18.11.2005
Jan Hrabal

Pardubice slaví po reprezentační přestávce vítězství. Doma porazily Znojmo

Pardubičtí hokejisté dokázali po téměř dvou měsících zvítězit v domácím prostředí. Po reprezentační přestávce porazili Znojemské Orly 2:1. V pardubické brance se po jedenapůlleté odmlce představil Adam Svoboda, který byl vyhlášen nejlepším hráčem utkání, když zlikvidoval 33 střel soupeře!

Tipsport extraliga, 24. kolo, pátek 18.11.2005, ČEZ aréna

Dynamo Pardubice

Znojmo

2:1
0:0, 2:1, 0:0
Branky a nahrávky: 26:46 Tvrdík (Novotný, Čaloun), 31:42 Korhoň (Snopek) – 36:49 Pucher (Erat). Rozhodčí: Smeták – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 3:4. Bez využití. Diváci: 9104. Střely na branku: 28:34. Průběh utkání: 2:0, 2:1.
Dynamo Pardubice: Svoboda – Snopek, Čáslava, Novotný, Linhart, Havíř, Mudroch – P. Sýkora, Blažek, Hlinka – Čaloun, Tvrdík, Lubina – Kolář, Mikeska, Vorel – Mrázek, Cetkovský, Korhoň. Trenéři: Vladimír Martinec a Jiří Šejba.
Znojmo: Trvaj – Čakajík, Mojžíš, Jareš, Heš, Němeček, Bičánek – Erat, Pucher, Ondřej – Beroun (22. Petrakov), Haman, Plášek – Mikulík, Ludvík Uram. Trenéři: Miloslav Hořava a Jan Votruba.

Komentář

První třetina branku nepřinesla

S Adamem Svobodou v brance a Petrem Sýkorou na pravém křídle prvního útoku se představil HC Moeller po reprezentační přestávce hustě zaplněným tribunám ČEZ Areny. Domácí celek byl po většinu prvního dějství aktivnější, dostával se do šancí, které ale nedokázal proměnit.

První vážnou možnost ke skórování měl v 5. minutě Ladislav Lubina, který v přesilovce (vyloučen byl obránce Heš) těsně minul branku Orlů po nádherné přihrávce Michala Tvrdíka zpoza branky.

I v dalších minutách hrozili spíše domácí hokejisté, ale jejich akce většinou končily na modré čáře. Obrana hostí působila poměrně kompaktním dojmem, ač se nevyhnula leckterým zaváháním. Východočechům pomáhali k ohrožování Trvajovy branky i přesilovky. Žádná výhoda ze čtyř ale nebyla využita.

Když už se zdálo, že se poslední vteřiny jen dohrávají, dostal se do největší šance v první dvacetiminutovce Marek Vorel. Ten sám v souboji tváří v tvář s Trvajem neuspěl – jeho hokejka trefila puk do lapačky znojemského strážce třech tyčí. První třetina, přestože pár šancí zejména Pardubic nabídla, skončila bez branek.

Na dvě pardubické branky odpověděl Pucher

Druhá dvacetiminutovka přinesla zajímavější podívanou. Akce obou celků měly větší šťávu, divák se rozhodně nenudil. Každý chvilku tahal ve druhé třetině pilku. Vstup do ní se povedl lépe hostům, kteří dostali domácí pod tlak.

Ti se osmělili zhruba po třech minutách, kdy odpověděli nebezpečnou střelou dnes agilního Havíře. Ve 25. minutě zase Čáslava našel před znojemskou brankou Koláře, ten ale pálil nad. Na opačné straně po chvilkové mezihře zase pohrozil Haman.

Publikum v aréně se dočkalo v čase 26:46. Do akce tří proti dvěma se dostala druhá pětka Moelleru. Michal Tvrdík obdržel přihrávku od Novotného, najel si do pásma a střelou pod víko otevřel skóre – 1:0.

Vstřelený gól Východočechy nabudil, ti byli aktivnějším týmem. Hosté ale pohrozili nebezpečným brejkem v podání Erata, jehož akci zachránil Havíř. Chvilku na to dostal Moeller pod tlak znojemský soubor, který si vynutil první přesilovku v utkání. Ta ale brankou neskončila.

Když už se vyloučený Korhoň vracel na led, tak Snopek vystihl nepřesnou rozehrávku zadáků Orlů, dostal puk, který hned nastřelil k brance Trvaje. Tam si najel právě Korhoň, který zvýšil na 2:0.

Orli se ale nevzdávali. Ve 35. minutě se proháčkoval až ke Svobodovi kapitán Pucher, ale neuspěl. O dvě a půl minuty byl úspěšnější. V dalším střídání se totiž dostal k puku, který na Svobodu napálil Erat, vzal si jej a mezi tyčí a pardubickým brankářem jej prodral do branky.

V závěru druhého dějství se ještě do brejku dostala dvojice Uram – Petrakov, kterou ale hokejově odzbrojil Čáslava,

Pardubičtí ubránili těsné vítězství

Ve třetím dějství bylo Znojmo aktivnější. Domácí hokejisté se spíše bránili Orlí družině. Třeba ve 47. minutě střílel nebezpečně od modré Němeček, jeho střela byla tečována a nakonec skončila na tyči Svobodovy branky!

Domácí hráli na brejky, Orli se naopak snažili dostat do pásma soupeře a tam trvalým tlakem jej dostat na válečky. Poměr zákroků gólmanů 2:12 ve třetím dějství vypovídal o tom, co se v ČEZ Areně dělo.

I tak ale mohl HC Moeller pojistit těsné vedení, nejblíže k tomu byl v 56. minutě, kdy Sýkorův brejk řádně provětral znojemskou defenzívu v čele s Trvajem. Ten totiž vyjel z branky likvidovat pokus pardubického bombera, ale Sýkora jej objel a z ostrého úhlu chtěl zasunout. Minul. Stejně jako jeho spoluhráči z útoku…

Pardubice v závěru zápasy vsadily na kompaktní defenzívu, která se ukázala býti pevnou. Orli se dlouho nemohli dostat k trvalému tlaku, naopak mohli v power play inkasovat. Petr Sýkora ale poté, co zavezl po straně puk do pásma, otálel se střelou a čekal na Blažka, který mu nepřijel pomoci.

Závěrečnou půlminutovou strávili Orli v pardubické defenzívě, ale měli moc málo času k tomu, abych jejich zámek přinesl vyrovnání.

Ohlasy po utkání

Jiří Šejba (Pardubice): „První dvě třetiny jsme si i díky přesilovkám dokázali vypracovat šance, ten hokej byl z našeho pohledu takový, jaký jsme se klukům snažili vštípit během přestávky. Znojmo bylo velmi dobře připravené, bylo štěstí, že jsme dávali góly jen my. Za stavu 2:0 jsme zničehonic vzadu začali zmatkovat, ve třetí třetině už jsme se jen bránili a jen díky Adamovi jsme ten zápas dotáhli do vítězného konce.“
Miloslav Hořava (Znojmo): „Myslím, že jsme viděli velice dobré utkání, ve kterém měli domácí trochu víc štěstí. My jsme si tady nezasloužili prohrát, protože jsme ve třetí třetině byli jasně lepším týmem. V první a druhé třetině jsme byli pod tlakem vinou přesilových her.“

Zápasy v sezóně

11. kolo, 7. 10. 2005
ZNO - PCE
2:1
24. kolo, 18. 11. 2005
PCE - ZNO
2:1
37. kolo, 30. 12. 2005
ZNO - PCE
1:3
50. kolo, 4. 3. 2006
PCE - ZNO
3:4

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Adam Svoboda 60 0 33 1
Obránci G A +/- TM
Andrej Novotný 0 1 1 0
Jan Snopek 0 1 1 0
Petr Čáslava 0 0 1 0
Tomáš Linhart 0 0 1 0
David Havíř 0 0 -1 0
Petr Mudroch 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Lubomír Korhoň 1 0 1 2
Michal Tvrdík 1 0 1 0
Jan Čaloun 0 1 1 0
Tomáš Blažek 0 0 2 0
Miroslav Hlinka 0 0 1 0
Jiří Cetkovský 0 0 0 0
Ladislav Lubina 0 0 0 0
František Mrázek 0 0 0 0
Petr Sýkora 0 0 0 0
Marek Vorel 0 0 -1 4
Jan Kolář 0 0 -1 0
Michal Mikeska 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube