2.12.2005
Jan Hrabal

Série domácích zápasů končí porážkou s Litvínovem

Pátý zápas v řadě na domácím kluzišti se Pardubicím nevyvedl. Východočeši nestačili na Litvínov, který dokázal vyhrát 4:2 v ČEZ Areně a odvést si všechny body. Branky kapitána Blažka a Korhoně alespoň na bod nestačily.

Tipsport extraliga, 29. kolo, pátek 2.12.2005, ČEZ Arena

Dynamo Pardubice

Litvínov

2:4
0:1, 1:2, 1:1
Branky a nahrávky: 28:41 Blažek (Hlinka, Snopek), 49:40 Korhoň (Koukal) – 11:37 Morava (Trávníček, Branda), 20:30 Ťupa (Branda, Benda), 26:05 Balázs (Skuhrovec, Poživil), 59:16 Benda (Reichel).. Rozhodčí: Rejthar – Charvát, Kalivoda. Vyloučení: 7:9, navíc Hlinka (Pardubice) 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 8126. Střely na branku: 45:27. Průběh utkání: 0:3, 2:3, 2:4.
Dynamo Pardubice: Svoboda (27. Hylák) – Snopek, Čáslava, Novotný, Kántor, Havíř, Mudroch, Linhart, Vágner – P. Sýkora, Blažek, Hlinka – Čaloun, Mikeska, Lubina – Mrázek, Tvrdík, Cetkovský – Kolář, Koukal, Korhoň. Trenéři: Vladimír Martinec a Jiří Šejba.
Litvínov: Jarina – Punčochář, Gýna, Morava, Ťupa, Poživil, Bombic, Pojkar, Skuhrovec – Kubinčák, Reichel, Prorok – Benda, Branda, Trávníček – Zadina, Balázs, Gombár – Šaffer, Jeslínek, Sklenička. Trenéři: Václav Sýkora a Petr Fiala.

Komentář

Severočeši bleskově využili přesilovku

Po porážce s Vítkovicemi chtěl HC Moeller napravit dojem před koncem série domácích utkání a v prvních minutách byl aktivnějším celkem. Hosté se ale v první třetině prezentovali pozornou obranu, která sice občas zachybovala, ale i tak dokázala v čele s brankářem Jarinou pochytat 13 střel Východočechů.

Pardubicím mohla pomoci do zápasu přesilovka zkraje zápasu, kdy Litvínov hrál v šesti. Domácí nesehráli výhodu špatně, ale v pardubické souhře chyběl důvtip a moment překvapení. Když už se hrálo v pěti na obou stranách, tak podél střídaček vyvezl puk do pásma navrátilec Koukal, od mantinelu jej nahodil před branku, kde číhal Korhoň, jemuž ale v klíčovém momentu utekl kotouč z hole.

V 8. minutě byl za nedovolené bránění vyloučen Ivo Prorok, ale největší šanci si paradoxně vytvořili hosté poté, co obránce Snopek od modré trefil Bendu, jenž nato vyrazil za odraženým kotoučem. V nájezdu na Svobodu byl ale úspěšnější brankář HC Moeller, který jeho šanci zlikvidoval.

Jak se využívají přesilovky, ukázali Severočeši ve 12. minutě. V čase 11:26 byl za nedovolené bránění vyloučen obránce Vágner, ale za 11 sekund se pakoval zpět na led. Po buly totiž následovala střela od modré z hole Mariana Moravy, jehož napálený kotouč zastavila až branková síťka – 0:1.

V závěru první třetiny toho moc hokejového fanoušci v ČEZ Areně neviděli, přestože byl hned po inkasované brance vyloučen Balázs. Ani přesilovka, ani další útoky zejména čtvrté formace Pardubických vyrovnávající branku nepřinesly.

Litvínov utekl na tři branky!

Druhé dějství nezačalo pro domácí vůbec dobře. Ihned po půlminutě se totiž radoval z přesného zásahu obránce Ťupa, který si najel do kruhu a s pomocí teče Kántorovy brusle´zvýšil vedení Chemopetrolu na 0:2.

HC Moeller se nedařily kombinace, soupeře se domácí hokejisté snažili překonávat bojovností, která se málem vyplatila čtvrté pětce ve 25. minutě. Útok K-K-K lavíroval v obraně protivníka, její centr Koukal se šťastně propracoval před branku, kde dvěma střelami ohrozil Jarinovu pozici! Neúspěšně.

A tak přišel trest. O necelé dvě minuty později totiž ujel trojlístek Balázs – Skuhrovec – Poživil, přičemž první jmenovaný po přihrávkách od svých kolegů si potáhl puk a pak střelu z prostoru mezi kruhy potřetí překonal brankáře Svobodu, který ihned odjel na střídačku, kde zlostně praštil holí. Pardubická lavička reagovala na nepříznivý vývoj zúžením sestavy.

Pardubicím mohla pomoci vrátit se do zápasu litvínovská nedisciplinovanost. Postupně po třetí brance Severočechů byli vyloučeni Pojkar, Morava a Reichel. Domácí dokázali nabídnuté výhody využít, když na konci přesilovkové kombinace mezi Snopkem a Hlinkou byl uvolněný Blažek před brankou, který snížil na 1:3.

Východočeši pak marně dobývali litvínovskou defenzívu, hlavně Koukalova formace působila aktivním dojmem. Ale ani ona nedokázala překonat střelecké trápení domácích.

Čtvrtý útok zvedl útočný prapor

Bojovně vstoupili před řidčeji zaplněnými tribunami domácí do třetí třetiny. Pardubičtí se snažili dostat odolného soupeře pod tlak, to se dařilo zejména čtvrté formaci, jejíž vířivý pohyb dělal hostujícím zadákům těžkosti. Ve 47. minutě vypracoval Koukal řádnou šanci pro Korhoně, ale ten uspěl. Pardubický tlak pak otupilo vyloučení Sýkory, když v obraně soupeře podrazil Kubinčáka.

Při dalším střídání se opět dařilo ‚Koukalovcům‘. Kolář zavezl po straně puk do pásma, pak z rohu našel najetého Korhoně, který opět promarnil velkou šanci. Z následného tlaku ale přesto udeřilo: rychlé přihrávky a pohyb pomohly dezorientovat litvínovské beky spolu s brankářem, který v čase 49:40 nestačil na bekhend Korhoně, který znásobil pardubickou snahu o vyrovnání – 2:3.

A přišel další skvělý pobyt mladé formace, jejíž nejstarší člen vybojoval přesilovku. V ní se hala rozburácela, hnala Moeller na zteč. Východočeši přes slibně sehranou výhodu nevyrovnali.

Tlak domácích gradoval v závěru zápasu, kdy Pardubickým hodně pomáhali diváci, ale skóre se již nezměnilo. Pardubicím se nezdařila ani více než jedenapůlminutová hra bez brankáře, v níž v čase 59:16 Benda rozhodl – 2:4.

Pardubice sice svůj pátý zápas v řadě na domácím hřišti prohrály, ale třetí třetina nabídla cestu, jak z krize ven. Poctivá práce a stoprocentní přístup, jaký předvedla zejména čtvrtá formace, platí na každého.

Další zápas sehraje HC Moeller již zítra, kdy se od 17.00 v televizním utkání představí na ledě Českých Budějovic.

Ohlasy po utkání

Vladimír Martinec (Pardubice): „Nechytli jsme začátek utkání a teprve za stavu 0:3 mužstvo začalo pracovat. Je to škoda, že jsme prohráli, ale hráči bojovali až do poslední vteřiny. Bohužel jsme nedali góly. Je pravda, že soupeř měl šance, ale ty pramenily z toho, že jsme chtěli vytvořit tlak. Tolikrát jako dnes jsme letos ještě nevystřeli, ale takový je hokej. Mikeskovu řadu jsme nechali sedět, protože byla u dvou inkasovaných branek a při té třetí ani nejeli dozadu a nesnažili se pracovat. Alespoň tak se mi to zdálo, musím se podívat na video.“ Václav Sýkora (Litvínov): „Hodně dlouho se nám nepodařilo přivézt z venku body. I když jsme věděli, že Pardubice pro nás budou velmi těžkým soupeřem, utkání se vyvíjelo podle našich představ, protože jsme je nepustili do drtivého tlaku v úvodu utkání. Dokonce jsme šli do vedení a hodně důležité bylo, že jsme jim odskočili na tři branky. Ustáli jsme pak i obrovský tlak domácích a nepovedlo se nám jen oslabení tři na pět. Se ctí jsme přestáli i ten závěrečný tlak, který přišel ze strany domácích. Škoda, že jsme nerozhodli dřív z některého z nájezdů, takhle to byly nervy až do konce.“

Zápasy v sezóně

3. kolo, 13. 9. 2005
PCE - LIT
5:3
16. kolo, 22. 10. 2005
LIT - PCE
1:2
29. kolo, 2. 12. 2005
PCE - LIT
2:4
42. kolo, 19. 1. 2006
LIT - PCE
0:1

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Alexandr Hylák 32 0 8 0
Adam Svoboda 27 0 15 3
Obránci G A +/- TM
Jan Snopek 0 1 -1 0
Martin Vágner 0 0 1 2
Petr Čáslava 0 0 0 0
David Havíř 0 0 0 0
Tomáš Linhart 0 0 0 0
Petr Mudroch 0 0 0 0
Robert Kántor 0 0 -2 0
Andrej Novotný 0 0 -2 0
Útočníci G A +/- TM
Lubomír Korhoň 1 0 1 0
Tomáš Blažek 1 0 -1 0
Jan Kolář 0 1 1 2
Petr Koukal 0 1 1 0
Miroslav Hlinka 0 1 0 10
Jiří Cetkovský 0 0 0 0
František Mrázek 0 0 -1 8
Petr Sýkora 0 0 -1 2
Michal Tvrdík 0 0 -1 0
Jan Čaloun 0 0 -2 0
Ladislav Lubina 0 0 -2 0
Michal Mikeska 0 0 -2 0
HC Dynamo YouTube