13.1.2006
Petr Novák

Pardubice obrat nedokonaly

Nervy drásající zápas sehráli hráči Moelleru Pardubice v zápe 40. kola hokejové Tipsport extraligy. Na ledu Energie Karlových Varů prohrávali ještě sedmi minut před koncem o dvě branky, drtivým závěrem ale zápas zvládli doráhnout do prodloužení. Jeho dokonání znemožnilo čtyřminutové oslabení v nastaveném čase.

Tipsport extraliga, 40. kolo, pátek 13.1.2006, Zimní stadion Karlovy Vary

Karlovy Vary

Dynamo Pardubice

2:2p
0:0, 1:0, 1:2 – 0:0
Branky a nahrávky: 21:30 Dobroň (Pech), 41:12 Kraft (A. Nedorost, L. Řezníček) – 52:48 Lubina (Snopek), 55:12 Rolínek (Sýkora, Blažek). Rozhodčí: Mikula – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 3:7. Využití: 1:1. Diváci: 3150. Střely na branku: 41:37. Průběh utkání: 2:0, 2:2.
Karlovy Vary: Mensator – Duben, Dobroň, Macholda, L. Řezníček, J. Polák, Němec – Kumstát, Hurtaj, Selingr – Dvořák, Kraft, A. Nedorost – Košťál, Skuhravý, Pech. Trenéři: Zdeněk Venera, Václav Baďouček a Pavel Kněžický.
Dynamo Pardubice: Lašák – Snopek, Čáslava, Havíř, Linhart, Vágner, Kántor – Rolínek, Blažek, Lubina – Sýkora, Mikeska, Hlinka – Čaloun, Koukal, Mrázek – Razingar, Starý, Kolář. Trenéři: Vladimír Bezdíček a Petr Hemský.

Komentář

První třetina bez branek

Karlovarští hokejisté vstoupili do utkání rázně a hned v první minutě musel obtížnou situaci řešit brankář Ján Lašák. Střelu Kumstáta nejdříve vyrazil před sebe, aby si skvělým zákrokem levým betonem poradil i s dorážkou Selingra.

Hráči Moelleru se do prvního většího tlaku mohli dostat až v sedmé minutě, kdy byl vyloučen domácí Michal Dvořák za nedovolené bránění. Během početní výhody se ale do útočného pásma téměř nedostali. Teprve v jejím závěru se ke střele dostal útočník Ladislav Lubina, ale branku netrefil a domácí se ubránili.

Pět na pět se ale dlouho nehrálo a na trestnou lavici putoval za kroček bývalý karlovarský obránce, nyní ve službách mistrovského celku, Robert Kántor. Domácím se přesilová hra vydařila přece jenom více, ale v nejnadějnější pozici Milan Kraft z prostoru mezi kruhy puk do sítě neusměrnil.

Brankář domácích Mensator se poprvé dostal do závaru ve 13. minutě, ale střelu obránce Davida Havíře hosté do sítě neprotlačili. Následný optický tlak ale ve větší brankovou příležitost nevyužili.

Opět do hry se domácí dostali při další přesilově hře v 17. minutě. Za katr tentokrát putoval za hákování obránce Jan Snopek a Ján Lašák se v brance musel činit. Nejdříve si po střele Ondřeje Němce poradil s tečí Milana Krafta, aby v závěru přesilové hry stačil i na dorážku Skuhravého. Také proto odešli hráči do kabin za bezbrankového stavu.

Rychlý start domácích

Nejdůležitější okamžik druhé třetiny přišel hned v jejím úvodu. Ve 21. minutě byl za hákování vyloučen pardubický útočník Petr Sýkora a Energie přesilovku po patnácti sekundách využila. Michal Dobroň na modré čáře napřáhnul a propálil vše před sebou. Asistenci si připsal Lukáš Pech – 1:0.

Hosté se snažili opovědět o chvíli později, ale Tomáš Linhart po přesné přihrávce Tomáše Blažka minul odkrytou branku. Oba týmy dokázaly v následujících minutách vypracovat velké závary před soupeřovými brankami, ale puk do branky neprotlačily. Šestadvacátá minuta byla poznamenána vyloučením pardubického obránce Jana Snopka za nesportovní chování, za které vyfasoval desetiminutový osobní trest.

Ve 26. minutě se opět vytáhnul pardubický gólman Ján Lašák, na kterého při bekhendové kličce nevyzrál obránce Miroslav Duben. Činil se také jeho protějšek, který ve 29. minutě zlikvidoval sólový nájezd Petra Sýkory. Ten si alespoň vynutil faul a Miroslav Duben šel na trestnou lavici za sekání. Do největší šance se opět dostal Petr Sýkora, ale podruhé tváří v tvář Mensatorovi zklamal.

Hra měla v dalších minutách svižný spád a přelévala se z jedné strany na druhou, ale do zakončení se hráči příliš nedostávali. Ve velké šanci ve 36. minutě zklamal i karlovarský Michal Dvořák, který si dokázal položit pardubického brankáře, ale odkrytou branku už netrefil.

Hosté se v závěru zápasu čím dál tím více tlačili před brankáře Energie, ale karlovarská obrana fungovala téměř stoprocentně. Do kabin se tak šlo za stavu 1:0 pro domácí.

Nervy drásající závěr třetí třetiny

Také vstup do poslední části se domácím vydařil na výtečnou. Ve 42. minutě se dorážkou nad ležícím Jánem Lašákem prosadil Milan Kraft. Asistence si do bodování připsali Nedorost a Řezníček. Energetici se tak ujali vedení - 2:0.

Šance na zkorigování nepříznivého vývoje měli Východočeši o minutu později, kdy byl za hrubost vyloučen Ondřej Němec. Do první velké šance se ale paradoxně dostali domácí – Petr Kumstát se na červené čáře zmocnil puku, ale tísněn obráncem se zmohl pouze na lehkou bekhendovou střelu, se kterou si Lašák poradil. V závěru přesilové hry se tentokrát před Mensatorem zjevil Michal Mikeska, ale jeho bekhendová střela vysoko minula horní tyčku.

Pardubice se i po skočení početní výhody tlačily před branku Karlových Varů, ale na výborného Mensatora recept stále najít nemohly. Domácí se v této části zápasu často bránili náporu pouze zakázaným uvolněním.

Krátce po polovině třetí třetiny přišly chvíle Ladislava Lubiny. Nejdříve v 52. minutě z prostoru mezi kruhy pouze těsně minul branku hostů, aby byl mnohem úspěšnější o minutu později. V čase 52:40 tečoval střelu Jana Snopka od modré čáry a snížil tak na 2:1!

Hosty vstřelená branka podnítila k ještě větší aktivitě a pomohl jim k tomu také Michal Dobroň svým vyloučením v úvodu 55. minuty. Hráči mistrovského týmu se usadili v útočné třetině a jejich aktivita byla odměněna v čase 55:12. Teč Tomáše Rolínka po střele Petra Sýkory totiž opět skončila za zády karlovarského gólmana. Druhou asistenci si opět připsal Tomáš Blažek – 2:2!

O minutu později mohli jít domácí opět do vedení. Andrej Nedorost se skvěle provedenou kličkou dostal před Jána Lašáka, položil ho na led, ale sám se dostal z výhodného střeleckého úhlu.

Závěr třetí třetiny přinesl dramatické okamžiky na obou stranách. V 59. minutě byl za faul na Petra Kumstáta vyloučen David Havíř a Libor Ustrnul po minutě početní výhody z blízkosti netrefil odkrytou branku hostí. Patnáct sekund před koncem normální hrací doby se ale do sólového nájezdu dostal pardubický kapitán Tomáš Blažek, ale Lukáš Mensator skvělým švihem lapačky uchránil domácí od pohromy. Za stavu 2:2 se zápas dostal do prodloužení.

Faul a následné vyloučení znemožnily dokonání obratu

Prodloužení poznamenal nečistý zákrok pardubického forwarda Petra Sýkory, který vysokou holí fauloval Andreje Nedorosta. Na jeho obličeji se objevila krev a pardubický hráč dostal trest na 2 plus 2 minuty.

Domácí se usadili v útočném pásmu a hosté se statečně bránili vyhazováním kotoučů. Především obětavé zákroky bránících hráčů uchránily pardubické mužstvo od rozhodující branky. Zápas tak skončil remízou 2:2.

Ohlasy po utkání

Václav Baďouček (Karlovy Vary): „Kvalitního soupeře jsme ve všem eliminovali a v první třetině jsme vyvinuli tlak, jenže gólové příležitosti jsme nedali, Ve třetí třetině nás soupeř napadl s maximální agresivitou a podařilo se mu vyrovnat. Je to ztráta dvou bodů, i když s velmi kvalitním týmem. Pokud nedáme tři vyložené šance do prázdné branky, nemůžeme čekat víc.“
Petr Hemský (Pardubice): „Bojujeme o každý bod. Začátek utkání byl ze strany domácím excelentní, jen se štěstím jsme první třetinu přečkali bez branek. Za stavu 2:0 pro domácí jsme leccos z jejich hry otupili, hráli způsobem hop, nebo trop a vyšlo nám to. S bodem jsme velmi spokojeni.“

Zápasy v sezóně

1. kolo, 10. 9. 2005
PCE - KVA
2:1
14. kolo, 14. 10. 2005
KVA - PCE
4:2
27. kolo, 25. 11. 2005
PCE - KVA
4:1
40. kolo, 13. 1. 2006
KVA - PCE
2:2p

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 65 0 39 2
Obránci G A +/- TM
Jan Snopek 0 1 1 12
Petr Čáslava 0 0 1 0
Robert Kántor 0 0 0 2
Tomáš Linhart 0 0 0 0
Martin Vágner 0 0 0 0
David Havíř 0 0 -1 2
Petr Mudroch 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Ladislav Lubina 1 0 1 0
Tomáš Rolinek 1 0 1 0
Tomáš Blažek 0 2 1 0
Petr Sýkora 0 1 -1 6
Jan Čaloun 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Petr Koukal 0 0 0 0
František Mrázek 0 0 0 0
Tomaž Razingar 0 0 0 0
Jan Starý 0 0 0 0
Michal Mikeska 0 0 -1 2
Miroslav Hlinka 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube