29.1.2006
Jan Hrabal

Pardubice si vezou z Liberce rekordní příděl

Tuze zklamán musel být houf pardubických fanoušků, který zavítal do liberecké Tipsport arény zhlédnout reprízu loňského semifinále. Zápas jasně opanovali Bílí Tygři Liberec, kteří zejména díky brilantně sehrané druhé třetině rozdrtili Pardubice 7:1. Jedinou branku HC Moeller vstřelil Jan Čaloun, který snižoval v 53. minutě na 5:1. Severočeši si ve vzájemných soubojích s hokejisty Pardubic připsali před vyprodanými tribunami rekordní výhru.

Tipsport extraliga, 45. kolo, neděle 29.1.2006, Tipsport arena

Bílí Tygři Liberec

Dynamo Pardubice

7:1
0:0, 5:0, 2:1
Branky a nahrávky: 20:17 J. Moravec (Vaic, Podkonický), 21:55 Rataj (S. Procházka, Vampola), 26:04 Podkonický (Vaic, Jiruš), 36:17 Šachl (J. Moravec, Podkonický), 39:56 Holub (Čermák, Krstev), 53:03. Podkonický (Vaic), 59:03 J. Moravec (Vaic) – 52:13 Čaloun (Kántor, Sýkora). Rozhodčí: Homola – Guth, Rittich. Vyloučení: 10:9. Využití: 3:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 7500 (vyprodáno). Střely na branku: 44:27. Průběh utkání: 5:0, 5:1, 7:1.
Bílí Tygři Liberec: Hnilička – J. Moravec, Jiruš, Richter, Holub, Krstev, Jiří Hanzlík, Derner – Vaic, Podkonický, Šachl – Čermák, Rataj, Rozsíval – Klimenta, S. Procházka, Vampola – Pabiška, Víšek. Trenéři: Josef Paleček, Karel Dvořák a Miroslav Kapoun.
Dynamo Pardubice: Lašák – Snopek, Čáslava, Havíř, Linhart, Vágner, Kántor, Starý, od 41. navíc Mudroch – Sýkora, Mikeska, M. Hlinka – Razingar, Blažek, Rolínek – Čaloun, Lubina, Koukal – Kolář, Mrázek, Korhoň. Trenéři: Vladimír Bezdíček a Petr Hemský.

Komentář

První třetina: klid před bouří

Zápas se smutným koncem přitom pro HC Moeller vůbec nezačal špatně. Prvním vyloučeným byl sice pardubický Petr Sýkora za nedovolené bránění, ale během trestu se HC Moeller dostal do největší šance. Zaváhání Martina Richtera na modré čáře totiž využil k sólovému úniku Tomaž Razingar, jenž se pokusil o blafák, který ale Milan Hnilička správně vystihl.

Ve 4. minutě měly Pardubice další velkou šanci poté, co Miroslav Hlinka přihrávkou od mantinelu našel před brankou Michala Mikesku, jehož střelu gólman Liberce vyrazil těsně vedle brankové konstrukce.

První třetina nabídla velmi svižný hokej, který se hrál v parádní atmosféře vyprodané Tipsport arény. Slyšet byla i početná skupina příznivců HC Moeller. Ve 12. minutě jim ale zatrnulo poté, co Petr Vampola ze své střely trefil boční tyč.

Až v závěru prvního dějství byl aktivnější domácí celek, který se propracoval do několika nadějných příležitostí. V 19. minutě se snažil propasírovat kotouč za Lašáka Rataj po Čermákově přihrávce zpoza branky. O chvilku později při přesilovce Liberce po vyloučení Tomáše Blažka za hákování si najel do šance Petr Vampola, ale jeho střela v pádu trefila Jána Lašáka.

Druhá třetina rozhodla zápas, liberecký orkán Moeller neukočíroval

Blažkovo vyloučeni potrestali Bílí Tygři až zkraje prostřední třetiny. Od modré čáry prostřelil pardubickou defenzívu včetně brankáře Lašáka obránce Jiří Moravec – 1:0.

Minutu po inkasované brance se hosté opět museli bránit přesile Bílých Tygrů. David Havíř ale pobyl na trestné lavici za hákování pouze 38 sekund. Stanislav Procházka rychlou přihrávkou vyslal do střelecké pozice Igora Rataje, který švihem propálil Jána Lašáka – 2:0.

Libereckých hokejistů byl najednou plný led, tento fakt přiživilo další vyloučení. Hříšníkem byl Michal Mikeska za krosček, kterého ale za deset sekund doplnil domácí obránce Moravec. Krátce po něm ale putoval za katr Tomaž Razingar, a tak měli Severočeši výhodu více než minutové hry čtyř proti třem.

Domácí udeřili až při hře pět na pět. Ve 27. minutě přihrál Ľubomír Vaic od modré Andreji Podkonickému, jenž z úhlu zblízka zasunul kotouč pod horní tyčku – 3:0.

Šokující vichřici Liberce přibrzdilo sekání Petra Vampoly, při kterém se musel činit Milan Hnilička v brance domácích. Poradil si ale jak s Čalounovým pokusem zblízka, tak i s ránou Jana Snopka od modré čáry.

Ve 35. minutě ale putoval na trestnou lavici kapitán Tomáš Blažek za podražení, čehož Bílí Tygři využili ke vstřelení čtvrté branky. Nahození od modré čáry se dostalo přes dav těl k Petru Šachlovi, jenž bekhendem ze vzduchu trefil přesně – 4:0.

Hrůznou třetinu zakončila branka v pardubické síti čtyři vteřiny před jejím koncem. Autorem pátého libereckého úspěchu byl Leoš Čermák, který z prostoru mezi kruhy propálil Jána Lašáka – 5:0.

Liberec nepřipustil žádné zdramatizování

V poslední třetině Liberec v pohodě kontroloval vývoj utkání a bavil vyprodané hlediště. Ve 47. minutě se domácí dostali do brejku dvou na jednoho. Střela Procházky z této šance ale minula branku Pardubic. O minutu později si před branku zpoza ní najel Ľubomír Vaic, ale neuspěl, přestože Ján Lašák měl s jeho pokusem menší problémy.

Pardubicím pomohla ke vstřelení čestné branky až přesilovka čtyři na tři v poslední desetiminutovce. Po dlouhém obléhání liberecké obrany se po ráně Roberta Kántora a odrazu kotouče od zadního mantinelu dostal k puku Jan Čaloun, jenž ho ihned poslal do sítě – 5:1.

O padesát sekund později ale vrátil pětigólové vedení domácím Andrej Podkonický, který nadvakrát z brejku překonal Jána Lašáka. Ten jeho první střelu vyrazil, na dorážku už nedosáhl – 6:1.

Východočeši si vypili kalich hořkosti až do dna. V poslední minutě uzavřel skóre a ještě víc povolil uzdu oslavám libereckých fanoušků Jiří Moravec střelou do růžku nad Lašákovu lapačku – 7:1.

Hráči HC Moeller mají možnost napravit nepovedená víkendová vystoupení už toto úterý, kdy zajíždí na led pražské Sparty, která využila pardubických zaváhání a prodrala se na šesté místo. Utkání tradičních rivalů začíná v T-Mobile Areně v 18.30.

Ohlasy po utkání

Josef Paleček (Liberec): „Základ dnešního vítězství položil Milan Hnilička. Pardubice měly několik slibných šancí, ale on je vychytal. My jsme hráli v první třetině poněkud chaoticky. Po přestávce se nám však podařilo dvakrát rychle skórovat z přesilovek a poté jsme už zlepšili přehled i pohyb a dotáhli jsme zápas po proměnění dalších šancí v pohodě do konce.“
Vladimír Bezdíček (Pardubice): „Náš výkon byl katastrofální až na první třetinu, v níž jsme Liberci stačili. Na začátku druhé třetiny se ale domácí po dvou gólech dostali do správného fofru, rozstříleli nás a už se s tím nedalo nic dělat.“

Zápasy v sezóně

19. kolo, 28. 10. 2005
PCE - LIB
2:4
6. kolo, 4. 11. 2005
LIB - PCE
3:1
32. kolo, 9. 12. 2005
PCE - LIB
2:5
45. kolo, 29. 1. 2006
LIB - PCE
7:1

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 60 0 37 7
Obránci G A +/- TM
Robert Kántor 0 1 -2 0
David Havíř 0 0 0 2
Tomáš Linhart 0 0 0 0
Petr Mudroch 0 0 0 0
Martin Vágner 0 0 0 0
Petr Čáslava 0 0 -2 0
Jan Snopek 0 0 -3 0
Útočníci G A +/- TM
Jan Čaloun 1 0 -1 0
Petr Sýkora 0 1 -2 2
Tomáš Blažek 0 0 0 4
Ladislav Lubina 0 0 0 2
Petr Koukal 0 0 -1 2
Michal Mikeska 0 0 -1 2
Tomaž Razingar 0 0 -1 2
Miroslav Hlinka 0 0 -1 0
Jan Kolář 0 0 -1 0
Lubomír Korhoň 0 0 -1 0
Jan Starý 0 0 -1 0
Tomáš Rolinek 0 0 -2 0
HC Dynamo YouTube