15.1.2006
Jan Hrabal

Pardubičtí obrat dokonali, v dramatickém utkání porazili Vítkovice

Stejně jako předevčírem prohrávali pardubičtí hokejisté o dvě branky. Tentokrát ale dokázali obrat s Vítkovicemi dokonat a Ostravany v napínavém utkání porazili 3:2. O branky vítězů se postarali Michal Mikeska, Petr Sýkora a Robert Kántor.

Tipsport extraliga, 41. kolo, neděle 15.1.2006, ČEZ Arena

Dynamo Pardubice

Vítkovice

3:2
0:1, 1:1, 2:0
Branky a nahrávky: 32:26 Mikeska (Sýkora), 49:55 Sýkora (Kántor, Mikeska), 50:22 Kántor (Koukal) – 5:51 Burger (Köhler), 24:25 Krenželok (Hulva). Rozhodčí: Husička – Cambal, Unzeitig. Vyloučení: 8:6. Bez využití. Diváci: 8948. Střely na branku: 31:36. Průběh utkání: 0:2, 3:2.
Dynamo Pardubice: Lašák – Snopek, Čáslava, Havíř, Mudroch, Linhart (21. Vágner), Kántor – Rolínek, Blažek, Lubina – Sýkora, Razingar, Hlinka – Čaloun, Koukal, Kolář – Mrázek, Mikeska, Starý. Trenéři: Vladimír Bezdíček a Petr Hemský.
Vítkovice: Kameš – Kuboš, Guláši, Jasečko, S. Hudec, Jurečka, Dresler – J. Štefanka, Burger, Tomášek – Irgl, Šimíček, Hubáček – Kropáč, R. Procházka, Köhler – Hulva, Káňa, Krenželok. Trenéři: Vladimír Vůjtek a Miloš Holaň.

Komentář

Skóre otevřel Jiří Burger

Téměř vyprodaná ČEZ Arena sledovala v prvním dějství defenzivně laděnou podívanou, ve které byli přece jen trošku aktivnější hokejisté hostujících Vítkovic. Promptně vedený obranný val hostujícího mužstva činil domácím borcům velké obtíže. Pardubičtí se těžko dostávali do šancí.

Zkraje zápasu byl vyloučen Jiří Burger za hákování. V přesilovce toho ale HC Moeller moc nevymyslel. Naopak všem zatrnulo po výhozu obránce hostí, který trefil jednoho z fanoušků na západní tribuně. K němu pak ihned přispěchal klubový lékař.

V 6. minutě se poprvé pohnul ukazatel skóre. Po střele od modré nestačila pardubická defenzíva na Jiřího Burgera, který úspěšně usměrnil předešlou dorážku Köhlera – 0:1.

Dlouhé minuty marně Pardubičtí dobývali hutnou defenzívu soupeře. Ten hrozil z častých a rychlých brejků. V 17. minutě při přesilovce dostal HC Moeller soupeře pod velký tlak, z kterého rezultovaly střely Snopka a Havíře. První pokus, který byl spíše nahozením, skončil v náruči Kameše, ten druhý zase trefil ležícího hráče soupeře.

V poslední minutě se mohli prosadit ostravští hokejisté díky chytré teči Šimíčka, jenž bekhendem se pokusil změnit směr Jasečkova nahození. Úmysl kapitána Vítkovic ale Ján Lašák v pardubické brance odhalil včas. Z následného brejku vybojovali Východočeši přerušení hry v obraně soupeře dvě vteřiny před koncem třetiny, ale časomíra doputovala až do času 20:00…

HC Moeller se trefil až po ‚poločase‘

V kabině domácích asi proběhlo o první přestávce pořádné hromobití. Východočeši totiž do druhého dějství vstoupili s daleko větší snahou vstřelit branku. Pardubické akcie ale poklesly poté, co se brankář Ján Lašák nedohodl s Petrem Mudrochem, kdo vezme nastřelený puk. Nepřehledné situace využil Hulva přihrávkou před branku Lukáši Krenželokovi, který zvýšil na 2:0.

Pardubičtí tak vrhli své síly do útoku, rychlými akcemi se snažili dostat obranu soupeře do nesnází. Ve 27. minutě se do pěkné příležitosti dostala dvojice Hlinka – Sýkora, chvilku na to se k zakončení propracoval Čaloun. V těchto momentech podržel Ostravany expardubický brankář Jaroslav Kameš.

V čase 32:06 ale nestačil na rychlý průnik druhé formace. Hlinka na modré přenechal kotouč Sýkorovi, ten si s ním najel k mantinelu, odkud vyslal rychlou přihrávku mezi kruhy najetému Mikeskovi, který snížil na 1:2.

Domácí mužstvo se zvedlo i herně, snažilo se vyrovnat do konce druhého dějství. Asi největší příležitost k tomu měl útočník Petr Sýkora, který se při pardubickém oslabení dostal do úniku a ač tísněn, tak měl Kameš mnoho práce, aby jeho akci zneškodnil.

Sýkora s Kántorem obrátili stav

Napínavých dvacet minut nabídla třetí třetina utkání. Domácí se snažili dostat soupeře pod tlak. Vítkovičtí ale odpovídali velmi nebezpečnými protiútoky. Divák lačný po pěkné podívané měl radost.

Ve 47. minutě ujel všem Petr Sýkora, najel si až před branku, jak je u něj zvyklé, ale Kameš jeho akci zastavil nedovoleným způsobem – vhozením hokejky. Sudí Husička neváhal, ruce zkřížil nad hlavu a Miroslav Hlinka se o chvilku později mohl rozjet vstříc trestnému střílení. Pracovitý útočník se snažil rozhýbat Kameše, ten ale jeho blafák do forhendu chytl vyrážečkou.

Další únik Petra Sýkory byl ale odměněn brankou. Rychlobruslař zapnul trysky v 50. minutě po přihrávce od Roberta Kántora, a z nájezdu vyrovnal na 2:2.

O větší pardubickou euforii se notně přiživil o 27 sekund později obránce Kántor. Po Koukalem vyhraném buly v obraně soupeře se k němu dostal kotouč, který ihned napálil směr Kamešova branka. Puk sice během letu změnil směr, Robert Kántor o autorství branky na 3:2 nepřišel.

Závěr střetnutí byl ale nesmírně dramatický. V 52. minutě byl vyloučen Jan Snopek za podražení, nevýhodu Pardubice přežily, v následném protiútoku se prodral s pukem do pásma Ladislav Lubina, ale svůj záměr nedokončil. Byl totiž vyloučen za nedovolené bránění.

V 58. minutě byl ještě vyloučen Tomaž Razingar, v závěru přesilovky hrály Vítkovice power play. Východočeši si ale cenné vítězství nenechali přes obří tlak soupeře v závěru vzít.

V příštím týdnu extraliga zvolňuje tempo, netradičně ve čtvrtek zavítá HC Moeller do Litvínova, během víkendu se hraje Utkání hvězd.

Ohlasy po utkání

Vladimír Bezdíček (Pardubice): „Jsme rádi, že to dobře dopadlo a utkání jsme otočili. Když jsme prohrávali o dva góly, tak to vypadalo dost špatně, ale celé mužstvo hrálo na doraz. Podařilo se vyrovnat a nakonec dát i ten vítězný gól. Měli jsme i další šance, například trestné střílení. Celé mužstvo dřelo a nakonec důležité vítězství vybojovalo.“
Miloš Holaň (Vítkovice): „Přijeli jsme bez Pince, který má asi virózu, ale Kameš ho plně nahradil a podal skvělý výkon. Bohužel to nelze říci o hráčích, kteří nezodpovědně prohráli další utkání, kdy vedeme o dva góly. Nevíme v čem ta chvilková bezmoc může být, ale myslím si, že budeme muset přikročit k tvrdším trestům hráčů, aby se toho vyvarovali. Těch zápasů, které jsme tímto způsobem prohráli je už hodně a je to frustrující.“

Zápasy v sezóně

2. kolo, 11. 9. 2005
VIT - PCE
1:1p
15. kolo, 16. 10. 2005
VIT - PCE
5:1
28. kolo, 27. 11. 2005
PCE - VIT
0:1
41. kolo, 15. 1. 2006
PCE - VIT
3:2

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 60 0 34 2
Obránci G A +/- TM
Robert Kántor 1 1 2 0
Jan Snopek 0 0 1 2
David Havíř 0 0 0 2
Martin Vágner 0 0 0 2
Petr Čáslava 0 0 0 0
Tomáš Linhart 0 0 0 0
Petr Mudroch 0 0 -2 0
Útočníci G A +/- TM
Petr Sýkora 1 1 2 0
Michal Mikeska 1 1 1 0
Miroslav Hlinka 0 1 2 2
Petr Koukal 0 1 0 2
Tomaž Razingar 0 0 1 2
Jan Čaloun 0 0 1 0
Jan Kolář 0 0 0 0
František Mrázek 0 0 0 0
Jan Starý 0 0 0 0
Tomáš Blažek 0 0 -1 2
Ladislav Lubina 0 0 -1 2
Tomáš Rolinek 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube