24.1.2006
Vladimír Gregor

Výhra byla blízko, prodloužení ovládli hosté

To byl ale zápas! Hosté z jihu Čech třikrát vedli, přesto nakonec odešli málem poraženi. Pardubice ukázaly svou vnitřní sílu a dokázaly zápas v průběhu třetího dějství otočit. O výhru je připravil až necelé tři minuty před koncem pohotový Hudec. Následné prodloužení ovlivnil faul Sýkory, po kterém prémiový bod z pardubického ledu vydoloval střelecky naladěný Posmyk.

Tipsport extraliga, 43. kolo, úterý 24.1.2006, ČEZ Arena

Dynamo Pardubice

České Budějovice

4:5p
2:2, 0:1, 2:1 – 0:1
Branky a nahrávky: 11:58 Razingar (Čaloun), 16:44 Čaloun (Mikeska, Snopek), 46:01 Rolínek (Hlinka, Čaloun), 50:19 Sýkora (Čaloun, Snopek) – 01:14 Hübl (Sailer), 13:13 Posmyk (Hudec, Brabenec), 28:20 Hřebejk (Gřegořek, Sailer), 57:13 Hudec (Brabenec, Gřegořek), 61:51 Posmyk. Rozhodčí: Šindler – Charvát, Kalivoda. Vyloučení: 6:8, navíc Kotaška (Č. Buděj.) 10 min. Využití: 3:3. Diváci: 8423. Střely na branku: 35:35. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:3, 4:3, 4:5.
Dynamo Pardubice: Lašák – Snopek, Čáslava, Havíř, Mudroch, Vágner, Kántor – Rolínek, Blažek, Lubina – Sýkora, Mikeska, M. Hlinka – Čaloun, Koukal, Razingar – Mrázek, Korhoň, Kolář. Trenéři: Vladimír Bezdíček a Petr Hemský.
České Budějovice: Turek – Posmyk, Gřegořek, Kutlák, Harant, Kotaška, Vydarený – M. Hudec, Brabenec, Veselý – Hřebejk, Hübl, Sailer – Mertl, Vak, Kotrla – Šimánek, Krátoška, Bělohlav. Trenéři: Josef Jandač a Milan Kupka.

Komentář

Čtyři branky hned v prvním dějství

Budějovicím se povedl dokonalý nástup do utkání, rychlou kombinací zaskočily ospalé Pardubice a první vážnější akci také gólově zúrodnily! Sailer nabil zpoza branky Hüblovi a ten ranou bez přípravy z mezikruží trefil přesně k tyči – 0:1. Kolikátý soupeř už se v této sezóně dostal v Pardubicích takhle rychle do vedení! Vzápětí fauloval Kotrla a byla tu šance k vyrovnání. Kombinacím domácích hráčů sice umělecký dojem nechyběl, bez pořádné střely ale branku ani vstřelit nemohli.

Hosté si počínali o poznání efektivněji a jen skvělé přesunutí Lašáka zabránilo jisté brance po střele Hudce, kterého vybídl ke skórování přesnou příhrou Brabenec. Ani druhá přesilová výhoda domácího celku ochozům příliš radosti nepřinesla. Turek v brance Českých Budějovic se protáhl pouze v momentě, kdy holí vyhazoval puk nastřelený za jeho svatyni.

Pardubičtí se ale vyrovnání přeci jen dočkali. Čaloun s Razingarem udělali vítr v budějovické obraně a Razingarovu přihrávku zpoza branky si dezorientovaný Kotrla srazil bruslí za záda svého gólmana sám – 1:1. Z vyrovnání se však Pardubice dlouho netěšily. Hosté totiž vzápětí přetavili svou úvodní přesilovou hru ve vedoucí gól. Mezi kruhy si sjel Posmyk, dostal přesnou přihrávku od Hudce a budějovický obránce zamířil přesně nad Lašákovu lapačku, která tentokráte máchla do prázdna – 1:2.

Diváky pak zvedla ze sedadel až rychlá akce nestárnoucího Lubiny, jenž se prodral za obranu soupeře a brzdu mu vystavil až faul Posmyka. Také Pardubice předvedly, že s přesilovou hrou umí dobře naložit. Dlouhý zámek zakončila rána Snopka od modré čáry, kterou ještě těsně před Turkem lehce tečoval Čaloun – 2:2. Hostům mohl vrátit vedení ještě dravý Hübl, jelikož ale ztroskotal na Lašákovi, šlo se do kabin za remízového stavu.

Dvojnásobná přesilovka dala hostům vedení

Druhá část hry začala velkým náporem Moelleru, Turek musel zasahovat proti dvěma střelám Čalouna a po další akci Razingara si Pardubice vynutily v pořadí již čtvrtou početní výhodu. Po neuvěřitelné hrubce Budějovic zůstali sami před Turkem Blažek s Rolínkem, měli čas si dvakrát vyměnit mezi sebou kotouč, ale nad zakončením prve jmenovaného, které se ani nevešlo mezi tři tyče, zůstal rozum stát.

Po výchovném pohlavku Kántora, kterým počastoval nevychovaného Hřebejka, hráli hosté druhou přesilovou hru. Standartní výhodu vylepšilo záhy vyloučení Havíře a rázem tu byla 98 vteřin dlouhá přesilovka 5 na 3. Domácí se obětavě bránili, Lašák vyčaroval zázračný zákrok proti Sailerovi, ale i to bylo málo. Současně s návratem prvního vyloučeného na led se zblízka prosadil Hřebejk – 2:3. Přesně v polovině základní hrací doby vyrobil hrubku na červené Kántor, Bělohlavův pokus naštěstí Lašák vytěsnil mimo branku.

Minely pardubických hráčů pokračovaly. Další předvedl při rozehrávce zpoza vlastní branky Blažek a kdyby byl Hübl jen o málo více pozorný, mohlo být zle. Hezké akce v podání domácího celku se diváci dočkali až po průniku Korhoňe podél mantinelu a jeho perfektní zadovce na Razingara. Slovinský útočník ale neprostřelil klubko hráčů před Turkem. Ještě blíže brance pak byly Pardubice po střele Mudrocha, kterou umně tečoval Mikeska a zazvonila tyč!

Šanci k vyrovnání dostal domácí sbor po faulu Krátošky, ale byť nadějně sehrané přesilovce, chybělo přesnější zakončení. Po gólu volala zejména Mikeskova efektní otočka mezi kruhy a následná střela, jež minula jen o centimetry Turkovu levou tyč. Závěrečnou akci druhé třetiny obstarala pohotová střela Razingara, bohužel pro pardubický tým šla hodně mimo.

K výhře chyběly tři minuty

Blažkův ostrý švih zprava načal třetí třetinu, ve které Pardubice měly za úkol dotáhnout jednogólové manko. Rozehřát poněkud prokřehlé diváky mohla parádní individuální akce Razingara, kdy si pardubický hráč poradil se třemi protihráči a ještě v pádu stihl nahrát před branku. Pardubice poté přidaly, vynutily si tlak a také faul Haranta, jenž podrazil unikajícího Rolínka.

Domácí sehráli přesilovou hru výtečně. Dobře zformovaný deštník uzamkl hosty v obranné třetině, Hlinka pálil od modré a nehlídaný Rolínek tečoval puk mezi Turkovy betony – 3:3. Vzápětí byl sice vyloučen Havíř za držení, ale pozorně bránící hráči Moelleru tentokrát změnu stavu nepřipustili. Budějovice následně sevřely Pardubice do kleští, ale hloupý útočný faul je poslal do čtyř.

To byla voda na mlýn pardubickému celku a Jihočeši byli za prohřešek krutě potrestáni. Petr Sýkora se s pukem na modré čáře vůbec nemazlil a jeho dělový příklep zaregistroval Turek až v síti – 4:3. Zápas ale ještě zdaleka nekončil. Hosté se nemínili smířit s porážkou a vybojovali přesilovou hru po faulu Snopka. Blízko vyrovnání byl Hudec, jenže z hranice brankoviště nemířil přesně.

V závěru třetí třetiny začali hrát hosté tak trochu vabank a pardubickým hráčům se otevíraly možnosti ke vstřelení pojistky. Tu měl na holi smolař večera Blažek, ale Turka z úhlu propálit nedokázal. A tak přišel trest. Nepovedené vyhození zachytil Gřegořek, ten posunul kotouč k Brabencovi, který se neukvapil a našel ještě volného Hudce, pro nějž už nebylo těžké trefit prázdnou branku – 4:4. Dvě minuty před koncem musel Kotaška zastavit drtivý nápor Pardubic a byla tu poslední šance, jak strhnout výhru na svou stranu. Pardubice sice soupeře sevřely, ale Budějovice si už zachráněný bod znovu vzít nenechaly.

V prodloužení se radovali hosté

Hned v úvodu prodloužení neudržel nervy Sýkora a ohnal se holí po protihráči, za což byl také po zásluze potrestán dvouminutovým trestem. Výhodnou přesilovku ukončil technickou střelou po ledě Marek Posmyk, jenž využil Lašákova zaváhání při pokusu o vyhození - 4:5.

Ohlasy po utkání

Vladimír Bezdíček (Pardubice): „Nezačali jsme dobře, i když jsme hráče na to před zápasem upozorňovali. Postupně jsme sice utkání otočili, ale nechali jsme si v závěru zbytečně dát gól. V prodloužení jsme po hrubé chybě inkasovali a tak nás prohra hodně mrzí.“
Josef Jandač (České Budějovice): „Hrál se rychlý hokej, který se musel divákům líbit, protože v něm padlo i hodně branek. Rozhodovaly přesilovky a v závěru, kdy jsme hráli vabank, se nám podařilo vyrovnat. V prodloužení jsme chtěli uhrát alespoň bod, vyšly nám dva. Pro boj o play off jsou moc důležité.“

Zápasy v sezóně

4. kolo, 16. 9. 2005
CEB - PCE
3:2
17. kolo, 23. 10. 2005
PCE - CEB
1:1p
30. kolo, 3. 12. 2005
CEB - PCE
2:0
43. kolo, 24. 1. 2006
PCE - CEB
4:5p

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 62 0 30 5
Obránci G A +/- TM
Jan Snopek 0 2 -1 2
Robert Kántor 0 0 1 2
Martin Vágner 0 0 1 0
David Havíř 0 0 -1 4
Petr Čáslava 0 0 -1 0
Petr Mudroch 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Jan Čaloun 1 3 0 0
Petr Sýkora 1 0 0 2
Tomaž Razingar 1 0 0 0
Tomáš Rolinek 1 0 0 0
Miroslav Hlinka 0 1 0 2
Petr Koukal 0 1 0 0
Michal Mikeska 0 1 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Lubomír Korhoň 0 0 0 0
Tomáš Blažek 0 0 -1 0
Ladislav Lubina 0 0 -1 0
František Mrázek 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube