5.2.2006
Vladimír Gregor

Jednoznačná záležitost Moelleru

Utkání možné naděje snad ani nemohlo skončit jinak, než výhrou domácího celku. Středočeši přivezli do Pardubic devět juniorů a pouhé tři formace. V zápase hraném na jednu branku zůstala již po první třetině otevřená pouze jedna otázka – o kolik? Do černého zamířil hned třikrát Jan Čaloun, po jedné brance přidali Havíř, Mrázek a Hlinka.

Tipsport extraliga, 48. kolo, neděle 5.2.2006, ČEZ Arena

Dynamo Pardubice

Rytíři Kladno

6:1
4:1, 1:0, 1:0
Branky a nahrávky: 6:48 Havíř (Linhart, Blažek), 7:29 Čaloun (Mrázek), 13:42 Čaloun (Mrázek), 18:26 Mrázek (Čáslava, Hlinka), 24:15 Hlinka (Mikeska), 58:56 Čaloun (Mudroch, Mrázek) – 13:02 Tlustý (Hluchý). Rozhodčí: Husička – Guth, Rittich. Vyloučení: 10:10. Využití: 3:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 8495. Střely na branku: 56:32. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 6:1.
Dynamo Pardubice: Lašák – Snopek, Čáslava, Havíř, Linhart, Vágner, Kántor, od 21. navíc Mudroch – Sýkora, Mikeska, M. Hlinka – Razingar, Blažek, Rolínek – Lubina, Mrázek, Čaloun – Kolář, Korhoň, Cetkovský. Trenéři: Vladimír Bezdíček a Petr Hemský.
Rytíři Kladno: Orct (21. Lev) – V. Čech, Trončinský, Zeman, D. Růžička, Evan, Hořava – Michael Frolík, Zajíc, Martin Procházka – Hluchý, Kazatel, Tlustý – Martin Frolík, Diviš, Besser. Trenéři: Zdeněk Müller a Petr Tatíček.

Komentář

Jasno bylo po prvním dějství

Hosté do Pardubic přivezli značně omlazený kádr, kde polovinu soupisky tvořili hráči juniorského věku. Přesto to bylo paradoxně Kladno, které mělo v úvodních minutách více ze hry. Lašáka zblízka ohrozil Procházka a po něm jeden z juniorů Kazatel. Domácí kontrovali nájezdem Rolínka, ale tomu chybělo více klidu v zakončení.

Na začátku šesté minuty byl potrestán kladenský Čech a Pardubice roztočily kolotoč, který zastavila až Hlinkova rána z dobré pozice těsně mimo. Branka přišla ale hned vzápětí. Havíř napřáhl na modré a jeho ránu zastavila až napnutá síť za Orctem – 1:0. Radost v ochozech ještě ani neutichla a na Kladno se přivalila další pohroma. Orct neudržel pod lapačkou Mrázkovu střelu a pro hlídkujícího Čalouna už nebyl problém uklidit kotouč za brankovou čáru – 2:0.

Kladno se po šoku dokázalo brzy oklepat a kontrovalo dvojicí šancí v podání talentovaného Michaela Frolíka. V obou případech byl ale namístě Lašákův pohotový zákrok. V polovině třetiny dostali domácí na 50 vteřin výhodu dvojnásobné přesilové hry, kdy se proti pravidlům provinili Procházka a Hořava. Pardubice nejenomže přesilovku nezužitkovaly, ale navíc si nechaly dát i branku. Obraně doslova ulétl mladík Tlustý a drzou kličkou si vychutnal Lašáka – 2:1.

Kladno naději přesto dlouho neživilo. Přesně po 40 vteřinách se k odraženému puku mezi kruhy dostal kanonýr Čaloun a neomylně jej poslal za Orctova záda – 3:1. Vzápětí mohl upravit skóre šikovný Kolář, jenže po bekhendové kličce už nestihl zasunout puk do kladenské branky. Výhodu pěti proti třem dostalo na sklonku třetiny i Kladno, pykat odešli postupně Hlinka a Rolínek. Ale ani hostům 43 vteřin exkluzivní výhody nestačilo. Naopak se provinili špatným střídáním a Pardubice zkrácenou přesilovku přetavily v gól. Čáslava vypálil od modré a Mrázek dorážkou zvýšil na 4:1.

Hrálo se na jednu branku, tempo ale upadlo

Do druhé třetiny vystřídal mezi třemi tyčemi Orcta náhradní gólman Lev a do hry se tak zapojila kompletní hostující střídačka. V dohrávané přesilové hře Kladna zaujala rána Hluchého, ale Lašákův reflex jeho pokus zneškodnil. Na druhé straně testovala Lva dvojice Mrázek – Lubina, ale oba forwardi si v koncovce spíše překáželi. Úspěšnější byl slovenský útočník v barvách Moelleru Hlinka, jemuž předložil kotouč po ukázkové individuální akci jak na zlatém podnose Mikeska – 5:1.

Domácí nepolevili a nedali oslabenému soupeři vydechnout. Po Lubinově akci zůstal sám mezi kruhy Čaloun, ale radost z hattricku mu pokazil výborným zákrokem Lev. Následovala přesilová výhoda po faulu Tlustého a dokonalý zámek pardubického celku. Domácí souhra se vyprofilovala v šanci Mikesky, jenž ale z úhlu rozvlnil pouze boční síť. Lev byl nadále v permanenci a proti s chutí hrajícímu Čalounovi musel vytáhnout další z výtečných zákroků.

Tlak Pardubic pokračoval a hosté byli pomalu zralí na ručník. Další branku měl na holi nejprve Korhoň, který zakončoval Lubinovu akci a chvíli poté dravý Kolář, jemuž by bývalo stačilo zvednout puk nad beton ležícího Lva. Kladenští se dostávali před Lašáka hodně sporadicky, na sklonku dvanácté minuty druhé části hry se to podařilo kapitánu Zajícovi, ale jeho bekhend skončil na výstroji domácího brankáře.

Z trvalejší defenzívy se hosté vymanili až při vyloučení Kántora, který si počíhal na Hluchého a tvrdě jej poslal k ledu. Krom jedné střely z uctivé vzdálenosti toho ale Rabat mnoho nevyprodukoval. Pardubice přeci jen za rozhodnutého stavu přeřadily na nižší rychlostní stupeň, a tak snad zaujal jen průnik Rolínka, kterého v šanci potáhl Diviš a Kladno třetinu dohrávalo ve čtyřech.

Čaloun zkompletoval hattrick

Úvod třetího dějství opepřil hned zkraje bodyček Snopka na Frolíka, který byl ale překvapivě oceněn dvěma minutami. Unavení hosté se často uchylovali k provokacím, po jedné z nich neudržel nervy na uzdě Rolínek a v krátkém zápase v řecko-římském stylu zametl led se Zemanem. Oba rohovníci byli oceněni za potlesku tribun dvojitým menším trestem.

Kladno mezitím hrálo další přesilovku při vyloučení Razingara a zcela sám před Lašákem se ocitl Kazatel. Souboj mládí a zkušeností dopadl ve prospěch domácího brankáře, stejně jako na druhé straně zaúřadovala bleskurychlá Lvova lapačka proti Sýkorově střele ze třech kroků. Alespoň na vyloučené srovnal stav nedovolený zákrok Kántora, jenže hořelo před Lvem. Lubina zachytil vyhazovaný puk a z očí do očí Lvovi orazítkoval břevno! To nebylo v oslabení ale zdaleka vše. Po další chybě kladenských hráčů ujel od červené Kolář, jenže ani on si na Lva nepřišel.

Kladno se osmělilo až při hře v plném počtu na obou stranách, kdy akci Hluchého zakončil střelou na Lašákovu vyrážečku aktivní Tlustý. Rozhodnuté klání rychle spělo ke svému konci. Spokojenost s výsledkem vyjádřilo 8495 diváků mexickými vlnami, které potěšil i odvážný, leč nedotažený průnik Rolínka.

O bezzubosti domácích střelců přesvědčila i situace čtyři minuty před koncem, kdy na osamoceného Lva najížděli společně Korhoň s Mrázkem, ale prve jmenovaný pouze otřel kotouč o tyč. Skóre pečetil minutu před koncem střelec večera Čaloun, jenž střelou zápěstím dovršil svůj hattrick – 6:1. Zápas tak v poklidné atmosféře dospěl až do závěrečné sirény a Pardubice si „povinnou“ výhrou udržely teoretickou naději na play off.

Ohlasy po utkání

Petr Hemský (Pardubice): „Bylo to utkání, které jsme museli vyhrát a nakonec jsme to zvládli, i když to nebylo úplně jednoduché. Měli jsme ale zvládnout i předtím zápas s Třincem. Dnes to bylo vítězství z povinnosti.“
Petr Tatíček (Kladno): „Zápas byl rozhodnut už v první třetině, ve které nás domácí jasně přehrávali. Máme omlazené mužstvo a zkoušíme hráče na novou sezonu. V dalším průběhu utkání si naši mladíci vedli celkem dobře, ale soupeř byl celý zápas lepší a zaslouženě zvítězil.“

Zápasy v sezóně

9. kolo, 1. 10. 2005
KLA - PCE
0:3
22. kolo, 4. 11. 2005
PCE - KLA
5:7
35. kolo, 22. 12. 2005
KLA - PCE
3:4p
48. kolo, 5. 2. 2006
PCE - KLA
6:1

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 60 0 31 1
Obránci G A +/- TM
David Havíř 1 0 1 0
Tomáš Linhart 0 1 2 2
Petr Čáslava 0 1 0 0
Petr Mudroch 0 1 0 0
Robert Kántor 0 0 1 4
Jan Snopek 0 0 1 2
Martin Vágner 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Jan Čaloun 3 0 1 0
František Mrázek 1 3 2 0
Miroslav Hlinka 1 1 0 2
Ladislav Lubina 0 1 2 0
Tomáš Rolinek 0 1 0 6
Michal Mikeska 0 1 0 0
Jan Kolář 0 0 0 2
Tomaž Razingar 0 0 0 2
Tomáš Blažek 0 0 0 0
Jiří Cetkovský 0 0 0 0
Lubomír Korhoň 0 0 0 0
Petr Koukal 0 0 0 0
Petr Sýkora 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube