6.12.2005
Jan Hrabal

HC Moeller existenční zápas zvládl

Konečně! Pardubičtí hokejisté v existenčním zápase dokázali porazit celek Vsetína a play off už je na dostřel! Bezchybná defenzíva a tři branky z hokejek Davida Havíře, Jana Koláře a Františka Mrázka rozhodly o důležitém vítězství nad Vsetínskou hokejovou. Dalším pozitivem utkání je vychytaná nula Adama Svobody.

Tipsport extraliga, 31. kolo, úterý 6.12.2005, ČEZ Arena

Dynamo Pardubice

Vsetín

3:0
1:0, 2:0, 0:0
Branky a nahrávky: 13:40 Havíř (Blažek, Sýkora), 26:07 Kolář (Koukal), 38:26 Mrázek (Mudroch). Rozhodčí: Jebavý – Bláha, Rozlílek. Vyloučení: 6:9. Bez využití. Diváci: 6875. Střely na branku: 43:25. Průběh utkání: 3:0.
Dynamo Pardubice: Svoboda – Snopek, Lesák, Havíř, Mudroch, Linhart, Kántor – Sýkora, Hlinka, Blažek – Mrázek, Mikeska, Tvrdík – Čaloun, Koukal, Kolář – Korhoň, Cetkovský, Lubina. Trenéři: Vladimír Martinec a Jiří Šejba.
Vsetín: Hovi – Ponomarev, Kučný, Horák, Bauer, Brincko, Augusta, Bolf – Květoň, Stantien, Demel – Janků, Steiner, Jenáček – Dubec, Sakrajda, Rob – Valko, R. Hruška, Duba. Trenéři: Břetislav Kopřiva a Rostislav Vlach.

Komentář

Slavnostní úvod

Předtím, než bylo vhozeno první buly, dostal Ladislav Lubina pamětní dres s číslem 900, které symbolizuje kulaté numero jeho sehraných zápasů v české a československé nejvyšší hokejové soutěži.

Úvod zápasu orámovaly dvě přesilovky. Nejprve byl v 5. minutě vyloučen obránce hostí Augusta, který hákoval Tvrdíka, po návratu vsetínského borce na led se otevřely vrátka na pardubické straně. Pykajícím byl Mikeska za hru vysokou holí. Obě výhody sehrály mančafty dobře, ani jeden z obou brankářů nemusel řešit nějakou spletitou situaci.

V 11. minutě zatrnulo Pardubickým poté, co se do nájezdu dvou proti jednomu propracovali Valko se Steinerem. Jejich souhra ale byla jalová, výsledkem byla pouze střela Valka z ostrého úhlu a následná dorážka dojíždějícího Horáka.

O pár okamžiků později si pardubické obecenstvo povzdechlo ze zcela opačných důvodů. Lubinovu střelu nedokázal doklepnout do vsetínské branky Korhoň.

Ve 14. minutě se řidčeji zaplněné ochozy dočkaly branky. Blažek projel podél mantinelu, přihrál najetému Havířovi, jehož pumelice skončila v brance vsetínského brankáře – 1:0.

V závěru první třetiny měl HC Moeller možnost přesilovky čtyř proti třem, ale výhodu nedokázal využít. Pardubice si vedení po prvním dějství zasloužily, hosty přestřílely v poměru 14:6.

Kolář s Mrázkem zajistili rozhodující náskok

Druhá třetina se Východočechům povedla. Nejprve pardubičtí hokejisté zdatně kombinovali v útočném pásmu po vyloučení Dubce, kdy se ke střelám dostali Mudroch s Kántorem.

Moelleru pomohl šťastný gól ze 27. minuty. Koukal vyhrál buly před Hovim a Kolář jen tak plácnul do puku, který k překvapení vsetínského strážce skončil v brance – 2:0.

Vsetínští byli často vylučováni, domácí hokejisté ale prohřešky hostů neztrestali. Blízko ke vstřelení branky přitom byli Hlinka nebo Čaloun.

Až na konci druhého dějství si domácí vybudovali rozhodující náskok. Střelu Mudrocha ze 39. minuty Hovi neudržel a pro dojíždějícího Mrázka nebylo obtížné skórovat – 3:0.

HC Moeller si vedení pohlídal

Hlavně neinkasovat, tak tento cíl do třetího dějství Pardubičtí splnili. Domácí se v poslední třetině příliš netlačili do útoku, hlavní bylo bezpečí Adama Svobody.

I tak se ale domácí dostali do slibných šancí. Hned v úvodu neproměnila brejk dvou proti jednomu dvojice Sýkora – Hlinka, o pár minut později se neprosadila Kántorova střela.

V 50. minutě se v rychlém sledu dostali do pěkných příležitostí Mrázek a Čaloun. Prvně jmenovaný nedokázal překonat Hoviho z levého kruhu, z následného buly se neprosadila Čalounova střela v pádu.

V závěru utkání měli velkou možnost ke zkorigování výsledku vsetínští hokejisté, kteří hráli 103 sekund přesilovku pět na tři, ale ani tu nedokázali Valaši proměnit, a tak utkání skončilo 3:0.

Navázat na úterní vítězství mohou Pardubičtí navázat již tento pátek, kdy od 18.00 budou hájit domácí tvrz proti nájezdníkům z Liberce.

Ohlasy po utkání

Jiří Šejba (Pardubice): „Jsme spokojeni s výsledkem, protože pro nás jsou tři body důležité. Hra nemá takovou plynulost, jakou by si diváci představovali, ale vychází to z přemíry snahy. Hráči zapomínají na součinnost, ale chtějí to na ledě zlomit. V hráčích mohlo vyvolat nový impulz i dnešní setkání s prezidentem Klausem, který navštívil Pardubice.“
Břetislav Kopřiva (Vsetín): „Pro nás to dnes bylo zklamání. Nejde jen o výsledek, protože víme, že v Pardubicích není jednoduché vyhrát. Ale po posledním utkání, které jsme odehráli opravdu dobře, jsme první dvě třetiny podali hodně slabý výkon. Jsme nespokojeni s přístupem hráčů a nasazením. Teprve v třetí třetině jsme se zlepšili, ale za stavu 3:0 můžeme výsledek těžko otočit, protože gólů dáváme málo.“

Zápasy v sezóně

5. kolo, 18. 9. 2005
PCE - VSE
5:1
18. kolo, 25. 10. 2005
VSE - PCE
1:2
31. kolo, 6. 12. 2005
PCE - VSE
3:0
44. kolo, 27. 1. 2006
VSE - PCE
5:2

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Adam Svoboda 60 0 25 0
Obránci G A +/- TM
David Havíř 1 0 2 0
Petr Mudroch 0 1 2 0
Robert Kántor 0 0 1 2
Václav Lesák 0 0 0 2
Tomáš Linhart 0 0 0 0
Jan Snopek 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Jan Kolář 1 0 1 2
František Mrázek 1 0 1 0
Tomáš Blažek 0 1 2 0
Michal Mikeska 0 1 1 4
Petr Sýkora 0 1 1 2
Petr Koukal 0 1 1 0
Jan Čaloun 0 0 1 0
Miroslav Hlinka 0 0 1 0
Michal Tvrdík 0 0 1 0
Jiří Cetkovský 0 0 0 0
Lubomír Korhoň 0 0 0 0
Ladislav Lubina 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube