9.12.2005
Vladimír Gregor

Liberec nedal Pardubicím šanci

Bílí Tygři stejně jako v 19. kole na ledě Východočechů loupili i v kole 32. a po dobrém výkonu si po zásluze odváží všechny tři body. Zápas poznamenal raketový nástup hostujícího celku, kdy po 160 vteřinách bylo na světelném ukazateli skóre 0:2. Jediným úspěšným střelcem domácího celku se stal Michal Tvrdík, ale jeho branky pouze zmírnily vysokou porážku.

Tipsport extraliga, 32. kolo, pátek 9.12.2005, ČEZ Arena

Dynamo Pardubice

Bílí Tygři Liberec

2:5
1:3, 0:1, 1:1
Branky a nahrávky: 12:18 Tvrdík (Mikeska, Havíř), 59:24 Tvrdík – 0:59 S. Procházka (Vampola, Rozsíval), 2:40 Rataj (Rýgl), 12:47 Rataj (Tomajko), 30:12 Podkonický (Vaic, Jiruš), 56:13 Rozsíval (Vampola). Rozhodčí: Polák – Čech, Chytil. Vyloučení: 10:10, navíc P. Sýkora (Pardubice) 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 8153. Střely na branku: 33:33. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:5, 2:5.
Dynamo Pardubice: Svoboda – Snopek, Lesák, Havíř, Mudroch, Kántor, Linhart, Vágner – P. Sýkora, Blažek, Hlinka – Mrázek, Mikeska, Tvrdík – Čaloun, Koukal, Kolář – Korhoň, Cetkovský, Lubina. Trenéři: Vladimír Martinec a Jiří Šejba.
Bílí Tygři Liberec: Hnilička – Jiří Hanzlík, Jiruš, Krstev, Derner, Rýgl, Richter – Vaic, Podkonický, Šachl – Čermák, Rataj, Tomajko – P. Rozsíval, Vampola, S. Procházka – Klimenta, Pabiška, Víšek. Trenéři: Josef Paleček, Karel Dvořák a Miroslav Kapoun.

Komentář

Šokující start

Zápas započal ve velkém tempu a během 50 vteřin si oba brankáři připsali těžké zákroky po střelách Hlinky, respektive Procházky. Na góly se ale dlouho nečekalo. Nedůslednost pardubické obrany trestal po 59 vteřinách hry zcela nekrytý Procházka – 0:1. V pohodě hrající Severočeši předváděli pohledný kombinační hokej a nadále se hrálo spíše před Svobodou. Další šok domácímu publiku přinesla třetí minuta hry. Rýgl vybojoval kotouč na Rataje, ten si udělal kličku na střed a jeho střela po ledě nešťastně proklouzala mezi Svobodovými betony až do sítě – 0:2.

Úřadující mistr extraligy byl nadále pod obrovským tlakem, který mohl korunovat další brankou šikovný Podkonický. Svoboda se ale proti jeho gólové střele zblízka vytáhl a podržel tak naděje svého týmu. Šance na snížení přišla poměrně záhy, Procházka odhodil Koláře na brankovou konstrukci a na světě byla první přesilovka. Jenže ta netrvala dlouho, Snopkovi ujel Tomajko a pardubickému bekovi nezbylo, než faulovat.

Obrázek hry se neměnil, domácí se sice občas před Hniličku dostali, ale příliš práce mu nenadělali. To liberečtí útočníci si počínali značně efektivněji a při pobytu Vampolovy řady byl Procházka hodně blízko další brance. Zápasu nechyběly grády, ani potřebné koření – branky. Na začátku třinácté minuty dostal Tvrdík od Mikesky přihrávku za libereckou obranu a pardubická dvanáctka pověsila kotouč bekhendem přesně pod víko bezmocného Hniličky – 1:2. Radost v domácím táboře však vydržela pouze 29 vteřin! Čermák našel před pardubickou volného Rataje a slovenský kanonýr se zblízka nemýlil – 1:3.

Po faulu Koláře dostali hosté k dispozici přesilovkovou výhodu, v té byla ale nejnebezpečnější rána Linharta, po skvělé kontrole puku Blažka. Sudímu Polákovi v závěru třetiny přibylo práce. Nejprve šel za katr Vampola, ale aby to nebylo hostům líto, fauloval hned po buly Havíř a síly na ledě se vyrovnaly. Mnoho vzruchu však již závěrečné vteřiny nepřinesly, a tak do kabin odcházeli mnohem spokojenější hostující hokejisté.

Nevyužité přesilovky mrzely

Hned zkraje druhé části hry ohrozil Svobodu drzý Šachl, jenž se dokázal natlačit s pukem na holi až před Svobodu, ale pardubický brankář se nenechal zaskočit. Naopak lehce zaskočený byl hostující Hnilička, když ho lehký háček Hlinky poslal k ledu. To ovšem neuniklo hlavnímu sudímu a Liberec dostal výhodu přesilové hry. V ní dostal krásnou přihrávku od Vaice Podkonický, ale Svoboda jeho pokus akrobatickým skokem bravurně zneškodnil. V závěru přesilovky ujela dvojice Mudroch - Mikeska, ale ránu prve jmenovaného vykopl Hnilička betonem.

Blýskání na lepší časy v podání domácího celku mohla být hezká akce Koláře, po jehož střele si Hnilička nebyl vůbec jistý svým zákrokem. Navíc putoval o minutku později na trestnou lavici Vaic a po Havířově nabídce na teč chyběly Mrázkovi k úspěšnému zakončení pouze centimetry. Více šancí početní výhoda nepřinesla, navíc po jednom nepotrestaném ataku ujely nervy Sýkorovy a jeho nájezd do protihráče ohodnotil hlavní sudí 2+10 minutami jako úder do hlavy.

Pro Pardubice to byla navíc dvojitá rána. Přesilovku navíc rázně uťal pobyt libereckého komanda, kdy se po ose Jiruš – Vaic dostal puk na najetého Podkonického, jenž nad vyrážečku Svobody navýšil vedení hostů – 1:4. Bezstarostná jízda pokračovala, po nedorozumění v pardubické obraně před Svobodou zůstal zcela osamocený Pabiška, ale z přímého souboje vyšel tentokrát vítězně domácí hráč.

Šanci alespoň snížit měl domácí sbor v patnácté minutě druhé části hry. Nejprve šel za katr Čermák za hrubost, k němu si vzápětí přisedl Derner za vysokou hůl a byla tu výhoda 5 na 3 v délce 94 vteřin. Nejvíce práce měl hostující brankář s pokusem spoluhráče Richtra, který za záda Hniličky málem umístil prudkou příhru Lubiny. Více Pardubice nevyprodukovaly, navíc hned z trestné lavice se dostal do nájezdu Derner a Svoboda musel předvést další z výborných zákroků.

Diváci se bavili hokejem, kde se situace měnila každým okamžikem. Po vyloučení Snopka se dostal v oslabení do úniku Tvrdík, ale Hnilička vychytal i jeho. Potom už ale Liberec sevřel domácí obranu do kleští a vyústěním tlaku bylo vyloučení Mikesky a 92 vteřin početní výhody 5 na 3 pro Liberec. Ten však s dvojnásobnou výhodou naložil snad ještě hůř než domácí hráči o chvíli předtím.

Liberec kontroloval hru, žádné drama nepřipustil

S cílem pokusit se alespoň o korekci se vrhli domácí do útočení, ale byl to liberecký Čermák, který zblízka ohrozil Svobodu. Tygři následně chybně střídali a byla na světě přesilovka. V té předvedl svou slabší chvilku i nejlepší muž v pardubickém dresu Adam Svoboda, když se nechal za brankou obrat o puk Podkonickým a slovenskému forwardovi chyběl krapet štěstí, aby zasunul kotouč do odkryté klece.

Jedna z mála kombinací se hráčům Moelleru podařila v probíhající sedmé minutě třetí třetiny, kdy se po ťukesu s Blažkem objevil sám před Hniličkou Lubina, ale ani ostřílený kozák si na reprezentačního gólmana nepřišel. Bohužel se jednalo z domácí strany spíše o ojedinělý počin. Liberec s přehledem kontroloval hru a nevynechal jedinou příležitost k nebezpečnému útoku. Blízko branky byl například mladý Víšek, jenže Svoboda má zkušeností na rozdávání a překvapit se nenechal.

Se skóre nic neprovedla ani další přesilová hra Pardubic, naopak po nájezdu Šachla musel znovu zasahovat výborný Svoboda. Liberec si při vlastní výhodě počínal mnohem lépe a co dokázal spálit Šachl se jen tak nevidí. Neproměněná šance ale nemusela hosty až tolik mrzet. V 57. minutě totiž dílo zkázy dokonal Rozsíval, když po vyhraném buly Liberce dokázal z mezikruží po ledě propálit Svobodu popáté – 1:5. Na debaklu domácího celku už nic nezměnila ani využitá přesilovka v samém závěru zápasu, která již jen zmírnila skóre na konečných – 2:5.

Ohlasy po utkání

Vladimír Martinec (Pardubice): „Soupeř byl lepší, agresivnější, živější. Přesto jsme ho po dvou třetinách přestříleli, ale nebyly to žádné ohromné šance. Naopak soupeř dokázal všechno využit a v tom jsme my zaostali.“
Karel Dvořák (Liberec): „O výsledku rozhodly tři momenty: náš výborný vstup do utkání, rychlá odpověď na domácí snížení a neproměněná domácí přesilovka pět na tři. V ní jsme to dobře ubránili a tím sebrali domácím poslední špetku naděje. Třetí třetinu jsme dobře odbránili a jsme spokojeni.“

Zápasy v sezóně

19. kolo, 28. 10. 2005
PCE - LIB
2:4
6. kolo, 4. 11. 2005
LIB - PCE
3:1
32. kolo, 9. 12. 2005
PCE - LIB
2:5
45. kolo, 29. 1. 2006
LIB - PCE
7:1

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Adam Svoboda 60 0 28 5
Obránci G A +/- TM
David Havíř 0 1 0 2
Jan Snopek 0 0 0 4
Petr Čáslava 0 0 0 0
Václav Lesák 0 0 0 0
Petr Mudroch 0 0 0 0
Martin Vágner 0 0 0 0
Tomáš Linhart 0 0 -3 2
Robert Kántor 0 0 -3 0
Útočníci G A +/- TM
Michal Tvrdík 2 0 0 0
Michal Mikeska 0 1 0 2
Petr Sýkora 0 0 0 12
Tomáš Blažek 0 0 0 2
Miroslav Hlinka 0 0 0 2
František Mrázek 0 0 0 2
Jiří Cetkovský 0 0 0 0
Lubomír Korhoň 0 0 0 0
Ladislav Lubina 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 -3 2
Jan Čaloun 0 0 -3 0
Petr Koukal 0 0 -3 0
HC Dynamo YouTube