27.11.2005
Jan Hrabal

Zápas rozhodla jediná branka

Jediná branka z hole Radka Procházky rozhodla o osudu utkání s Vítkovicemi. Pardubičtí se nedokázali prosadit proti kompaktní defenzívě Vítkovic. Nepomohlo ani devět přesilových her. Po výhře nad Karlovými Vary tak fanoušci odcházeli z ČEZ Areny zklamáni.

Tipsport extraliga, 28. kolo, neděle 27.11.2005, ČEZ Arena

Dynamo Pardubice

Vítkovice

0:1
0:0, 0:0, 0:1
Branky a nahrávky: 41:57 R. Procházka (Köhler, Kropáč). Rozhodčí: Minář – Pešek, Šátava. Vyloučení: 6:9, navíc Káňa (Vítkovice) 10 min. Bez využití. Diváci: 7768. Střely na branku: 32:30. Průběh utkání: 0:1.
Dynamo Pardubice: Svoboda – Snopek, Čáslava, Novotný, Kántor, Havíř, Mudroch, Linhart, Vágner – P. Sýkora, Blažek, Hlinka – Čaloun, Tvrdík, Lubina – Kolář, Mikeska, Vorel – Šeda, Cetkovský, Korhoň. Trenéři: Vladimír Martinec a Jiří Šejba.
Vítkovice: Pinc – Kuboš, Philipp, Jasečko, S. Hudec, Jurečka, Dresler, R. Polák, Gulaši – J. Štefanka, Burger, Krenželok – Irgl, Šimíček, Hubáček – Kropáč, R. Procházka, Köhler – Káňa, Hulva, Tomášek. Trenéři: Vladimír Vůjtek a Miloš Holaň.

Komentář

Jan Čaloun vybojoval tři fauly

Pardubičtí hokejisté vstoupili do zápasu poměrně aktivně, v prvních minutách byli častěji před gólmanem Pincem. Snahu HC Moeller o vstřelení úvodní branky ‚vylepšila‘ vysoká hůl Stanislava Jasečka na Jana Čalouna.

Přesilovku začal Moeller ambiciózně, nejblíže byli Východočeši ke vstřelení branky poté, co David Havíř od modré rychlým pasem přihrál k mantinelu Michalu Mikeskovi, který hnedka vybídl ke skórování mezi kruhy najetého Jana Koláře. Jeho střela z voleje ale trefila Marka Pince v brance Ostravanů.

Snahu domácích o vstřelení úvodní branky přibrzdilo hákování Tomáše Blažka z 5. minuty a krosček Petra Čáslavy o 94 sekund později. Vítkovice, přestože valnou část dvojnásobné výhody strávily nastěhované v obraně Pardubic, ale recept na defenzívu Moelleru nenašly.

Hokejisté Pardubic byli lehce aktivnější, pomáhali jim i fauly soupeře, který třikrát zasáhl vysokou holí Jana Čalouna. Žádnou z výhod ale nesehráli Východočeši tak, aby se dostali do vyložené šance. Domácím nepomohla ani čtyřminutová výhoda poté, co junior Tomáš Káňa vrazil zezadu na mantinel u vítkovické střídačky Martina Vágnera a poté mu dal facku.

Minutu a třičtvrtě před koncem prvního dějství ale lehce krosčekoval soupeře Jan Snopek, což neuniklo pozornosti rozhodčího Mináře. O první přestávce tak mohla obě mužstva střádat plány, jak začít druhou třetinu ve čtyřech.

Ani druhá třetina nepřinesla branku

Hra ve čtyřech na obou stranách branku nepřinesla, ale i tak si stihli ve 21. minutě pardubičtí fanoušci zavzdechnout. Podél západní tribuny totiž ujel útočník Petr Sýkora, tvrdě vypálil, ale puk pouze vně otřel o brankovou síťku.

O tři minuty později se proháčkoval až před branku Martin Vágner, bekhendem se pokusil zasunout kotouč mezi betony brankáře Marka Pince. Ten je sklapl za vteřinu dvanáct, přesto fanoušci na severní tribuně žádali gól. Rozhodčí se hnedka po odpískání této situace rozjet konzultovat celou záležitost se svým kolegou u videa, který neodhalil puk za brankovou čárou.

Ve 26. minutě mohlo udeřit na opačné straně kluziště, Marek Pinc vyslal dlouhou přihrávkou do samostatného úniku Jiřího Burgera, který v nájezdu ze strany v souboji s Adamem Svobodou prohrál.

Gól ve druhém dějství nepřinesly ani přesilovky na obou stranách, do kabin se tak odcházelo za bezbrankového stavu.

Radek Procházka rozhodl zápas

Trápení útočníků ukončil až začátek třetí třetiny, kdy ve 42. minutě ujela do brejku trojice Kropáč – Köhler – Procházka. Prvně jmenovaný v přečíslení vystřelil, druhý při dorážce netrefil přesně, ale k puku se dostal Radek Procházka, který popotáhl puk okolo vyjetého Svobody a zasunul jej do sítě – 0:1.

Východočeši se snažili odpovědět aktivní hrou, ale nedařil se jim přechod do útočné třetiny soupeře. Vyrovnat přesto mohla první pětka HC Moeller, která se dostala do pásma a několika střelami počastovala vítkovického gólmana. Neúspěšně.

Na druhé straně se o pár chvil později mohl prosadit junior Tomáš Káňa, který se po chybě na útočné modré Moelleru dostal do úniku, který neproměnil, neproduktivní byly i dorážky jeho dojíždějících kolegů.

Na začátku poslední desetiminutovky (vyloučen byl Juraj Štefanka za držení) při přesilovce Pardubic se dostala ostravská defenzíva pod tlak, ale Pardubičtí nedokázali tlak využít. V 54. minutě promarnil možná největší šanci Jan Kolář, který dostal pěknou přihrávku zpoza branky, ale bekhendem vystřelil vysoko nad.

Pardubicím nepomohla k vyrovnání ani závěrečná power play, utkání tak rozhodla jediná branka. Možnost napravit dojem z dnešního utkání mají pardubičtí hokejisté příští pátek, kdy od 18.00 přivítají hokejisty litvínovského Chemopetrolu.

Ohlasy po utkání

Jiří Šejba (Pardubice): „Rozhodovalo využití přesilovek. My jsme jich měli devět, nedali jsme žádný gól a měli pár šancí, ze kterých jsme mohli skórovat. Tohle všechno se musí využívat. Soupeř měl několik brejkových šancí, které vyplynuly z toho, že jsme se tlačili dopředu, ale díky Adamu Svobodovi jsme byli stále ve hře. Na našich zápasech se projevuje střelecká nemohoucnost, která nás provází tímto ročníkem.“
Miloš Holaň (Vítkovice): „Předvedli jsme skvělý taktický výkon směrem dozadu. Čekali jsme na brejky a zápas jsme mohli rozhodnout daleko dřív, protože těch samostatných nájezdů se díky skvělému Svobodovi neproměnilo víc. Jsme maximální spokojeni z výjezdu, protože jsme ze dvou zápasů získali šest bodů.“

Zápasy v sezóně

2. kolo, 11. 9. 2005
VIT - PCE
1:1p
15. kolo, 16. 10. 2005
VIT - PCE
5:1
28. kolo, 27. 11. 2005
PCE - VIT
0:1
41. kolo, 15. 1. 2006
PCE - VIT
3:2

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Adam Svoboda 59 0 29 1
Obránci G A +/- TM
Jan Snopek 0 0 0 4
Petr Čáslava 0 0 0 2
Robert Kántor 0 0 0 0
Tomáš Linhart 0 0 0 0
Andrej Novotný 0 0 0 0
Martin Vágner 0 0 0 0
David Havíř 0 0 -1 0
Petr Mudroch 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Tomáš Blažek 0 0 0 2
Ladislav Lubina 0 0 0 2
Jiří Cetkovský 0 0 0 0
Jan Čaloun 0 0 0 0
Miroslav Hlinka 0 0 0 0
Lubomír Korhoň 0 0 0 0
Petr Sýkora 0 0 0 0
Jan Šeda 0 0 0 0
Michal Tvrdík 0 0 0 0
Michal Mikeska 0 0 -1 2
Jan Kolář 0 0 -1 0
Marek Vorel 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube