11.12.2005
Jan Hrabal

HC Moeller pokořil Spartu. Odrazil se ode dna?

Parádní začátek a ještě lepší konec! Pardubičtí hokejisté pod novými trenéry zvítězili, v utkání porazili Spartu. O vítězství rozhodla zejména branka Petra Sýkory dvě a půl minuty před koncem ve dvojnásobné přesilovce. Trefil se i po odmlce Jan Čaloun. Králi večera byli ale Jan Kolář, střelec dvou branek, a Ján Lašák, který se po dvouměsíční přestávce vrátil do branky HC Moeller Pardubice.

Tipsport extraliga, 33. kolo, neděle 11.12.2005, ČEZ Arena

Dynamo Pardubice

Sparta Praha

4:3
1:1, 1:0, 2:2
Branky a nahrávky: 1:59 Kolář (Linhart, Mudroch), 25:22 Kolář (Čaloun), 44:35 Čaloun (Čáslava), 57:27 P. Sýkora (Blažek, Lubina) – 12:04 Ton (Marek, Vykoukal), 45:00 J. Straka (Špaňhel), 55:16 Štrba (Vykoukal). Rozhodčí: Smeták – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 9:11, navíc Bříza (Sparta) do konce utkání. Využití: 1:1. Diváci: 8947. Střely na branku: 40:36. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:3, 4:3.
Dynamo Pardubice: Lašák – Snopek, Čáslava, Mudroch, Havíř, Kántor, Linhart, Vágner – P. Sýkora, Blažek, Lubina – Mikeska, M. Hlinka, Mrázek – Tvrdík, Koukal, Kolář – Čaloun. Trenéři: Vladimír Bezdíček a Petr Hemský.
Sparta Praha: Bříza (58. Schwarz) – Černošek, Nikolov, Vykoukal, Jan Hanzlík, Dobroň, Toman, Stehlík – O. Kratěna, Sivek, Chabada – Ton, Marek, Štrba – Špaňhel, J. Straka, Netík – Dragoun, Langhammer, M. Růžička. Trenéři: František Výborný a Marian Jelínek.

Komentář

Změny nejen na lavičce, ale i v brance

S novou trenérskou dvojicí Vladimír Bezdíček – Petr Hemský a manažerem Zbyňkem Kusým na střídačce vstoupili pardubičtí hokejisté do posledního utkání před reprezentační přestávkou. Zajímavý tah provedli trenéři, když do branky nasadili vyléčeného Jána Lašáka. Záda mu kryl Adam Svoboda. Na soupisce jednoho mužstva tak byli dva brankáři – mistři světa!

Úvod střetnutí nabídl rozhodně zajímavou podívanou. Domácí hokejisté se rychlými akcemi snažili probourat sparťanskou defenzívu a hned zkraje zápasu byli úspěšní. Než doběhla 2. minuta, tak při hře čtyř proti čtyřem po bravurní přihrávce od Linharta přes střední pásmo si po pravé straně nabruslil Kolář, jako vichřice se přehnal přes bránícího Dobroně a střelou k tyči rozjásal hustě zaplněné tribuny pardubické ČEZ Areny – 1:0.

Když se David Havíř vracel do hry, tak se k němu zamotal puk, pardubický zadák se jal dostat se dopředu, ale jeho střela zápěstím z kruhu pouze označkovala spojnici Břízovy branky. Na druhé straně ale musel Lašák zasahovat proti pěkné souhře Tona se Štrbou.

První dějství nabídlo celkem osm vyloučení, jedno z nich dokázala Sparta potrestat. V čase 12:04 přihrál Marek přes pásmo Tonovi, jehož střela z voleje přece jen překonala Lašákův ne zcela vyplněný prostor mezi betony – 1:1.

Východočeši se z inkasované branky dostali poměrně rychle. Snažili se bruslit a rychlými akcemi se dostávat do pásma soupeře. V předposlední minutě diváci povzdychli nejprve po Snopkově střele od modré, kterou Bříza s obtížemi vyrazil k mantinelu, a pak, když se Sýkorovi nepovedlo rychle reagovat a vrátit kotouč do prostoru před brankou. Kdyby pardubická ‚sedmatřicítka‘ vystřelila třeba o půlsekundu dříve, tak by sparťanský gólman možná nedoskočil po puku, který na poloodkrytou branku letěl.

Kolář vrátil Pardubicím vedení

Útočně laděná partie pokračovala i ve druhé třetině. Do ní vstoupili lépe Pražané, ve 23. minutě přihrál Sivek od mantinelu volnému Chabadovi, kapitán hostí ale v souboji tváří v tvář s Jánem Lašákem neuspěl. O minutu později se ale po dobré přihrávce do jízdy dostal k jednomu ze svých sólových úniků Sýkora. Blafák do bekhendu mu ale nevyšel dle přání…

Ve 26. minutě se ale ČEZ Arena radovala. Pracant Čaloun, který sehrál jeden ze svých nejpovedenějších zápasů v dresu HC Moeller, přihrál před branku úderníkovi Kolářovi, který střelou k tyči vrátil Pardubicím vedení – 2:1.

Hokejová show pokračovala i v dalších minutách. Akce se střídaly na obou stranách, pardubičtí fanoušci s chutí aplaudovali pohledným kombinacím HC Moeller. Hodně byl vidět veterán Lubina, který ožil v první pětce s Blažkem a Sýkorou.

Šance měla ale i Sparta. V polovině utkání zaskočil Čaloun za povyjetého brankáře Lašáka, když se vrhnul po puku, který se motal v brankovišti. Ján Lašák pak při následující přestávce čištění ledu přijel ke střídačce a hlasitě mu poděkoval za záchranu této situace.

Východočeši byli mírně aktivnějším mužstvem, blízko gólu byli jak při akci Čalouna, který zavezl puk do pásma a přihrál volnému Mrázkovi, jemuž se nevyvedl blafák do bekhendu, tak při Sýkorově osamoceném úniku, při kterém netrefil branku.

V závěru třetiny ale zle kousala Sparta. Pomohla ji i zhruba půlminutová dvojnásobná přesilovka po vyloučení Snopka za hákování a Blažka za zvednutí puku z ledu. Při této nevýhodě ale skvěle zapracoval Linhart, který se dostal k puku a s nemilostí jej odpálil ven. V posledních vteřinách se ještě pořádně protáhl brankář Lašák, když likvidoval Markův pokus z první.

Sýkora trefil tři body

Jednobrankové vedení na počátku třetí třetiny dávalo fanouškům HC Moeller naději, nikoliv jistotu. Jistě ale museli být potěšeni z předváděné hry domácích. Pomoci Pardubicím mohla i přesilová hra po krosčeku Chabady, kterou ještě ‚vylepšila‘ o 31 sekund později vysoká hůl Tona. Moeller zmáčkl soupeře před jeho brankou, několikrát nebezpečně vystřelila, ale do stoprocentní šance se nepropracoval.

I tak ale využil tlaku, který si vypracoval. Když Ton skákal na led, tak se po Čáslavově střele od modré strhla mela před Břízou, ve které se nejlépe orientoval Čaloun a zasunul kotouč do sítě – 3:1.

Dvoubrankové vedení domácích trvalo pouze dvacet pět sekund. Chvilku po buly se totiž do akce na druhé straně dostala dvojice Špaňhel – Straka, který parádně sehraným blafákem snížil na 3:2.

Ve 46. minutě se do další velké šance dostal Sýkora, který se v oslabení oprostil od dvou zadáků Sparty, ale svou střelou pouze trefil lapačku Břízy.

Zápas vyvrcholil dramatickou pětiminutovkou v závěru třetí třetiny. Nejprve v čase 55:16 vyrovnal Štrba, ale i tak se nakonec z vítězství radovali domácí. Prakticky hned po vyrovnání byl za vysokou hůl vyloučen Toman, za minutu a půl putoval za katr za vysokou hůl Ton. Krátkou dvojnásobnou přesilovku Pardubice využily. Po přihrávce od Lubiny se ke střele dostal Blažek, Bříza puk vyrazil k Sýkorovi, který dvě minuty a půl minuty uzavřel skóre – 4:3.

Moeller si vítězství nenechal vzít. Spartě nepomohla kratičká power play, domácí si nenechali vítězství vzít a spolu s tribunami oslavili důležité vítězství. Nyní si ale od klubového hokeje odpočineme, následuje totiž reprezentační přestávka.

Ohlasy po utkání

Vladimír Bezdíček (Pardubice): „Bylo to kvalitní utkání a my jsme rádi, že po změnách, které zde nastaly, to takhle dopadlo. Mužstvo pracovalo, jelo na doraz a dopadlo to pro nás šťastně a výsledkově dobře.“
Marian Jelínek (Sparta): „K dnešními zápasu mohu říci jen dvě věty. Hrozně moc děkuji svému týmu, protože předvedl výborný výkon. O ostatním nesmím mluvit.“

Zápasy v sezóně

7. kolo, 25. 9. 2005
PCE - SPA
5:2
20. kolo, 30. 10. 2005
SPA - PCE
3:2p
33. kolo, 11. 12. 2005
PCE - SPA
4:3
46. kolo, 31. 1. 2006
SPA - PCE
7:5

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 60 0 33 3
Obránci G A +/- TM
Petr Čáslava 0 1 0 2
Petr Mudroch 0 1 0 0
Tomáš Linhart 0 0 2 0
Robert Kántor 0 0 0 4
David Havíř 0 0 -1 2
Jan Snopek 0 0 -1 2
Útočníci G A +/- TM
Jan Kolář 2 0 2 0
Jan Čaloun 1 1 3 0
Petr Sýkora 1 0 0 2
Petr Koukal 0 1 2 0
Tomáš Blažek 0 1 0 2
Ladislav Lubina 0 1 0 0
Michal Tvrdík 0 0 0 0
Michal Mikeska 0 0 -1 4
Miroslav Hlinka 0 0 -1 0
František Mrázek 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube