22.12.2005
Petr Novák

Forma mistra stoupá! Otočil zápas v Kladně a potřetí v řadě zvítězil

Stále bez porážky pod novou trenérskou dvojicí Bezdíček – Hemský zůstávají hráči HC Moeller Pardubice. Ve 35. kole Tipsport extraligy porazili HC Rabat Kladno 3:4 v prodloužení. Vítěznou branku vstřelil v 62. minutě Petr Sýkora. Návrat do pardubické sestavy okořenil gólem slovinský útočník Tomaž Razingar.

Tipsport extraliga, 35. kolo, čtvrtek 22.12.2005

Rytíři Kladno

Dynamo Pardubice

3:4p
1:0, 1:1, 1:2 – 0:1
Branky a nahrávky: 2:54 Bílek (Zeman, Patera), 35:37 Patera (Bílek), 53:12 M. Havel (Basser) – 38:00 Blažek (P. Sýkora), 43:15 Razingar (Rolínek), 56:04 Korhoň (Čaloun), 61:08 P. Sýkora (Snopek). Rozhodčí: Rejthar – Bejček, Kabourek. Vyloučení: 8:8, navíc Mikeska 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 2408. Střely na branku: 30:42. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2, 3:4.
Rytíři Kladno: Orct – Ševc, Evan, L. Procházka, Špelda, V. Čech, Zeman – Bílek, Patera, Huml – Horna, Gardoň, Kuchler – Besser, M. Havel, Hluchý. Trenéři: Zdeněk Müller a Petr Tatíček.
Dynamo Pardubice: Lašák – Snopek, Čáslava, Mudroch, Havíř, Kántor, Linhart – P. Sýkora, Blažek, Lubina – Mikeska, Hlinka, Mrázek – Čaloun, Koukal, Kolář – Razingar, Rolínek, Korhoň. Trenéři: Vladimír Bezdíček a Petr Hemský.

Komentář

Špatný vstup do zápasu

Hokejistům Moelleru se vstup do utkání příliš nevydařil. Už ve třetí minutě byl vyloučen útočník Lubomír Korhoň a Rabat nabídnutou přesilovou hru rychle využil. Přesně po 14 vteřinách si před bránu nabruslil Vítězslav Bílek a po přihrávkách Zemana a Patery střelou nad Lašákovu vyrážečku otevřel skóre utkání – 1:0.

Východočechy branka vyprovokovala pouze k nedisciplinovanému chování, a tak ve 4. minutě putoval za katr útočník Miroslav Hlinka. Hákování a faul loktem mu vynesly trest na 2+2 minuty. Domácím se sice podařilo dostat do útočné třetiny, ale ke střelbě se v přesilové hře téměř nedostali. Na konci páté minuty byl navíc vyloučen Kuchler a síly na ledě se tak srovnaly.

Hra se v polovině první třetiny přelévala bez větších šancí na obou stranách. Prudkou střelu Humla spolehlivě vyřešil Lašák a závar před brankou na druhé straně skončil zase posunutou klecí. Ve 13. minutě si aktivní Huml vymohl další faul a na trestnou lavici putoval za hákování obránce Petr Čáslava. Kladno zahrozilo v přesilovkách především střelami Libora Procházky – ani jedna ale ke gólu nevedla a Pardubice se ubránily.

Na ledě se postupně začalo přiostřovat – postupně byli vyloučení kladenský Basser za nedovolené bránění, Ladislav Lubina za napadení a vzájemně vyloučeni byli také Michal Mikeska za faul loktem a Radek Gardoň za krosček. Nestandardní počet hráčů na ledě ale žádný tým k v branku neproměnil, a to přesto, že obě strany soupeřovi brankáře důkladně prověřily.

Pouze půl minuty se hrálo pět na pět, protože v 18.minutě byl vyloučen kladenský Havel. První polovinu přesilové hry se Východočechům nedařilo udržet v útočném pásmu. Ve druhé se ale už dokázali nastěhovat před Orcta a Miroslav Hlinka dokonce dopravil puk za ležícího Orcta do branku. Pro postavení hráče v brankovišti ale gól nebyl uznán. Také proto se šlo do kabin za těsného vedení Kladna.

Druhá třetina ve znamení náporu Východočechů

Hned v úvodu třetiny se do velké šance dostali pardubičtí hokejisté. Do situace dva na jednoho se dostali Ladislav Lubina a Petr Sýkora, se střelou rychlého útočníka si ale Orct poradil. Východočeši v náporu pokračovali, ale František Mrázek sám před brankářem střelecky zklamal a puk skončil v lapačce domácího gólmana. Aktivní vstup do třetiny podtrhla i tvrdá střela Jana Snopka.

Velký nápor hostí musel vyřešit faulem Radek Gardoň a hráči mistra dostali možnost si opět zahrát přesilovou hru. Pardubičtí obránci pálili především od modré čáry, ale Orct si kotouč dokázal vždy najít. Poradit si dokázal i se samostatným průnikem Roberta Kántora. Domácí se tak dokázali ubránit.

Pardubice přesto v náporu pokračovaly. Nebezpečné střely Korhoně, Čalouna a Snopka ale gól nepřinesly. Ke slovu se dostali také domácí, ale tvrdou střelu Ševce Lašák vyrazil. Ve 30.minutě byl za faul loktem vyloučený Pavel Patera. V největší šanci ale Ladislavu Lubinovi sjel kotouč z hole, navíc byl ve 31.minutě vyloučený na dvě minuty za nedovolené bránění Michal Mikeska a síly na ledě se tak vyrovnaly. Domácí si ale počínali podobně – Bílek se nejdříve neprosadil před Lašákem a následně hákoval a dostal dvě minuty.

Také po skončení zkrácené přesilové hry pokračovali pardubičtí hokejisté v náporu – konkrétně řada Petra Koukala, ale paradoxně skórovali domácí. Ve 36. minutě sice Bílka obránci ke střele nepustili, ale volného puku se zmocnil Pavel Patera a jeho střela mezi betony znamenala dvougólové vedení – 2:0.

Východočeši branka nesložila. Jan Čaloun sice ještě na Orcta nevyzrál, ale další šance už gól přinesla. Petr Sýkora perfektně ve 38. minutě vyřešil situaci dva na jednoho – nejdříve si pohrál s kladenských obráncem a pak předložil puk do tandemu Tomáši Blažkovi, který se střelou z první trefil nad brankářovu lapačku 2:1!

Do konce druhé třetiny si oba týmy ještě vypracovaly brankové příležitosti, ale gól už nepřinesly.

Velký nápor zastavila nešťastná branka

Také do poslední třetiny vstoupili aktivněji pardubičtí hokejisté. Blažek ve 42. minutě neuspěl, ale o dvě minuty později už Východočeši mohli zvednou ruce ke stropu kladenského stadionu. Navrátilec Tomáš Razingar totiž po nahrávce Petra Koukala z velkého úhlu propálil Orcta a vyrovnal tak na 2:2.

Aktivita mistrovského kádru pokračovala i dále. Hlinka a Korhoň ale v dalších šancích zklamali. Ve 47. minutě měli navíc možnost hrát po faulu Hluchého přesilovou hru. Téměř celou ji dokázali odehrát v útočné třetině, ale vedoucí branku to nepřineslo.

V 52.minutě se do velké šance dostal opět slovinský reprezentační útočník Razingar, ale tentokrát úspěšný nebyl. Domácí se dostávali před Lašáka pouze sporadicky, přesto šli opět do vedení. Lukáš Havel v 54. minutě nahrával puk před Lašákovu branku, ten se odrazil od brusle Davida Havíře k překvapení všech přímo do branky 3:2.

Ani nešťastná branka pardubické hráče nesrazila. Obránce Jan Snopek ještě mířil do tyče, ale v 57. minutě se dokázal zblízka prosadit Lubomír Korhoň. Vyrovnáno – 3:3!

Domácí mohli utkání opět zvrátit ve svůj prospěch při vyloučení Petra Sýkory, ale skvěle bránící tým hostí je do šance nepustil. Závěr třetí třetiny ještě přinesl šanci Pavla Patery na straně jedné a Miroslava Hlinky na druhé. Oba své příležitosti využít nedokázali, a tak dospěl zápas do prodloužení.

Zasloužené vítězství v prodloužení

To nemělo dlouhého trvání. Pardubice totiž byly rychle odměněni za svoji snahu a v 62. minutě rozhodl o dvoubodovém zisku Petr Sýkora. Ten se dostal do samostatného nájezdu, byl faulován, ale při signalizované výhodě dokázal vleže zavěsit puk pod horní tyčku – 3:4!

Ohlasy po utkání

Zdeněk Müller (Kladno): „Zápas jsme museli absolvovat opět s velmi slepenou sestavou. Mrzí mě, že jsme dosáhli pouze na bod a navíc přišli o dalšího hráče Hornu, který má zlomený palec. Nemůžeme počítat ani s reprezentantem Kallou, který si z reprezentačního srazu přivezl naražená žebra a deset dní musí být v absolutním klidu. S kým budeme hrát v utkáních mezi vánočními svátky a Silvestrem, to opravdu nevím.“
Vladimír Bezdíček (Pardubice): „Utkání jsme nezačali dobře, ale postupem doby jsme se přece jen zlepšili. Dokázali jsme v normální hrací době vyrovnat náskok Kladna a v prodloužení pak získat další cenný bod.“

Zápasy v sezóně

9. kolo, 1. 10. 2005
KLA - PCE
0:3
22. kolo, 4. 11. 2005
PCE - KLA
5:7
35. kolo, 22. 12. 2005
KLA - PCE
3:4p
48. kolo, 5. 2. 2006
PCE - KLA
6:1

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 61 0 27 3
Obránci G A +/- TM
Petr Čáslava 0 1 0 2
Robert Kántor 0 0 2 0
Tomáš Linhart 0 0 1 0
Jan Snopek 0 0 1 0
David Havíř 0 0 0 0
Petr Mudroch 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Petr Sýkora 1 1 1 2
Tomáš Blažek 1 1 1 0
Lubomír Korhoň 1 0 1 2
Tomaž Razingar 1 0 0 0
Jan Čaloun 0 1 1 0
Tomáš Rolinek 0 1 0 0
Petr Koukal 0 0 1 0
Michal Mikeska 0 0 0 14
Miroslav Hlinka 0 0 0 4
Ladislav Lubina 0 0 0 2
Jan Kolář 0 0 0 0
František Mrázek 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube