28.12.2005
Jan Hrabal

Mistrovi se daří! Porazil i Plzeň

Skvělá atmosféra, nádherný hokej. Pardubičtí hokejisté dokázali natáhnout šňůru vyhraných zápasů pod novou trenérskou dvojicí na čtyři. V domácím prostředí dokázali porazit Plzeň 5:2. O branky se postarali Kántor, Čaloun, Korhoň, Hlinka a Sýkora.

Tipsport extraliga, 36. kolo, středa 28.12.2005, ČEZ Arena

Dynamo Pardubice

Plzeň

5:2
2:1, 2:1, 1:0
Branky a nahrávky: 7:17 Kántor (Lubina), 14:08 Čaloun (Koukal, Čáslava), 30:13 Korhoň (Starý, Čáslava), 38:41 Hlinka, 44:19 Sýkora – 16:48 Andrašovský (A. Padělek), 27:54 Tvrdoň (Zelenka, A. Padělek). Rozhodčí: Jebavý – Český, Kostka. Vyloučení: 2:5. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 9300 (vyprodáno). Střely na branku: 39:31. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 5:2.
Dynamo Pardubice: Lašák – Snopek, Čáslava, Mudroch, Havíř, Kántor, Linhart – Sýkora, Blažek, Lubina – Razingar, Hlinka, Rolínek – Čaloun, Koukal, Kolář – Mrázek, Starý, Korhoň. Trenéři: Vladimír Bezdíček a Petr Hemský.
Plzeň: Málek (17. Jež) – Výborný, Štěpánek, Cartelli, Trnka, Nedoma, Vobořil, od 30. navíc Pulpán – Zelenka, D. Moravec, Adamský – A. Padělek, Kracík, Andrašovský – Důras, M. Straka, Tvrdoň – Frieberg, Kepl, Vítek. Trenéři: Marek Sýkora a Radek Kampf.

Komentář

Vynikající vstup do utkání

Napěchovaný stadion, parádní atmosféra a neméně kvalitní hokej. Kdo zavítal do pardubické ČEZ Areny, nemohl litovat. Plný dům vybičoval HC Moeller ke svižnému hokeji od první minuty. Útočný hokej převládal, oba brankáři se řádně potili. První velkou šanci si v 7. minutě vypracoval plzeňský Lasselsberger. Vobořil se najednou zjevil před Lašákem, který jeho střelu vyrazil mimo.

Na druhé straně ale gólově udeřilo. Lubina vybojoval v rohu puk, o hůl obránce Plzně jej naservíroval Kántorovi, ten vypálil a trefil přesně. Jeho pumelice trefila přesně levý růžek Málkovy branky – 1:0. Po inkasované brance se Plzeň snažila zvýšit tempo a vyrovnat. Pardubičtí ale nadále bavili plné tribuny kombinačním hokejem.

V 10. minutě byl za nedovolené bránění vyloučen plzeňský zadák Výborný. Pardubice při své výhodě zamkly soupeře, ale gól nevytěžily. Největší šanci si vypracoval Lubina, jehož zpoza branky našel Blažek. Nejzkušenější hráč extraligy v tísni ohrozil Málka, ten ale jím vyslaný kotouč pokryl.

Hosté v první třetině dopláceli na své fauly. Rozhodčí Jebavý potrestal ve 14. minutě Adamského, který hákoval Lubinu. Po minutě a čtyřech sekundách HC Moeller svou přesilovku zužitkoval. Při pobytu v útočné třetině se k puku dostal v předbrankovém prostoru Čaloun a mazácky pod Málkem rychle zvýšil na 2:0.

V čase 16:24 ale všem zatrnulo. K rychlému brejku se dostal Petr Sýkora, upaloval na branku, Roman Málek vyrazil proti kotouči. Petr Sýkora se nemohl stačit brankáři Lasselsbergru vyhnout, přeletěl přes něj a rozhodčí Jebavý zdvihl ruku nahoru. Gólman Málek ale sundal helmu, lapačku a vyrážečku a upaloval na střídačku. Pardubické publikum bylo zaražené, jako jeden muž sledovalo hrozivě vypadající scénu, kdy členové plzeňského realizačního týmu tloukli Málka do zad, domnívajíce se, že má vyražený dech. Za překvapivě bouřlivého potlesku ale Roman Málek odešel do kabiny a pak byl transportován do nemocnice. Sudí Jebavý po krátké pauze nevylučoval.

Do západočeské branky se postavil Petr Jež, který se necelé půlminutě mohl radovat ze snížení. Nepozornost v pardubické rozehrávce potrestal Andrašovský po přihrávce od Padělka.

Na plzeňské vyrovnání odpověděli Korhoň a Hlinka

V úvodu druhé třetiny se stupňovala snaha Záapodčechů o vyrovnání. Hráči Lasselsbergru byli v této fázi aktivnějším mužstvem, pomoci jim mohla i první přesilovka v utkání po vyloučení Korhoně. Pardubice ale zahrály oslabení bravurně, hosty prakticky k ničemu nepustily.

Když už se hrálo v pěti na obou stranách, tak se Plzeň dočkala vyrovnání. K puku se v pardubické defenzívě dostal útočník Tvrdoň a střelou k tyči přes obránce podruhé překonal Lašáka – 2:2.

Snahu Moelleru ale plzeňské vyrovnání neotupilo, spíše naopak. Pardubičtí trenéři asi přímo na střídačce nešetřili ostřejšími výrazy a hra Moelleru opět vystoupala na úroveň v první třetině. A také se to projevilo na skóre.

Na sklonku první poloviny utkání se ke střele od modré dostal bek Čáslava, jeho pokus vylepšil tečí junior Starý do tyče. Od ní se ale kotouč odrazil směrem ke Korhoňovi, který jej doklepl do branky – 3:2.

Výkon Pardubic šel v těchto minutách rapidně nahoru. Podařené přihrávky, rychlé akce, které znamenaly nebezpečí pro Ježe. Toho postupně nepřekonali z brejku Razingar, v další akci trefil Čaloun břevno, při dalším střídání se tentýž hráč nedokázal prosadit těsně před brankou Plzně.

Pardubice ale dočkaly dvougólového vedení ještě ve druhé třetině. V předposlední minutě druhého dějství totiž v oslabení sebral puk na modré útočník Hlinka, rozjel se a parádním blafákem do forhendu překonal Ježe – 4:2. Výstavní trefu ozdobil Hlinka neméně efektní oslavou.

Vyprodané tribuny oslavovaly vítězství

Ve třetím dějství to zprvu vypadalo, že se Východočeši nebudou nikam tlačit a trpělivou hrou si pohlídají vedení. Ale Pardubičtí se drželi zásady ‚nejlepší obrana je útok‘ a snažili se hrát co nejdále od Lašáka.

Ve 45. minutě navíc na útočné modré dostal k puku Petr Sýkora, na metru nabral rychlost, přeřítil se skrz pár obránců soupeře a střelou pod horní tyčku zvýšil na 5:2.

Pardubické tribuny dávaly najevo svou radost. Mexické vlny několikrát oběhly vyprodaným stadionem, atmosféra byla opravdu výtečná. Domácí se svým fanouškům odvděčili pracovitým výkonem až do konce utkání.

Nové trenérské duo tak stále ještě neprohrálo a Pardubice vystoupaly díky výhře nad Plzní o další dvě příčky. Pokořit další metu mohou hráči HC Moeller již v pátek, kdy nastoupí na ledě Znojemských Orlů. Z důvodu sněhové kalamity vyjíždí Východočeši k tomuto utkání již ve čtvrtek.

Ohlasy po utkání

Petr Hemský (Pardubice): „Bylo to důležité utkání jak pro nás, tak pro Plzeň a jsem rád, že jsme to zvládli. Pro diváky to bylo atraktivní utkání, hrálo se nahoru, dolů, moc se tedy nebránilo a dvě třetiny to bylo docela slušný. V poslední třetině jsme už utkání jen kontrolovali a podržel nás Lašák.“
Marek Sýkora (Plzeň): „Domácí sehráli úvodní třetinu ve velkém stylu a tam nás jednoznačně přehráli. Doufal jsem, že jim to nasazení nevydrží, výsledek po ní byl pro nás povzbuzující. Podařilo se nám vyrovnat, ale v závěru druhé části jsme soupeři sami připravili branky, zvlášť tu čtvrtou v naší přesilovce. V poslední třetině už domácí mysleli na příští zápas ve Znojmě.“

Zápasy v sezóně

10. kolo, 2. 10. 2005
PCE - PLZ
2:3
23. kolo, 6. 11. 2005
PLZ - PCE
0:1
36. kolo, 28. 12. 2005
PCE - PLZ
5:2
49. kolo, 28. 2. 2006
PLZ - PCE
2:3

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 60 0 29 2
Obránci G A +/- TM
Robert Kántor 1 0 1 0
Petr Čáslava 0 2 0 0
David Havíř 0 0 2 0
Tomáš Linhart 0 0 1 0
Petr Mudroch 0 0 1 0
Jan Snopek 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Lubomír Korhoň 1 0 1 2
Petr Sýkora 1 0 1 0
Jan Čaloun 1 0 0 0
Miroslav Hlinka 1 0 0 0
Ladislav Lubina 0 1 1 0
Jan Starý 0 1 1 0
Petr Koukal 0 1 0 0
Tomáš Blažek 0 0 1 0
František Mrázek 0 0 1 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Tomaž Razingar 0 0 0 0
Tomáš Rolinek 0 0 -1 2
HC Dynamo YouTube