25.11.2005
Vladimír Gregor

Góly Petra Sýkory znamenaly body

Po úterním půstu se do Pardubic vrátilo znovu posvícení. Start do druhé poloviny základní části soutěže domácím hokejistům vyšel, když dvěma brankami Sýkory a jednou trefou Tvrdíka a Hlinky dokráčeli k třibodovému vítězství nad nepříjemným soupeřem z Karlových Varů. Petr Sýkora navíc zaznamenal první přesné trefy po návratu ze zámoří.

Tipsport extraliga, 27. kolo, pátek 25.11.2005, ČEZ Arena

Dynamo Pardubice

Karlovy Vary

4:1
2:0, 1:1, 1:0
Branky a nahrávky: 8:08 Tvrdík (Blažek), 16:02 P. Sýkora (Čáslava), 22:30 M. Hlinka (P. Sýkora, Blažek), 44:43 P. Sýkora (Snopek) – 20:44 Ptáček. Rozhodčí: Jebavý – Český, Kostka. Vyloučení: 8:8. Využití: 1:0. Diváci: 7326. Střely na branku: 39:35. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1.
Dynamo Pardubice: A. Svoboda – Snopek, Čáslava, Novotný, Kántor, Havíř, Mudroch, Linhart, Vágner – P. Sýkora, Blažek, M. Hlinka – Čaloun, Tvrdík, Lubina – Kolář, Mikeska, Vorel – Šeda, Cetkovský, Korhoň. Trenéři: Vladimír Martinec a Jiří Šejba.
Karlovy Vary: Mensator – Ptáček, Duben, Němec, Krajíček, J. Polák, Ustrnul (21. Macholda) – Dvořák, Hurtaj, Pavelek – Milan Procházka, Alinč, Selingr – Skuhravý, Kumstát, Košťál – Tvrdek, Pech, Bednařík. Trenéři: Zdeněk Venera, Václav Baďouček a Pavel Kněžický.

Komentář

Gólová premiéra Sýkory

Po úvodním oťukávání, kdy si brankáři prakticky neměli možnost sáhnout na puk, přišla ve třetí minutě hry zčistajasna vyložená příležitost domácího celku, kdy Havířovu gólovou ránu z ideální pozice mezi kruhy reflexivně vyrazil Mensator. Vzápětí ale osekával svého soupeře Hlinka a svým vyloučením nabídl Západočechům první přesilovou hru. V ní dvakrát nebezpečně pálil Milan Procházka, ale v obou případech byl tím šťastnějším gólman Pardubic.

V minutě sedmé potěšil diváky výborný obranný zákrok Kántora, který Varům zmařil slibné přečíslení 2 na 1. Pak už se v Pardubicích poprvé křičelo „gól“! Při signalizovaném vyloučení po faulu vysokou holí na Hlinku podržel kapitán Blažek kotouč v útočné třetině, předložil jej Tvrdíkovi a ten ostrou ranou k tyči poprvé rozvlnil síť za Mensatorem – 1:0.

Přesilovky se domácí dočkali o chvíli později. Evidentní podražení nezůstalo nepotrestáno a Pardubice si v početní výhodě vytvořily hned několik nadějných střeleckých pozic. Na brankáři Karlových Varů postupně ztroskotal Sýkora, Blažek a hned nadvakrát také Hlinka. Na druhé straně se pokusil kontrovat již při hře v plném počtu aktivní Procházka, ale jeho pohlednému sólu chybělo přesnější zakončení.

Blízko branky byl domácí celek v šestnácté minutě, kdy pořádný závar před Mensatorem předvedla čtvrtá formace Pardubic s juniorem Šedou. Poté už přišla velká chvíle navrátilce Sýkory. Tomu poslal puk do jízdy Čáslava a pardubický rychlík z rychlého brejku nedal hostujícímu gólmanovi šanci – 2:0. Pro Vary mohlo být ještě hůře. Velké šance Vorla a Mudrocha v závěru třetiny ale zlikvidoval pohotový Mensator.

Blesková reakce na snížení

Šokem pro domácí nastartovala druhá část hry. Svoboda vyrazil kotouč po Ptáčkově střele pouze před sebe a dorážející Dvořák skóroval snadno do odkryté branky – 2:1. Pardubice se ale do obranné ulity nestáhly a brzy znovu vedly o dvě branky. Akci jak z hokejové učebnice předvedla první formace Moelleru a po skvělé přihrávce Sýkory už stačilo Hlinkovi nastavit pouze hůl – 3:1.

Po faulu Krajíčka navíc hráli domácí druhou přesilovku a znovu byli blízko brance. Mudroch nejprve z otočky zamířil těsně mimo, následný pokus Vorla rozezvučel levou tyč karlovarské branky. Také hosté vystrčili růžky. Těžkou ranou prověřil Svobodu Skuhravý, vzápětí otestoval odolnost masky pardubického gólmana obránce Němec. Pak však přišlo vyloučení Poláka po přílišném důrazu u mantinelu a před Mensatorem bylo znovu pořádně horko. Strojovou akci Mikeskovy řady bohužel zakončil Vorel nepřesně.

Následující minuty přinesly spíše oddych od rušného hokeje, hra se přelévala zejména napříč středním pásmem a ani jeden ze soupeřů si nebyl schopen vytvořit souvislejší tlak, či vyloženější příležitost. Trochu vzruchu znamenalo až vyloučení Mudrocha po nenápadném faulu veprostřed hřiště. Tlak Varů přinesl šance Skuhravého, ale hlavně další vyloučení po zákroku Novotného, po kterém měl lázeňský celek k dispozici 38 vteřin přesilovky 5 na 3. Po Dubnově bombě od modré čáry bylo vyrovnáno na tyče, více už ale Vary nestihly. Mrzet je to ale tolik nemuselo. Hlavní sudí totiž vzápětí poslal na trestnou lavici i Havíře a přesilovka 5 na 3 pokračovala.

Dlouhé oslabení ale výborně bránící domácí hokejisté přestáli, zejména díky několika výjimečným obranným a obětavým zákrokům. Jediná šance Západočechů přišla až ve hře v plném počtu hráčů, ale Procházka si střelou mezi betony na Svobodu nepřišel. Závěr třetiny se dohrával ve znamení „hlavně neudělat chybu“, a tak po čtyřiceti minutách zůstalo svítit na světelné tabuli skóre 3:1 pro Pardubice.

Drama se nekonalo, Sýkora pečetil výhru

Po přestávce se vrhly do útoku Karlovy Vary, se snahou vykřesat jiskru naděje. Zpoza branky se Svobodu pokoušel ohrozit Procházka, lapačku domácího gólmana prověřila rána Němce. Zvýšená aktivita směrem dopředu ale znamenala zároveň více chyb v obranné činnosti a po jedné z nich promáchl před prázdnou brankou tísněný Sýkora.

Nedovolené bránění Poláka znamenalo přesilovou výhodu pro domácí celek v probíhající páté minutě třetí třetiny a v nejlepším světle se ukázal opět Petr Sýkora. Po buly na vlastní modré čáře a rychlém přistrčení od Snopka znovu ukázal všem jenom svoje záda a zakončení po zemi k tyči znamenalo gólovou pojistku – 4:1. Karlovy Vary se ovšem nevzdaly a sympaticky bojovaly. Bombu ostřelovače Němce zachytil Svoboda jen za cenu efektního gymnastického zákroku.

Za potlesku namlsaných tribun Pardubice bez větších problémů nadále kontrolovaly hru a šetřily čas. Po ostrém zákroku Kumstáta u hrazení navíc měly možnost další přesilové hry. Tu mohl gólově zhodnotit Čáslava po chytré nabídce Čalouna, jenže napálil jen dobře postaveného Mensatora. Přesilovku vzápětí uťal zbytečným faulem Mikeska, ale mrzet ho to za stavu 4:1 příliš nemuselo.

Pět minut před koncem ujely v přečíslení trochu netypicky Čáslava s Blažkem, pardubický obránce však myšlenku svého centra úplně nepochopil. Branky se mohl dočkat i veterán Lubiny, jenž se dostal do nájezdu po chybě Varů v rozehrávce, jeho úmysl ale Mensator vystihl a odrazil kotouč holí. Závěrečné vzájemné vyloučení Vorla s Košťálem pak udělalo tečku za vydařeným zápasem pardubických hokejistů.

Ohlasy po utkání

Jiří Šejba (Pardubice): „Naši hráči šli do osobních soubojů, nechyběl ani pohyb, a když přijde přesná přihrávka, tak z toho vzniknou gólové situace, které jsme dokázali využít. Velice dobře jsme odehráli oslabení, kdy hráči chodili do střel a jeden pomáhal druhému.“
Václav Baďouček (Karlovy Vary): „Neuměli jsme ubránit skvělé pardubické brejkové hráče, i když jsme na to hráče připravovali. Rozhodl třetí gól domácích po našem snížení na začátku druhé třetiny. Pak jsme ještě mohli něco udělat při přesilovce pět na tři, ve třetí třetině si domácí náskok pohlídali.“

Zápasy v sezóně

1. kolo, 10. 9. 2005
PCE - KVA
2:1
14. kolo, 14. 10. 2005
KVA - PCE
4:2
27. kolo, 25. 11. 2005
PCE - KVA
4:1
40. kolo, 13. 1. 2006
KVA - PCE
2:2p

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Adam Svoboda 60 0 34 1
Obránci G A +/- TM
Petr Čáslava 0 1 2 0
Jan Snopek 0 1 2 0
David Havíř 0 0 0 2
Petr Mudroch 0 0 0 2
Andrej Novotný 0 0 0 2
Martin Vágner 0 0 0 2
Robert Kántor 0 0 0 0
Tomáš Linhart 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Petr Sýkora 2 1 2 0
Michal Tvrdík 1 0 2 0
Miroslav Hlinka 1 0 1 2
Tomáš Blažek 0 2 1 0
Ladislav Lubina 0 0 1 0
Michal Mikeska 0 0 0 4
Marek Vorel 0 0 0 2
Jiří Cetkovský 0 0 0 0
Jan Čaloun 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Lubomír Korhoň 0 0 0 0
Jan Šeda 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube