1.11.2005
Jan Hrabal

Pardubice nestačily na Třinec

Pardubičtí hokejisté v domácím prostředí neuspěli. Prohráli s Třincem 1:2, který natáhl sérii neprohraných na šest utkání. Za Moeller se ujala pouze střela Roberta Kántora ze 34. minuty. Ta na body nestačila.

Tipsport extraliga, 21. kolo, úterý 1.11.2005, ČEZ Arena

Dynamo Pardubice

Oceláři Třinec

1:2
0:1, 1:0, 0:1
Branky a nahrávky: 33:38 Kántor (Blažek, Hlinka) – 10:45 Pletka (Huna), 44:14 Martynek (Pácal). Rozhodčí: Husička – Cambal, Unzeitig. Vyloučení: 5:9. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 7788. Střely na branku: 42:28. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2.
Dynamo Pardubice: Hylák – Snopek, Kántor, Novotný, Čáslava, Havíř, Mudroch, Linhart, Vágner – Mrázek, Blažek, Hlinka – Čaloun, Mikeska, Rolínek – Kolář, Vorel, Lubina – Cetkovský, Tvrdík, Korhoň. Trenéři: Vladimír Martinec a Jiří Šejba
Oceláři Třinec: Vojtek – Tesařík, Výtisk, Hunkes, Pácal, Kroupa, Jurdič, Všetečka – Huna, Martynek, Pletka – Kudrna, Peterek, Hašek – Bordowski, Polanský, Zbořil – Pištek, Vítek, Tomas. Trenéři: Jiří Juřík, Aleš Mach a Jan Daneček

Komentář

První třetina mnoho hokejové krásy nenabídla

Ještě než bylo vhozeno úvodní buly, tak pardubický kotel sympaticky vyskandoval jména bývalých hráčů Pardubic, kteří dnes působí v dresu Třince. V úvodních minutách byl aktivnější pardubický celek, do vážnější šance se ale nedostal.

Do první příležitosti se tak dostali hostující Třinečtí. V 5. minutě nahodil Pácal puk do pardubické obrany, který si dojel Huna a bleskově vystřelil. Hylák si ale s jeho pokusem poradil. O minutu později se poprvé ukázal Jaroslav Kudrna, jenž se hbitě proháčkoval až do pásma, ale na Hyláka už nevyzrál.

V čase 10:18 byl za nedovolené bránění vyloučen hostující obránce Jiří Hunkes, ale z trestné lavice se po dvou minutách mohl vracet s radostnými pocity. Při rozehrávce v obraně totiž zaváhal Michal Mikeska, k puku se dostal Rudolf Huna, jenž naservíroval přihrávku do velké šance Václavu Pletkovi. Hostující útočník nezaváhal, ze strany trefil poloodkrytou Hylákovu klec – 0:1.

Po vstřelené brance Třinečtí ožili, naopak domácí se spíše trápili. Asi největší šanci Moelleru v prvním dějství si vypracoval Ladislav Lubina, který si hezky najel do pásma a dvěma střelami potrápil třineckou defenzívu. Ta první šla pouze do vracejícího se beka, ta druhá těsně minula Vojtkovu klec. Bezkrevnou první třetinu nepomohly oživit ani dvě přesilové hry v její polovině, a tak diváci odcházeli do bufetů zklamáni.

Kántorova rána vyrovnala skóre

V pardubické kabině bylo o první pauze asi řádné ‚mytí hlav‘, do druhého dějství vstoupil HC Moeller aktivněji. Domácí se sice snažili chodit do útoků, ale často naráželi na třineckou defenzívu. Do pěkné šance se dostal ve 22. minutě Ladislav Lubina, který jel do brejku, místo puku ale on sám skončil v brance Slezanů.

O dvě minuty později se do akce proti jedinému obránci soupeře dostala dvojice Mikeska – Rolínek, ale ani ona nenašla recept na Třinecké. Mikeska střílel, vyražený puk dorážel Rolínek, ale nepřesně. I další střídání se druhé formaci Moelleru povedlo. Svírala hosty v pásmu, největší šance, kdy si Rolínek vybruslil od mantinelu, brankou neskončila. Pardubická šedesátka minula těsně branku hostí.

Pardubicím pomohla ke srovnání přesilová hra po vyloučení Václava Pletky. Během ní se ke dvěma ostrým střelám od modré dostal Robert Kántor. První pokus stěží vyrazil lapačkou třinecký gólman, na další pumelici už nestačil. Kotouč sice zbrzdil, ale ten se došoural za jeho záda – 1:1.

Ihned po buly ve středovém kruhu se do ráže dostala aktivní Mikeskova pětka, ale její centr z otočky z kruhu těsně minul branku. Na druhé straně zahrozil ve 36. minutě mladý Rudolf Huna, jenž se po straně dostal ke střele, která Hyláka nepřekvapila. V závěru druhého dějství měli Oceláři výhodu přesilové hry po vyloučení kapitána Tomáše Blažka, ale na skóre se do sirény nic nezměnilo.

Martynkův gól rozhodl

Vstup do třetí okořenila přesilovka ještě ze závěru druhé třetiny, kdy se HC Moeller dostal do několika slibných šancí. Žádná z nich ale neskončila vstřelenou brankou.

A tak udeřilo na opačné straně. Za hákování byl v čase 43:12 vyloučen domácí útočník Miroslav Hlinka, jehož na led vrátila úspěšná dorážka Pácalovy střely o 62 sekund sekund později. Rostislav Martynek stál před brankou totiž zcela nekrytý, Martynek se mohl v klidu soustředit jen na to, aby kotoučem trefil poloodkrytou bránu – 1:2.

Domácí se hokejově trápili, puk jim odskakoval od hokejky, prostě to nešlo. Pomoci jim mohla přesilová hra po vyloučení Pletky, které ‚vylepšilo‘ hákování Rolínka o minutu a půl později. Při dvojnásobné výhodě rozvlnil Jan Čaloun síť, ale z boku.

V závěru si Třinečtí vedení pohlídali, nedovolili Moelleru, aby se dostal do tlaku a z Pardubic si odváží všechny body. Příští utkání sehrají Pardubice opět doma, v pátek od 18.00 přivítají hokejisty kladenského Rabatu.

Ohlasy po utkání

Jiří Šejba (Pardubice): „Ani nevím co říci. Měli jsme špatný vstup do utkání, trochu lepší byla druhá třetina, ale na konci to byl stejný obraz jako v první části. Nezbývá, než se za náš předvedený výkon omluvit. Složení jednotlivých trojek i obran, které jsme se snažili nějakou dobu držet, přestalo fungovat. Určitě bude muset dojít k přeskupení.“
Jan Daneček (Třinec): „Přijeli jsme s tím, že budeme hrát destrukční hokej, protože na Pardubice nemůžeme hrát otevřenou hru. Po celý zápas jsme se o to snažili a měli jsme štěstí, že jsme dali první gól. Dnes jsme poprvé hráli celý zápas na čtyři útoky, protože jsme čekali, že hráči se nám odvděčí za důvěru. Nezklamali a třetí a čtvrtá řada hrály výborně a měly velkou zásluhu na našem vítězství.“

Zápasy v sezóně

8. kolo, 27. 9. 2005
TRI - PCE
2:1
21. kolo, 1. 11. 2005
PCE - TRI
1:2
34. kolo, 20. 12. 2005
TRI - PCE
1:3
47. kolo, 3. 2. 2006
PCE - TRI
2:3

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Alexandr Hylák 60 0 26 2
Obránci G A +/- TM
Robert Kántor 1 0 0 0
David Havíř 0 0 0 0
Tomáš Linhart 0 0 0 0
Petr Mudroch 0 0 0 0
Jan Snopek 0 0 0 0
Martin Vágner 0 0 0 0
Petr Čáslava 0 0 -1 2
Andrej Novotný 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Tomáš Blažek 0 1 0 2
Miroslav Hlinka 0 1 0 2
Ladislav Lubina 0 0 0 2
Marek Vorel 0 0 0 2
Jiří Cetkovský 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Lubomír Korhoň 0 0 0 0
František Mrázek 0 0 0 0
Michal Tvrdík 0 0 0 0
Jan Čaloun 0 0 -1 0
Michal Mikeska 0 0 -1 0
Tomáš Rolinek 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube