyhráli v základní hrací době. V 54. minutě se po chytré Lubinově přihrávce prosadil Jan Čaloun – 2:3.

V závěru se Pardubičtí dokázali ubránit plzeňskému náporu i přes Mikeskovo vyloučení a plzeňskou power play v posledních dvou minutách a připsali si veledůležité tři body v honbě za play off. Další důležitý mač čeká na Východočechy v sobotu, doma přivítají od 17.00 hodin hokejisty Znojma.

Ohlasy po utkání

Marek Sýkora (Plzeň): „Naposledy jsme vyhráli 13. ledna, hráčům jsme to před utkáním připomněli a říkali jsme jim, že bychom rádi ještě do konce sezony zvítězili. Dlouho to dnes vypadalo na bod, ale zbytečná chyba Důrase ve vlastní třetině nás srazila. Jsme teď ve špatné situaci, musíme se pokusit tu neúspěšnou sérii zlomit. Chceme ještě divákům ukázat lepší tvář a s tím jdeme do dalších utkání.“
Petr Hemský (Pardubice): „Pro nás to bylo velmi důležité utkání. Vstoupili jsme do něj dobře, dokonce jsme vedli o dva góly. Bohužel díky katastrofální druhé třetině jsme se museli bát o výsledek. Třetí šťastná trefa Čalouna, který hrál dnes mimořádně, nás vrátila do utkání a už jsme ho dokázali dovést do vítězného konce.“

Zápasy v sezóně

10. kolo, 2. 10. 2005
PCE - PLZ
2:3
23. kolo, 6. 11. 2005
PLZ - PCE
0:1
36. kolo, 28. 12. 2005
PCE - PLZ
5:2
49. kolo, 28. 2. 2006
PLZ - PCE
2:3

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 60 0 23 2
Obránci G A +/- TM
Robert Kántor 0 1 0 0
Tomáš Linhart 0 0 2 2
Petr Mudroch 0 0 2 0
Jan Snopek 0 0 0 4
Petr Čáslava 0 0 -1 2
David Havíř 0 0 -1 2
Útočníci G A +/- TM
Jan Čaloun 2 1 2 0
Tomáš Rolinek 1 0 -1 0
Petr Koukal 0 2 2 0
Ladislav Lubina 0 1 2 0
Michal Mikeska 0 0 0 12
Miroslav Hlinka 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Petr Sýkora 0 0 0 0
Tomáš Blažek 0 0 -1 0
Tomaž Razingar 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube