3.1.2006
Vladimír Gregor

Parádní zápas se smutným koncem pro domácí

Utkání z kategorie nadprůměrných nabídl první novoroční zápas v pardubické ČEZ Areně. V něm se střetly celky s těmi nejvyššími ambicemi a hrál se hokej prvotřídní kvality. Utkání ovlivnily dvě slepené branky Slavie hned v úvodu utkání, ale mohutná snaha mistra podpořená dvěma brankami Lubiny a jedním zásahem Hlinky a Razingara, stačila pouze na zdramatizování zápasu. Soupeř v závěru dvěma brankami navýšil skóre na konečných 4:7.

Tipsport extraliga, 38. kolo, úterý 3.1.2006, ČEZ Arena

Dynamo Pardubice

Slavia Praha

4:7
1:2, 1:2, 2:3
Branky a nahrávky: 11:35 Hlinka (Rolínek, Mikeska), 37:49 Lubina, 49:31 Razingar (Lubina, Sýkora), 53:09 Lubina (Sýkora, Razingar) – 0:38 Tomica (Bednář, Beránek), 0:49 Duda (J. Novák, Žižka), 20:44 Bednář (Tomica, Kadlec), 27:08 Beránek (Duda, Vlasák), 50:04 Vondrka (D. Hruška, Divíšek), 59:13 Duda (Sup, Divíšek), 59:59 Duda. Rozhodčí: Smeták – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 5:7. Využití: 0:1. Diváci: 9126. Střely na branku: 41:42. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:4, 3:4, 3:5, 4:5, 4:7.
Dynamo Pardubice: Lašák – Snopek, Čáslava, Havíř, Mudroch, Linhart, Kántor – Sýkora, Blažek, Lubina – Mikeska, Hlinka, Rolínek – Čaloun, Koukal, Kolář – Mrázek, Starý (21. Razingar), Korhoň. Trenéři: Vladimír Bezdíček a Petr Hemský.
Slavia Praha: Hronek – Kadlec, Kolařík, J. Novák, Žižka, Pojkar, Graňák – Bednář, Beránek, Tomica – Duda, Vlasák, Sup – D. Hruška, Divíšek, Vondrka – V. Růžička ml., Kopecký, Dlouhý. Trenéři: Vladimír Růžička st., Ondřej Weissmann a Jiří Kalous.

Komentář

Po minutě to bylo 0:2

Doslova šokující úvod měl trhák kola mezi domácími Pardubicemi a hostující Slavií. Po kostrbaté kombinaci Pražanů se dostal mezi kruhy k puku Tomica a lehkou střelou po zemi přes obránce překvapil první střelou hostí v zápase Lašáka – 0:1. Otřesené Pardubice se nestihly ani rozkoukat a už to bylo o dvě branky. Duda dostal rychlou přihrávku za obranu a z nájezdu zvýšil střelou nad vyrážečku v čase 00:49 na 0:2!

Totální K. O. domácího celku mohl dokonat expardubický Divíšek, sám před Lašákem ale minul branku. Moeller se postupně přeci jen vymanil ze slávistických kleští a také zahrozil. Tlak Koukalovy formace snížení sice nepřinesl, ale alespoň faul hostujícího Supa. V přesilové hře domácí soupeře sevřeli a v několika případech chyběly puku do sítě pouze centimetry. Slavia chytře číhala na šanci, která přišla po zaváhání na obranné modré Pardubic. Hbitý syn trenéra Růžičky se protáhl kolem zkoprnělých zadáků, ale zkrácený nájezd zakončil jen střelou do Lašáka.

Pardubice se gólové úrody dočkaly až v polovině dvanácté minuty hry. Z Mikeskovy souhry s Rolínkem těžil skórující Hlinka, jenž z těžkého úhlu trefil odkrytou branku – 1:2. Zpátky do kolen mohl mistra srazit rychlý kontr Slavie, Lašák se však proti Bednářově střele do protipohybu vyznamenal. Na opačné straně se málem slavilo vyrovnání! To když se až před Hronka proháčkoval Korhoň, ale ten jeho chytře mířenou ránu ztlumil lapačkou.

Čtyři minuty před koncem první části hry hloupě fauloval Duda a umožnil hrát Pardubicím druhou přesilovou hru. Hlinkova formace sice před Hronkem rozbila své ležení takřka na celé dvě minuty, jenže nebezpečnější střela chyběla.

Slavia trestala pardubické chyby

Jako přes kopírák té první začala i prostřední část hry. Ztrátu puku na útočné modré a následné přečíslení potrestal po kombinaci s Beránkem střelou do horní poloviny branky Bednář – 1:3. Skóre mohl vzápětí ještě navýšit mezi kruhy zapomenutý Hruška, jenže minul pravou tyč. Slavia se dočkala alespoň první přesilové hry, ale po úniku Korhoně mohla děkovat rychlému reflexu Hronka.

Po Kolářově vysoké holi bylo dočasně vyrovnáno i na vyloučené, ale blíže brance byli překvapivě znovu domácí. Na ledě se objevil slovinský útočník ve službách Pardubic Razingar a notně zamotal slávistickým bekům hlavy. Patnáct vteřin před návratem Koláře do hry ujel Pardubicím Duda, byl zahákován Mikeskou a sudí se nerozpakoval znovu vyloučit. Tentokrát už se hosté radovali, zblízka puk doklepával do prázdné branky Beránek – 1:4.

Pardubice i za takto nepříznivého stavu nesklopily hlavu a zvýšenou agresivitou zamkly soupeře v obranné třetině. Při pokusech Hlinky a Čalouna přála Hronkovi i paní štěstěna. Po faulu Divíška dostal domácí sbor šanci v podobě přesilové hry, jenže Havíř promáchl skákavý puk před prázdnou brankou a dvojice Koukal – Kolář pro změnu kombinovala až příliš.

Při dalším oslabení Slavie mohli diváci sledovat už několikátý samostatný nájezd hostujícího celku. Prudká přihrávka na Dlouhého našla svého adresáta takřka přes celou hrací plochu, pardubický gólman se však vyznamenal. Domácí přeci jen vydolovali alespoň branku naděje. Důrazný Lubina přetlačil Hronka na brankové čáře a po konzultaci s videorozhodčím hlavní sudí Smeták gól nakonec uznal – 2:4.

Duda pečetil zápas vteřinu před koncem

Poté co Pardubice úspěšně ubránily přesilovou hru Slavie, hranou po faulu Mikesky na sklonku druhé třetiny, mohly vrhnou všechny síly znovu do útoku. Po dalším zákroku Divíška se jim navíc otevřela možnost přesilové hry a byl to Kolář, který z metru pálil těsně nad. Když neuspěl ani Mikeska a sudí přehlédl několik evidentních faulů hostů, Slavia se nakonec ubránila.

Tlak Pardubic ale pokračoval. V dalším náporu Lubina dokonce zblízka orazítkoval i břevno Hronkovy branky. Slavia pod tlakem faulovala a výsledkem bylo vyloučení Graňáka, který doslova zalehl subtilního Rolínka. Srdnatě bojující a obětavě bránící Pražané se sice ubránili, ale hned po návratu vyloučeného hráče inkasovali. Razingar si našel místo mezi kruhy a tvrdou ranou k tyči nedal Hronkovi šanci – 3:4.

Radost tribun měla ale jepičí život. Hned z následného útoku obkroužil Vondrka až příliš snadno pardubickou branku a bekhendem našel místo pod Lašákovou vyrážečkou – 3:5. Bláznivý zápas ale nekončil. Již za malou chvilku se na brankovišti prosadil důrazný Lubina a vsítil znovu kontaktní branku – 4:5. Drama pokračovalo i nadále, vyrovnání měl na holi neudržitelný Lubina, po něm zamířil vedle i Sýkora.

Slavia soustředila všechny zbylé síly na obranu, ale nájezdům Pardubic odolávala horko těžko. Osmdesát vteřin před naplněním šedesáté minuty si vzala domácí trenérská dvojice oddechový čas a po něm již zůstal tradiční post Jána Lašáka prázdný. Vyrovnat se bohužel nepodařilo. Duda nejprve zvýšil do prázdné branky na 4:6 a vzal si i poslední slovo zápasu, kdy doklepl kotouč za Lašáka ještě vteřinu před koncem a dokonal svůj hattrick – 4:7.

Ohlasy po utkání

Vladimír Bezdíček (Pardubice): „Hokej byl vynikající, ale my jsme měli špatný začátek. Táhlo se to s námi celý zápas. I přes snahu a výkon mužstva pro nás zápas skončil špatným výsledkem. Vždy jsme se dostali na kontakt jednoho gólu a znovu inkasovali. Šance jsme na remízu měli, ale Slavia je kvalitní tým a zvládla to.“
Jiří Kalous (Slavia): „Viděli jsme dneska z obou stran hokej vynikající úrovně. Zápas měl obrovské nasazení, bruslilo se nahoru dolů, byl to úžasný zážitek pro diváky. My jsme měli vynikající vstup do utkání, vstřelil jsme dvě branky v první minutě. Vždycky, když soupeř kontroval, podařilo se nám znovu utéct. Domácí se tlačili v závěru hodně dopředu a my jsme toho mohli využít k rozhodnutí výsledku.“

Zápasy v sezóně

12. kolo, 9. 10. 2005
PCE - SLA
3:3p
25. kolo, 19. 10. 2005
SLA - PCE
5:1
38. kolo, 3. 1. 2006
PCE - SLA
4:7
51. kolo, 5. 3. 2006
SLA - PCE
2:2p

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 59 0 35 6
Obránci G A +/- TM
Jan Snopek 0 0 0 2
Petr Čáslava 0 0 0 0
Petr Mudroch 0 0 0 0
David Havíř 0 0 -1 0
Tomáš Linhart 0 0 -1 0
Robert Kántor 0 0 -2 0
Útočníci G A +/- TM
Ladislav Lubina 2 1 1 0
Tomaž Razingar 1 1 1 0
Miroslav Hlinka 1 0 -1 0
Petr Sýkora 0 2 1 0
Michal Mikeska 0 1 -1 4
Tomáš Rolinek 0 1 -1 0
František Mrázek 0 0 1 0
Lubomír Korhoň 0 0 0 0
Jan Starý 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 -2 2
Petr Koukal 0 0 -2 2
Tomáš Blažek 0 0 -2 0
Jan Čaloun 0 0 -2 0
HC Dynamo YouTube